Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
Patiëntenfolder

MiraDry

Behandeling van overmatig zweten

MiraDry is een definitieve behandeling tegen het overmatig zweten onder de oksels (hyperhidrosis axillaris). Met MiraDry vernietigen we de zweetkliertjes definitief.

Download PDF

Over de behandeling

Overmatig zweten behandelen we vaak met lokale behandelingen (lotions, crèmes en/of botuline toxine injecties). Andere mogelijkheden zijn tabletten en chirurgische behandeling. Als dit te weinig helpt of minder geschikt is, is een miraDry behandeling een goede optie. De verzekering vergoedt deze behandeling niet.

Voorbereiding

Er is eerst altijd een intakegesprek. Hierin leggen we de behandeling uitgebreid uit. Voor de behandeling zelf plannen we een nieuwe afspraak. Wij vragen u om 2 dagen voor de behandeling uw oksels te scheren.

Verloop van de behandeling

De behandeling duurt ongeveer 1,5 uur. We voeren de behandeling uit onder plaatselijke verdoving. We injecteren de verdoving met zeer dunne naaldjes, zodat we het hele gebied verdoven. Tijdens de behandeling kunt u wat warmte voelen. Soms zijn er 2 behandelingen nodig voor een optimaal resultaat. Tussen de beide behandelingen moet dan minimaal 3 maanden zitten.

Na de behandeling

Na de behandeling kunt u meteen naar huis. Het is normaal om 1 tot 2 weken last te hebben van pijn of zwelling. De napijn is meestal minimaal. Paracetamol (4 keer per dag 1000 mg) is vaak voldoende om dit te verhelpen. U kunt ook koelen met icepacks. Het is normaal als u minder of ander gevoel in uw oksels of armen heeft. Dit verdwijnt langzaam binnen weken tot maanden. Na 3 maanden plannen we een controleafspraak in om de behandeling te evalueren. We raden u aan om de eerste 5 dagen na de behandeling niet te sporten.

Het resultaat

We kunnen het resultaat van de behandeling niet garanderen. Uit onderzoek blijkt dat mensen gemiddeld meer dan 80% minder zweten, maar dit is per persoon verschillend. Het kan gebeuren dat u een minimaal effect heeft na een behandeling met miraDry en een tweede behandeling nodig heeft. Deze tweede behandeling moet u dan zelf betalen. Toch geeft een behandeling meestal wel het gewenste resultaat. Het resultaat is vaak langdurige en mogelijk blijvende vermindering van het zweten.

Bijwerkingen en complicaties

Heel soms kan er door de behandeling een ontsteking ontstaan onder de oksels. Daarom is het belangrijk dat u het aangeeft als u in het verleden ontstekingen in de oksels heeft gehad. Geef het ook aan als dit voorkomt in uw familie. Soms is er door de behandeling verminderd gevoel in de huid door zenuwschade.

Wanneer contact opnemen?

Neem contact op met de polikliniek Dermatologie als u na dag 2 van de behandeling last heeft van:

  • toename van pijn of een warm gevoel
  • ontstaan van pus
  • toename van roodheid in het gebied
  • ontstaan van koorts

Als u nog vragen heeft, kunt u altijd contact met ons opnemen.

Contact


  • Polikliniek Dermatologie (tijdens kantooruren): (010) 704 01 10
  • Spoedeisende hulp (tijdens avonden en weekenden): (010) 704 0 704
  • Mail (niet voor spoed): afspraak.derma@erasmusmc.nl