Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
Patiëntenfolder

Laserbehandeling bij spider naevus

Een spider naevus is een plaatselijke verwijding van een klein bloedvaatje. Een behandeling is niet nodig. Soms gaan ze vanzelf weer weg. Wanneer u een spider naevus erg storend vindt, bijvoorbeeld als deze op een zichtbare plek zit, is een behandeling met een vaatlaser mogelijk.

Download PDF


Spider naevus

Van een spider naevus is een klein rood puntje zichtbaar van waaruit kleine vaatjes uitwaaieren. Spider naevi komen veel voor en kunnen al op de kinderleeftijd ontstaan. Meestal komen ze voor in het gezicht, de nek, de hals, de onderarmen en op de handruggen.

spider1
spider2

Over de laserbehandeling

In het Erasmus MC hebben we twee vaatlasers, de pulsed dye laser en de Neodymium YAG. De arts bepaalt welk type apparaat voor u het meest geschikt is.

Het laserlicht wordt goed door bloed (oxyhemoglobine in de rode bloedcel) geabsorbeerd en niet door de rest van de huid. De geabsorbeerde lichtenergie wordt in warmte omgezet. Hierdoor verschrompelt het verwijde vaatje en neemt de rode kleur vrijwel direct af. De omliggende huid beschadigt niet. De behandeling met de laser kan worden ervaren alsof er een elastiekje tegen de huid klapt.

De behandeling duurt slechts enkele seconden en geeft meestal binnen 1-2 behandelingen goed resultaat.

Veiligheid

Het laserlicht werkt oppervlakkig in de huid en gaat niet dieper dan enkele millimeters. Er is geen invloed op de inwendige organen. Laserlicht kan wel schadelijk zijn voor uw ogen. Om uw ogen te beschermen krijgt u daarom tijdens de behandeling een veiligheidsbril op. Laserontharing wordt in het algemeen afgeraden tijdens de zwangerschap.

Verzorging na de behandeling

Koelen
Na de behandeling kan de huid licht brandend aanvoelen. Het helpt om de huid te koelen met een koud kompres. Bijvoorbeeld met een gaasje met water uit de koelkast. Dit verzacht de pijn en verkleint de kans op bijwerkingen.

Niet in de zon

Bij sommige patiënten wordt de huid in het behandelde gebied donkerder van kleur, vooral na blootstelling aan de zon (hyperpigmentatie). Ons advies is om deze behandeling niet zongebruind te ondergaan.

Vermijd directe blootstelling aan de zon:
  • 2 weken voorafgaand aan de behandeling
  • tussen de behandelingen door en
  • 2 weken na de laatste behandeling.
Gebruik regelmatig een zonnebrandcrème met een hoge beschermingsfactor (SPF 30 of 50).

Bijwerkingen

Het behandelde gebied kan 12 tot 24 uur rood tot paars verkleuren en licht gezwollen zijn. Na de behandeling kan een blaasje met korstvorming ontstaan. Het komt voor dat de huid lichter (hypopigmentatie) of juist donkerder (hyperpigmentatie) van kleur wordt.

Resultaat

De spider naevus verdwijnt bij de meeste mensen vrijwel geheel. In een enkel geval blijft er nog een rood puntje achter. Samen met de arts bepaalt u of er meerdere afspraken nodig zijn. Per spider naevus zijn meestal 1 tot 2 behandelingen nodig. Vaatjes reageren doorgaans snel op de therapie.

Vergoeding

De behandeling van cosmetisch hinderlijke huidafwijkingen wordt meestal niet vergoed door de zorgverzekeraar. Wij adviseren u om bij uw zorgverzekeraar te informeren naar een eventuele tegemoetkoming in de behandelkosten.

Contact

Polikliniek Dermatologie Erasmus MC
(010) 704 01 10

afspraak.derma@erasmusmc.nl
https://www.erasmusmc.nl/nl-nl/patientenzorg/poliklinieken/dermatologie