Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
Patiëntenfolder

Lever- en galwegscan

U krijgt binnenkort een scan van uw lever en galwegen. Met deze scan kijken we hoe goed uw lever werkt. En of uw galwegen de gal goed kunnen afvoeren. Hier leest u meer informatie over de voorbereiding op de scan, de scan zelf en wat u na het onderzoek kunt verwachten.

Download PDF


Let op!


Kom op tijd
Of laat zo snel mogelijk weten als u later bent of niet kunt komen. We maken de radioactieve vloeistof speciaal voor u klaar. We kunnen met deze vloeistof dus geen andere patiënt helpen. Ook kunnen we de vloeistof niet lang bewaren. Als u te laat bent, kunnen we het onderzoek dus misschien niet meer doen.
Voor vrouwen (zwangerschap en borstvoeding)
Bent u (misschien) zwanger? Vertel dit zo snel mogelijk. Uw behandelend arts en de nucleair geneeskundige overleggen of het onderzoek door kan gaan.
Geeft u borstvoeding? Vertel ons dit ook. Na het onderzoek moet u 24 uur de melk afkolven. U mag de melk invriezen en 24 uur daarna alsnog gebruiken.

Wat is een lever- en galwegscan?


Een lever- en galwegscan is een scan om de lever en de galwegen te onderzoeken. Dit doen we door bij u een radioactieve vloeistof in te spuiten. We maken daarna een scan van uw lever en galwegen. We kunnen hiermee zien of de lever goed werkt. Ook kunnen we kijken of de galwegen het gal goed kunnen afvoeren.

Voorbereiding


Voor de scan moet u een paar dingen voorbereiden:
 • U moet nuchter zijn voor dit onderzoek. U mag vanaf 12 uur ’s nachts niet meer eten, drinken en roken.
  • Heeft u geen galblaas meer? Of heeft u een levertransplantatie gehad? Dan hoeft u niet nuchter te zijn voor dit onderzoek. U mag gewoon eten en drinken.
  • Baby’s hoeven niet nuchter te zijn voor dit onderzoek. Zij mogen gewoon eten en drinken.
 • Gebruikt u medicijnen? U mag deze gewoon innemen met een slokje water.
 • Doe kleren aan die makkelijk zitten. Er mag geen metaal op zitten. Dus geen metalen knopen of ritsen. Dit verstoort het beeld van de scan.
 • Wilt u muziek luisteren tijdens het onderzoek? Dat kan. Neemt u dan zelf een koptelefoon en muziekspeler mee.
 • Laat uw waardevolle spullen thuis.
 • U kunt een volwassen begeleider meenemen. De begeleider mag niet zwanger zijn.

Aankomst


Op de dag van het onderzoek komt u aan in het Erasmus MC. U meldt zich bij de aanmeldzuil in de centrale hal. Uit de aanmeldzuil komt een dagticket. Op dit ticket staat waar u precies moet zijn en hoe u daar komt.

Tijdens het onderzoek


Wat gaan we doen?


Injectie
U wordt opgehaald in de wachtkamer en mag gaan liggen op de onderzoekstafel. Hier spuiten we de licht radioactieve vloeistof in een bloedvat in uw arm.

Scan
Direct na de injectie maken we een scan van de lever en de galwegen. Deze scan duurt 60 minuten. Het is belangrijk dat u goed stil ligt tijdens de scan.

Soms moet u na de eerste scan een beker volle (chocolade)melk drinken. Hierdoor krijgen we betere beelden met de scan. Hierna maken we nog een scan van 30 minuten.

Daarna maken we een SPECT–CT scan, dit is een driedimensionale scan, zo kunnen we de lever en de galwegen van alle kanten bekijken. Het is belangrijk dat u goed stil ligt tijdens de scan.

Tussen de scans door mag u even naar het toilet of van het onderzoeksbed af als u wilt.

Hoe lang duurt het?


Het hele onderzoek duurt ruim 2 uur.

Radioactiviteit


U krijgt tijdens dit onderzoek een radioactieve vloeistof ingespoten. De hoeveelheid radioactiviteit die u krijgt is heel laag. De kans op schadelijke gevolgen daarvan is heel erg klein. De hoeveelheid straling is net zo weinig als bij een röntgenfoto. De radioactieve vloeistof heeft geen bijwerkingen.


Na het onderzoek


Na dit onderzoek mag u direct naar huis of naar werk/school/studie. Of naar andere afspraken in het ziekenhuis. U hoeft geen rust te houden

Na het onderzoek bent u nog licht radioactief. Dit duurt ongeveer de rest van de dag. U kunt in principe alles doen, maar let wel op dat kleine kinderen niet te langer dan een half uur dicht tegen u aan zitten. De laborant die het onderzoek doet, kan u hier meer over vertellen.

Geeft u borstvoeding? Er kan radioactiviteit in uw melk zitten. Na het onderzoek moet u 24 uur de melk afkolven. U mag de melk invriezen en 24 uur daarna alsnog gebruiken.

Wilt u het melden bij de balie als u binnen 48 uur na het onderzoek naar het buitenland gaat vliegen? Dan geven wij u een brief mee, waarin we uitleggen dat u een onderzoek met radioactiviteit heeft gehad en dat dit geen gevaar oplevert voor u of uw medepassagiers.

De uitslag


De afdeling Nucleaire Geneeskunde stuurt de uitslag van het onderzoek binnen 10 werkdagen naar uw specialist. U krijgt de uitslag van uw specialist. Als u met spoed behandeld moet worden, belt uw specialist u.

Contact


Heeft u nog vragen? Bel dan met de afdeling Nucleaire Geneeskunde of stel uw vraag aan de laborant die het onderzoek uitvoert.
 • Afdeling Nucleaire Geneeskunde (van 08.00 - 16.30 uur): (010) 704 01 32
 • Algemeen nummer Erasmus MC: (010) 704 0 704