Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
Patiëntenfolder

Laserablatie neurofibromen

Neurofibromatose is een erfelijke ziekte die ongeveer bij 1 op de 3000 mensen voorkomt. De meest voorkomende vorm is neurofibromatose type 1. Deze zeer variabele aandoening kan zich op verschillende manieren uiten. Het beeld varieert van een onschuldige aandoening met milde huidverschijnselen tot een gecompliceerde ziekte. Huidaandoeningen zijn bijvoorbeeld café au lait maculae (lichtbruine vlekken) en neurofibromen (goedaardige zachte zwellingen). Informatie over de behandeling van deze laatste huidaandoening hebben we voor u op een rij gezet.

Download PDF

Intakegesprek

Tijdens het eerste consult op de polikliniek laserdermatologie voeren we het intakegesprek. We kijken naar uw algehele gezondheid, medicatie en eventuele allergieën en doen een lichamelijk onderzoek. We bespreken de procedure, het te verwachten resultaat en de mogelijke bijwerkingen.
Tijdens het lichamelijk onderzoek stellen we de hoeveelheid te behandelen neurofibromen vast. Afhankelijk hiervan kiezen we voor een laserbehandeling onder lokale verdoving op de polikliniek dermatologie of voor een behandeling onder algehele anesthesie (narcose) of sedatie op de operatiekamer. Tijdens de intake bespreken we met u welke behandeling het beste bij u past.neurofibromen


Over de laserbehandeling


Behandeling op de polikliniek

Onder lokale verdoving worden enkele neurofibromen verdampt of weggesneden met een CO2-laser of een diathermisch mes. Door de warmte van de laser of het diathermische mes worden vaatjes meteen dichtgebrand, hierdoor is de ingreep niet bloederig. Na afloop ziet u op de behandelde plek een wondje met een donker korstje.

Behandeling op de operatiekamer

Voordat de ingreep plaatsvindt, gaat u naar de pre-operatieve screening bij de anesthesie. Hier wordt beoordeeld of u gezond genoeg bent om de ingreep te ondergaan. Op de operatiekamer worden meerdere neurofibromen verdampt of weggesneden met een CO2-laser of een diathermisch mes. Door de warmte van de laser of het diathermische mes worden vaatjes meteen dichtgebrand, hierdoor is de ingreep niet bloederig. Na afloop ziet u op de behandelde plek een wondje met een donker korstje. Na de behandeling wordt u enkele uren tot een dag ter observatie opgenomen bij klinische dermatologie.

Veiligheid
Het laserlicht werkt oppervlakkig in de huid en gaat niet dieper dan enkele millimeters. Er is geen invloed op de inwendige organen. Laserlicht kan wel schadelijk zijn voor uw ogen. Om uw ogen te beschermen krijgt u daarom tijdens de behandeling een veiligheidsbril op. Laserontharing wordt in het algemeen afgeraden tijdens de zwangerschap.

Verzorging na de behandeling

De wondjes die door de behandeling zijn ontstaan, spoelt u 2 keer per dag met lauw water. Dat kan onder een zacht stromende douchekop. Daarna moeten de wonden worden verbonden met betadinezalf en vetgaas en kan er een pleister of fixatiemateriaal overheen. Na afloop van de behandeling vertelt de arts of verpleegkundige u precies hoe u de wonden moet verzorgen.

De gemiddelde genezingsduur is 3 weken. Bij pijn na de behandeling kunt u paracetamol innemen volgens de maximaal aanbevolen dosering.

Bijwerkingen

Bijwerkingen van de behandeling zijn wondjes, pigmentafwijkingen, littekenvorming.

  • Het is belangrijk om de ontstane wondjes goed te verzorgen, zoals de arts of verpleegkundige het uitlegt. (Zie ook hierboven Verzorging na de behandeling).
  • Bij sommige mensen wordt de huid lichter (hypopigmentatie) of donkerder (hyperpigmentatie) van kleur. Vermijd directe blootstelling aan de zon totdat de wondjes zijn geheeld. Gebruik zo nodig SPF 30 of 50.
  • Littekenvorming ontstaat doordat de neurofibromen zich tot diep in de lederhuid bevindt. Hoe dieper de afwijking, hoe meer kans op littekenvorming.

Wanneer contact opnemen

Neem contact op met de polikliniek dermatologie:
  • als u pijn heeft en paracetamol helpt niet voldoende,
  • bij een wondinfectie. Tekenen van een wondinfectie zijn een viesruikend geelgroen beslag, roodheid, warmte en pijn.

Resultaat

Door de behandeling verdwijnen de zwellingen. Na de genezing zijn vaak nog vlakke littekens zichtbaar.

Vergoeding

De behandeling van neurofibromatose wordt vergoed door uw zorgverzekeraar.


Contact

Polikliniek dermatologie Erasmus MC
(010) 704 01 10

afspraak.derma@erasmusmc.nl
www.erasmusmc.nl/patientenzorg/poliklinieken/dermatologie