Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
Patiëntenfolder

Laserbehandeling bij rosacea

Rosacea is een huidziekte met als kenmerken roodheid, vaatjes en/of ontstekingen. Rosacae komt voornamelijk voor op de wangen, kin, neus en het voorhoofd. Deze huidziekte komt vaker voor bij vrouwen boven de 30 jaar met een lichte huid. Informatie over de behandeling hebben we voor u op een rij gezet.

Download PDF

Rosacea

De oorzaak van rosacea is nog niet helemaal duidelijk. We weten wel dat de ernst van rosacea kan toenemen door onder andere warmte, alcohol, zonlicht of gekruid voedsel. Rosacea is goed te behandelen, maar bijna nooit helemaal te genezen. Roodheid en vaatjes kunnen vooral goed worden behandeld met lasertherapie.rosacea

Over de laserbehandeling

In het Erasmus MC hebben we twee vaatlasers, de pulsed dye laser en de Neodymium YAG. De arts bepaalt welk type apparaat voor u het meest geschikt is. Dit is afhankelijk van uw huidskleur en of u meer last heeft van roodheid of zichtbare vaatjes.

Het laserlicht wordt goed door bloed (oxyhemoglobine in de rode bloedcel) geabsorbeerd en niet door de rest van de huid. De geabsorbeerde lichtenergie wordt in warmte omgezet. Door verschrompeling van bloedvaten neemt de rode kleur bij herhaaldelijke behandeling geleidelijk af. De behandeling duurt per keer ongeveer een kwartier tot een half uur, afhankelijk van de grootte van het te behandelen gebied. Na de intake plant de arts samen met u de behandelingen. Meestal vinden de sessies elke 6 tot 8 weken plaats.


Veiligheid

Het laserlicht werkt oppervlakkig in de huid en gaat niet dieper dan enkele millimeters. Er is geen invloed op de inwendige organen. Laserlicht kan wel schadelijk zijn voor uw ogen. Om uw ogen te beschermen krijgt u daarom tijdens de behandeling een veiligheidsbril op. Laserontharing wordt in het algemeen afgeraden tijdens de zwangerschap.

Let op: Als u een actieve koortslip heeft, verzetten we de behandeling naar een ander moment. Dat doen we omdat het herpesvirus zich kan verspreiden door de behandeling. Als u vaker last heeft van een koortslip, geeft u dit dan aan bij uw behandelend arts.

Verzorging na de behandeling

Koelen
Om de zwelling en roodheid zoveel mogelijk te beperken, is het belangrijk om de huid op de dag van de behandeling 2 x per uur 5 tot 10 minuten te koelen met een koud kompres. Bijvoorbeeld met een gaasje met water uit de koelkast. Dit verzacht de pijn en verkleint de kans op bijwerkingen.

Niet in de zon
Bij sommige patiënten wordt de huid in het behandelde gebied donkerder van kleur, vooral na blootstelling aan de zon (hyperpigmentatie). Gebruik regelmatig een zonnebrandcrème met een hoge beschermingsfactor (SPF 30 of 50). Ons advies is om deze behandeling niet zongebruind te ondergaan.

Vermijd directe blootstelling aan de zon:
  • 2 weken voorafgaand aan de behandeling
  • tussen de behandelingen door en
  • 2 weken na de laatste behandeling.

Bijwerkingen en complicaties

Tijdens de behandeling wordt de huid gekoeld met koude lucht. Deze koeling heeft een licht verdovend effect.
  • De meeste mensen ervaren tijdens de behandeling geen duidelijke pijn, maar eerder een prikkend of brandend gevoel.
  • Het behandelde gebied kan 12 tot 24 uur rood tot paars verkleuren en licht gezwollen zijn.
  • Na de behandeling ontstaat soms een blaasje met korstvorming.
  • Het komt voor dat de huid lichter (hypopigmentatie) of juist donkerder (hyperpigmentatie) van kleur wordt.

Resultaat

We kunnen niet voorspellen hoe succesvol de lasertherapie bij u zal zijn. Vaak zijn meerdere behandelingen nodig, vooral bij de behandeling van roodheid. Zichtbare vaatjes reageren doorgaans sneller op therapie. Per behandeling evalueert de arts de voorgaande behandelingen en past zo nodig de laserinstellingen aan om het beste resultaat te bereiken.

Aanvullende en alternatieve behandelingen

Als er ook veel ontstekingen zijn, is een aanvullende behandeling mogelijk. Deze bestaat uit een lokale therapie zoals ivermectine (ontstekingsremmende crème) of metronidazol (crème of gel met antibiotica) en/of gedurende meerdere maanden een systemische therapie zoals doxycycline (antibiotica in tabletvorm). Een alternatief dat gedurende 24 uur alleen de roodheid aanpakt, is brimonidinegel (Mirvaso).

Vergoeding

De behandeling van cosmetisch hinderlijke (niet-mutilerende) huidafwijkingen wordt meestal niet vergoed door de zorgverzekeraar. Wij adviseren u om uw zorgverzekeraar te informeren naar een eventuele tegemoetkoming in de behandelkosten.

De prijs per behandeling is afhankelijk van de grootte van het te behandelen gebied. Tijdens de intake wordt ook een proefplek behandeld. Dit is om de juiste instellingen te bepalen, te kijken hoe uw huid reageert op de laser en u bekend te maken met de behandeling. De intake valt onder de vergoede zorg. De behandeling van de proefplek wordt niet verrekend, het consult met de arts wel.

Contact

Polikliniek dermatologie Erasmus MC
(010) 704 01 10

afspraak.derma@erasmusmc.nl
www.erasmusmc.nl/patientenzorg/poliklinieken/dermatologie