Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
Patiëntenfolder

Lymfe-scan armen

U krijgt binnenkort een lymfe-scan van uw armen. Met deze scan kijken we naar de lymfe-vloeistof die loopt door de lymfevaten in uw armen. Hier leest u meer informatie over de voorbereiding op de scan, de scan zelf en wat u na het onderzoek kunt verwachten.

Download PDF


Let op!


Kom op tijd
Of laat zo snel mogelijk weten als u later bent of niet kunt komen. We maken de radioactieve vloeistof speciaal voor u klaar. We kunnen met deze vloeistof dus geen andere patiënt helpen. Ook kunnen we de vloeistof niet lang bewaren. Als u te laat bent, kunnen we het onderzoek dus misschien niet meer doen.
Voor vrouwen (zwangerschap en borstvoeding)
Bent u (misschien) zwanger? Vertel dit zo snel mogelijk. Uw behandelend arts en de nucleair geneeskundige overleggen of het onderzoek door kan gaan.
Geeft u borstvoeding? Vertel ons dit ook. Na het onderzoek moet u 24 uur de melk afkolven. U mag de melk invriezen en 24 uur daarna alsnog gebruiken.

Wat is een lymfe-scan van de armen?


Lymfe is helder vocht dat uit de verschillende weefsels in uw lichaam komt. Het stroomt via de lymfevaten naar de lymfeklieren. En vanuit daar uiteindelijk naar uw bloedvaten. Met dit onderzoek kijken we naar de lymfe in de lymfevaten van uw armen. We kijken of de lymfe uit uw armen goed door de lymfevaten kan stromen, naar de lymfeklieren in uw oksels.

Voorbereiding


Voor de scan moet u een paar dingen voorbereiden:
  • U hoeft niet nuchter te zijn voor dit onderzoek. U mag dus gewoon eten en drinken.
  • Gebruikt u medicijnen? U mag deze gewoon innemen met een slokje water.
  • Heeft u kousen of zwachtels om uw armen? Deze mogen gewoon blijven zitten. Tenzij uw arts heeft gezegd dat de kousen of zwachtels af moeten.
  • Doe kleren aan die makkelijk zitten. Er mag geen metaal op zitten. Dus geen metalen knopen, ritsen of beugels in de bh. Dit verstoort het beeld van de scan.
  • Wilt u muziek luisteren tijdens het onderzoek? Dat kan. Neemt u dan zelf een koptelefoon en muziekspeler mee.
  • Laat uw waardevolle spullen thuis.
  • U kunt een volwassen begeleider meenemen. De begeleider mag niet zwanger zijn.

Aankomst


Op de dag van het onderzoek komt u aan in het Erasmus MC. U meldt zich bij de aanmeldzuil in de centrale hal. Uit de aanmeldzuil komt een dagticket. Op dit ticket staat waar u precies moet zijn en hoe u daar komt.

Tijdens het onderzoek


Wat gaan we doen?


Injectie
U wordt opgehaald in de wachtkamer en mag gaan zitten in een stoel. We spuiten de licht radioactieve vloeistof met een naaldje net onder de huid. We doen dit tussen de wijsvinger en middelvinger van allebei uw handen.

Daarna moet u 2 uur wachten. Tijdens deze wachttijd moet u uw armen zoveel mogelijk bewegen. Tijdens deze wachttijd mag u de afdeling verlaten als u wilt.

Foto’s
Daarna gaat u liggen op een bed. Met een scanner maken we een aantal foto’s van uw armen. Dit duurt 30 minuten.

Hoe lang duurt het?


Het hele onderzoek duurt ongeveer 2,5 uur.

Radioactiviteit


U krijgt tijdens dit onderzoek een radioactieve vloeistof ingespoten. De hoeveelheid radioactiviteit die u krijgt is heel laag. De kans op schadelijke gevolgen daarvan is heel erg klein. De hoeveelheid straling is net zo weinig als bij een röntgenfoto. De radioactieve vloeistof heeft geen bijwerkingen.

Na het onderzoek


Na dit onderzoek mag u direct naar huis of naar werk/school/studie. Of naar andere afspraken in het ziekenhuis. U hoeft geen rust te houden.

Na het onderzoek bent u nog licht radioactief. Dit duurt ongeveer de rest van de dag. U kunt in principe alles doen, maar let wel op dat kleine kinderen niet te langer dan een half uur dicht tegen u aan zitten. De laborant die het onderzoek doet, kan u hier meer over vertellen.

Geeft u borstvoeding? Er kan radioactiviteit in uw melk zitten. Na het onderzoek moet u 24 uur de melk afkolven. U mag de melk invriezen en 24 uur daarna alsnog gebruiken.

De uitslag


De afdeling Nucleaire Geneeskunde stuurt de uitslag van het onderzoek binnen 10 werkdagen naar uw specialist. U krijgt de uitslag van uw specialist. Als u met spoed behandeld moet worden, belt uw specialist u.

Contact


Heeft u nog vragen? Bel dan met de afdeling Nucleaire Geneeskunde of stel uw vraag aan de laborant die het onderzoek uitvoert.
  • Afdeling Nucleaire Geneeskunde (van 08.00 - 16.30 uur): (010) 704 01 32
  • Algemeen nummer Erasmus MC: (010) 704 0 704