Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
Specialisme

Psychosociale zorg

Wij ondersteunen patiënten (en/of familieleden en naasten) als zij te maken krijgen met een ingrijpende ziekte of medische behandeling. Wij zijn gericht op emotionele en maatschappelijke ondersteuning, en op het behandelen van psychologische en psychische problemen.

Over dit specialisme

Wat we doen

Wat is dit specialisme

Een ziekte of behandeling kan zowel emotioneel als sociaal flinke gevolgen hebben. Wij zijn er voor u om deze gevolgen te voorkomen of te verminderen. 

Onze teams bestaan uit maatschappelijk werkers, geestelijk verzorgers, psychologen, verpleegkundig specialisten GGZ en psychiaters.

Wat willen we bereiken

Wij zijn er om u (en/of familie) te ondersteunen tijdens de behandeling of na een ziekte. U kunt te maken krijgen met zaken die eerder geen rol speelden. Denk aan zorg voor het gezin, huisvesting, omgaan met verlies; maar ook morele dilemma's en angst.

Wij werken altijd samen met u, uw familie/ naasten en uw behandelend arts.

Samenwerking

Wij werken voor alle specialismen binnen het Erasmus MC.

Wetenschappelijk onderzoek

Voor wetenschappelijk onderzoek werken wij samen met de afdeling medische psychologie. Daarbij lopen o.a. de volgende onderzoeken:

  • Onderzoek op het gebied van ondersteunende zorg bij kanker, onder andere in samenwerking met het ‘Patienten informatiecentrum Oncologie’  en het ‘Academisch Borstkanker Centrum’. 
  • Onderzoek op het gebied van levertransplantatie; het cognitief functioneren van tranplanatie patienten
  • Onderzoek naar het psychologisch functioneren van mastocytose patienten, i.s.m. de afdeling allergologie
 

Doe-boeken

Wanneer een ouder of grootouder ziek is en wordt behandeld in het ziekenhuis kan dit ingrijpend zijn voor jonge kinderen. Net als volwassenen beleeft ieder kind op eigen wijze de confrontatie met ziekte en de periode van behandeling.

Drie Doe-boeken op rij 

Het is belangrijk kinderen te betrekken bij het ziekteproces door hen op hun eigen ontwikkelingsniveau te infomeren over ziekte en behandeling. Voor kinderen is erover praten niet altijd voldoende. Onderstaande Doe-boeken bieden kinderen de gelegenheid om op andere manieren uitdrukking te geven aan wat hen bezighoudt.

Door lezen, vragen beantwoorden, tekenen, kleuren en plakken kan het kind worden geholpen bij het omgaan met de onbekende situatie. Bij de verschillende onderwerpen wordt aandacht besteed aan wat de betekenis voor het kind kan zijn en wat het kind zou kunnen helpen.

De Doe-boeken zijn geschikt voor kinderen in de leeftijd van ongeveer 6 tot 12 jaar. Oudere kinderen van deze leeftijdsgroep kunnen zelf in het boek lezen en schrijven. Voor de jongere kinderen zijn de tekstgedeelten van het boek te gebruiken met hulp van een volwassene.

De Doe-boeken kunnen voor volwassenen een hulpmiddel zijn om met het kind in gesprek te komen.

Gedrukte versies van de Doe-boeken zijn verkrijgbaar via het secretariaat van de Psychosociale Zorg & Consultatieve Psychiatrie, tel. 010 703 46 16 / secretariaatpsz-vw@erasmusmc.nl
De Doe-boeken kosten € 10,- per exemplaar. Voor patiënten van het Erasmus MC zijn de Doe-boeken kosteloos beschikbaar.

 

Het 'Doe-boek voor kinderen met een zieke papa of mama'

Illustratie: Kind komt zijn moeder bezoeken in het ziekenhuis

Een informatief werkboek voor kinderen van wie een ouder wordt behandeld in het ziekenhuis. Het boek geeft kinderen informatie over ziek zijn en het ziekenhuis, maar ook over wat de betekenis van een zieke ouder kan zijn in het dagelijks leven van het kind.

 

Het 'Doe-boek voor kinderen met een papa of mama met kanker'

Illustratie: Gezin kijkend naar een ziekenhuis

Een informatief werkboek voor kinderen van wie een ouder kanker heeft. Kinderen kunnen in het boek lezen wat kanker inhoudt en welke behandelingen er zijn. Maar het boek gaat ook over gevoelens en de mogelijke gevolgen van de ziekte en behandelingen voor de leefwereld van het kind, thuis en op school.

 

Het 'Doe-boek voor kinderen met een opa of oma met kanker'

Illustratie: Kind geeft bloemen aan zijn opa in het ziekenhuis

Wanneer een grootouder kanker heeft kan dit van invloed zijn op het leven van jonge kinderen. Dit werkboek besteedt daar aandacht aan. Ook wordt informatie gegeven over kanker en de behandelingen.

De Doe-boeken zijn geschreven door Wendy Bassant, medisch maatschappelijk werker, met illustraties van Peter Swart, GZ-psycholoog.

 

Heeft u vragen?

Gebruik ons contactformulier.

Contactformulier
Checklist

Komt u binnenkort bij ons op bezoek?

Hoe bereidt u uw gesprek voor? Wat neemt u mee? Alles wat u moet weten in een handig overzicht.
Bereid u voor