Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
Patiëntenfolder

Medisch maatschappelijk werk

Download PDF


Medisch maatschappelijk werk

Wanneer u onder behandeling bent in het Erasmus MC kunt u gebruik maken van de diensten van het medisch maatschappelijk werk. In deze folder vindt u informatie daarover. Mocht u na het lezen nog vragen hebben, stelt u ze dan gerust aan de maatschappelijk werker.De rol van medisch maatschappelijk werk


Ziekte of een ziekenhuisopname kan u zowel lichamelijk als emotioneel uit balans brengen. Het vraagt aanpassing op vele gebieden. Mogelijk komt u voor zaken te staan waarmee u niet eerder te maken heeft gehad. Sommige kunt u zelf en met hulp van uw gezin en uw omgeving hanteren. Maar u kunt ook behoefte hebben aan professionele hulp. Het medisch maatschappelijk werk kan u hierbij helpen.

De medisch maatschappelijk werkers maken deel uit van de Unit Psychosociale Zorg Volwassenen & Consultatieve Psychiatrie van het Erasmus MC. Hieraan zijn de volgende disciplines verbonden: psychiater, verpleegkundig specialist GGZ (i.o.), psycholoog, geestelijke verzorging en medisch maatschappelijk werk.

Voor wie is medisch maatschappelijk werk


De medisch maatschappelijk werkers kunnen u en uw naasten ondersteunen, begeleiden en adviseren. Zij helpen u en uw naasten bij het zoeken naar mogelijkheden om met de problemen als gevolg van uw ziekte om te gaan.

Wat kan een medisch maatschappelijk werker voor u doen


U kunt bij het medisch maatschappelijk werk terecht voor vragen die te maken hebben met:

  • Verwerken van ziekte en behandeling.
  • Gezins - en relatieproblematiek.
  • Communicatie over de ziekte.
  • Communicatie met minderjarige kinderen over de ziekte en behandeling van hun ouder.
  • Aanpassingsproblemen bij het hanteren van een nieuwe (sociale) situatie.
  • Omgaan met verlies/rouw.
  • Vragen over werk/re -integratie.
  • Vragen over (sociale) voorzieningen.
  • Financiële problemen.

Hoe werkt het medisch maatschappelijk werk


Tijdens een kennismaking met een medisch maatschappelijk werker wordt uw situatie in kaart gebracht. Vervolgens gaat u met de medisch maatschappelijk werker in gesprek over hetgeen waar u tegenaan loopt. Hiervoor kunnen één of meerdere afspraken nodig zijn. Mocht blijken dat uw probleem niet met uw ziekte te maken heeft, verwijst de medisch maatschappelijk werker u door.

Privacy


Maatschappelijk werkers zijn verplicht tot geheimhouding van alle zaken waar zij beroepshalve kennis van nemen. In het belang van de behandeling kan het nodig zijn, dat de medischmaatschappelijk werker overlegt met uw behandelend arts of verpleegkundige. Ook deze
medewerkers hebben een geheimhoudingsplicht. Van elk contact met u wordt door de medisch maatschappelijk werker verslag gedaan in uw medisch dossier.

Kosten


Aan de gesprekken met een medisch maatschappelijk werker zijn voor u geen kosten verbonden.

Aanmelden


U kunt tijdens een opname of poliklinische afspraak aan uw arts of aan uw verpleegkundige vragen of zij u aanmelden bij het medisch maatschappelijk werk. U kunt ook uzelf aanmelden. U kunt zich aanmelden via het secretariaat van de Unit Psychosociale Zorg Volwassenen & Consultatieve Psychiatrie. Het secretariaat is op werkdagen van 08.00 -16.30 uur te bereiken op telefoonnummer (010) 703 46 16