Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
Patiëntenfolder

MESA-behandeling

Download PDF

De MESA-behandeling vindt plaats wanneer er door een verstopping in de zaadleider of bijbal geen zaadcellen in het sperma aanwezig zijn en er geen hersteloperatie mogelijk is. U vindt hier meer informatie.

Voorbereiding

Vervoer naar huis regelen
Na de behandeling mag u zelf niet naar huis lopen, fietsen, rijden of met openbaar vervoer reizen. Daarom raden wij u aan iemand mee te nemen die u met de auto naar huis brengt.

Behandeling uitstellen
Heeft u in de 3 maanden voorafgaand aan de operatie koorts gehad of was u ziek? In dat geval is het belangrijk de behandeling uit te stellen. Ziekte of koorts kan namelijk aanwezige zaadcellen vernietigen. Het duurt 70 dagen om zaadcellen aan te maken. Voor een goed resultaat van de behandeling is het dan beter deze naar een later moment te verschuiven.


Wat neemt u mee?

Neem een zwembroek of strakke slip mee om na de operatie aan te doen. Dit helpt om de pijn te verminderen.

Over de behandeling

Wat is het?
U kunt een MESA-behandeling krijgen wanneer er door een verstopping in de zaadleider of bijbal geen zaadcellen in het sperma zijn aangetroffen en er geen hersteloperatie mogelijk is. MESA staat voor Microchirurgische Epididymale Sperma Aspiratie. Het is een operatie waarbij de balzak wordt geopend om zaadcellen uit de bijbal (epididymis) te halen. De analist onderzoekt het materiaal op bewegende zaadcellen. Wanneer er bewegende zaadcellen aanwezig zijn, wordt het materiaal ingevroren. De behandeling vindt plaats op een of beide bijballen, afhankelijk van de hoeveel verkregen materiaal.


Verloop van de behandeling


Waar is de behandeling?
De operatie vindt plaats op de chirurgische dagbehandeling. Meestal onder algehele anesthesie (narcose).

Steriel
De operatie moet steriel gebeuren. Daarom mag uw partner niet bij u blijven tijdens de operatie.

Behandeling
Tijdens de operatie hoeft alleen het onderlichaam ontbloot zijn. Op de operatiekamer wordt de balzak geschoren en ontsmet met chloorhexidine. Er worden steriele doeken omheen gelegd. Via een snede in de balzak wordt de teelbal vrij gelegd. De bijbal bestaat uit een aantal kleine buisjes die met behulp van een microscoop goed in beeld komen. De buisjes worden opengemaakt en het vocht dat uit de buisjes komt, opgezogen. Dit bekijken we onder een microscoop om te zien of er bewegende zaadcellen aanwezig zijn. Als dit het geval is, wordt zoveel mogelijk materiaal verkregen. Zijn er geen (bewegende) zaadcellen, dan gaan we verder met een ander buisje of de andere kant. Daarna wordt alles gesloten met oplosbare hechtingen.

Duur van de behandeling
De operatie neemt in totaal een uur in beslag.

Uitslag
De uroloog bespreekt de uitslag met u voordat u met ontslag gaat.

Naar huis


Als er geen complicaties zijn, mag u dezelfde dag naar huis.

Na de behandeling

Hoewel het een kleine operatie is, is het verstandig na de operatie rustig aan te doen. Dit voor een goed verloop van uw herstel en om de kans op nabloedingen te verminderen.

Leefregels:
  • Het is belangrijk dat u de eerste 3 tot 4 dagen volledige rust neemt. Mensen met een actief beroep adviseren wij 7 dagen volledige rust te nemen. Deze rustperiode vermindert de kans op nabloedingen.
  • De eerste 4 weken na de operatie kunt u beter niet sporten (bijvoorbeeld judo, voetbal, hockey, maar ook darten en biljarten).
  • Voorzichtig wandelen mag weer na 1 week.
  • Na 4 weken kunt u uw normale activiteiten weer langzaam hervatten.
  • De eerste week moet u een strakke onderbroek of zwembroek dragen. Deze houdt de balzak op zijn plaats, waardoor de pijn vermindert.
  • Bij pijn na de operatie kunt u paracetamol innemen.
  • De dag na de operatie mag u weer douchen.
  • Zitbaden, zwemmen en saunabaden zijn pas weer toegestaan als de wond goed genezen is.
  • Gemeenschap kan vanaf de zevende dag, als de pijn het toelaat.


Nacontrole

Twee weken na de operatie heeft u op de polikliniek voortplantingsgeneeskunde een afspraak voor nacontrole. U krijgt dan ook de definitieve uitslag. Als er zaadcellen zijn ingevroren, vragen wij u een contract te ondertekenen.

Bloedonderzoek
We nemen bloed bij u af voor screening op seksueel overdraagbare aandoeningen. Voor de uitslagen van het bloedonderzoek krijgt u twee weken na bloedafname een telefonische afspraak.

Kosten


De kosten voor het invriezen en de opslag van de zaadcellen worden gedurende de eerste twee jaar in rekening gebracht bij uw verzekeraar. Dit geldt alleen als en voor zover deze dekking biedt. Als dat niet het geval is en vanaf het derde jaar betaalt u de kosten voor de opslag zelf. U krijgt daarvoor jaarlijks een acceptgiro van de debiteurenafdeling van het Erasmus MC. Voor actuele tarieven kunt u kijken op de website van de Nederlandse Zorgautoriteit: www.nza.nl

Afzeggen afspraak/ vragen over datum operatie


Als u verhinderd bent, verzoeken wij u dit tijdig door te geven aan de ok-planning, chirurgische dagbehandeling.
Als u vragen heeft over de datum van de operatie, neemt u dan contact op.

Contact


Heeft u nog vragen, stel ze dan gerust. De medewerkers van de polikliniek voortplantingsgeneeskunde zijn graag bereid uw vragen te beantwoorden en informatie te geven.
De polikliniek is op werkdagen bereikbaar van 08.30 tot 11.30 uur en van 12.30 tot 15.30 uur op telefoonnummer (010) 704 01 16.
U kunt ook een mail sturen naar: voortplantingscentrum@erasmusmc.nl

De ok-planning is op werkdagen bereikbaar van 09.00 uur tot 11.00 uur en van 14.00 uur tot 16.00 uur op telefoonnummer (010) 703 95 00.
U kunt ook een mail sturen naar: planninguro@erasmusmc.nl