Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
Patiëntenfolder

MR-arthrogram

Bij een MR-arthrogram (MR = Magnetic Resonance) onderzoeken we de binnenkant van een gewricht. Magnetic Resonance Imaging (MRI) is een techniek om informatie te krijgen over het menselijk lichaam. Meestal is deze informatie met andere onderzoekstechnieken niet te verkrijgen. Bij dit onderzoek wordt gebruik gemaakt van een zeer sterk magneetveld en radiogolven. Met behulp hiervan worden bepaalde signalen in het lichaam opgewekt. Een antenne(spoel) vangt deze signalen op waarna een computer ze 'vertaalt' in beeld.

Download PDF


Voorbereiding


Op tijd aanwezig


Voor dit onderzoek krijgt u twee afspraken, direct na elkaar. De eerste is voor het inbrengen van de MRI-contrastvloeistof (lees hierover meer onder het kopje MRI-contrastvloeistof), de tweede is voor het MRI-onderzoek. Het onderzoek vindt plaats bij het specialisme radiologie. Bij binnenkomst meldt u zich bij de balie van radiologie, Nd gebouw, 5e etage. De balie is op werkdagen geopend vanaf 8.00 uur 's morgens. Houdt u rekening met drukte in de parkeergarage en de loopafstand naar radiologie.

Verhinderd


Bent u verhinderd, neemt u dan minstens 2 dagen voor het onderzoek telefonisch contact op met het planbureau radiologie (zie onder het kopje Contact). Ook als u onverhoopt later bent dan gepland, neemt u contact op met het planbureau. We proberen dan een andere tijd voor u te reserveren, of een afspraak op een andere dag te maken. Hierover krijgt u dan bericht per post.

Wat neemt u mee?


 • Uw legitimatie.
 • Gegevens over eventuele implantaten. Als u implantaten heeft, bespreek dit dan eerst met uw arts. Lees ook de uitleg onder het kopje ‘Geen metaal in de MRI-ruimte’.
 • Kleding zonder metaal, bijvoorbeeld een pyjama of joggingpak.
 • Eventueel uw eigen muziek (u kunt ook naar onze radio luisteren tijdens het onderzoek).
Waardevolle bezittingen kunt u beter thuis laten.

MRI-screeningsformulier


Om het MRI-onderzoek veilig te laten verlopen, sturen wij u een vragenlijst (het MRI-screeningsformulier). Dit formulier vult u thuis alvast in en voordat het onderzoek plaatsvindt, geeft u het aan de laborant. Heeft u 1 of meer vragen met 'ja' beantwoord? Neem dan direct
telefonisch contact op met de polikliniek radiologie.

Geen metaal in de MRI-ruimte


Magnetische, metalen en elektrische voorwerpen verstoren de MRI. Ze kunnen voor gevaarlijke situaties zorgen en zijn dan ook verboden in de onderzoekskamer. Metaal (sieraden, piercings, bepaalde pleisters en metaal in kleding) kan opwarmen en voor brandwonden zorgen. Bovendien zorgen ze voor verstoringen van het beeld, waardoor een goede diagnose bemoeilijkt word.
Draag daarom tijdens het onderzoek kleding zonder metaal, zoals een joggingpak of een pyjama, en verwijder alle sieraden en piercings.

Dit mag niet mee in de onderzoekskamer:
 • Alles wat elektronica bevat (bijvoorbeeld telefoon, tablet).
 • Sleutels, munten, losse gebitselementen, hoorapparaat, piercings, (haar)spelden, sieraden, creditcards/(bank)pasjes, parkeerkaart, horloge, aanstekers en dergelijke.
 • Schoenen en kleding met metaal (rits, knopen, haakjes, applicaties en anti-diefstallabels).
 • Denk eraan dat ook de beugel in een bh van metaal is.
Metaal in of op uw lichaam
Heeft u een pacemaker, ICD, neurostimulator, implantaat, insuline- of pijnpomp, (glucose-)sensor of iets anders van metaal in uw lichaam? Bespreekt u dan met uw behandelend arts of dit veilig in de MRI kan. Dit moet vaak ruim van tevoren worden uitgezocht. Op de dag
van het onderzoek is dat niet mogelijk, waardoor het onderzoek dan niet kan doorgaan. Vragen hierover vindt u ook terug in het MRI-screeningsformulier.

Metaalsplinters in uw ogen
Als de mogelijkheid bestaat dat u metaalsplinters in uw ogen heeft, moeten we daarvan eerst een foto maken. Bespreekt u dit van tevoren met uw behandelend arts.

Claustrofobie


Het onderzoek duurt ongeveer een half uur. Al die tijd ligt u heel stil op de MRI-tafel in de MRI-tunnel. De tunnel is aan de voor- en aan de achterkant open. Het deel van uw lichaam dat gescand moet worden komt in het midden van de tunnel. Als u denkt dat u dit niet kunt
volhouden omdat u angstig bent in kleine ruimtes of omdat u veel pijn heeft, bespreekt u dit dan ruim van tevoren met uw behandelend arts.

Fysieke beperking


Heeft u een fysieke beperking en verwacht u dat het onderzoek hierdoor meer tijd en aandacht van ons zal vragen? Meldt dit dan bij het maken van de afspraak. Wij houden hiermee zoveel mogelijk rekening en plannen als dat nodig is extra tijd in voor het onderzoek.

MRI-contrastvloeistof


Voor dit onderzoek is contrastvloeistof nodig.
 • Tijdens uw eerste afspraak vragen wij u om op de röntgentafel te gaan liggen.
 • We ontsmetten de huid rond het gewricht.
 • Met een naald injecteren we verdoving en contrastvloeistof in het gewricht.
 • Met het röntgenapparaat controleren we of de vloeistof op de juist plek terechtkomt.
Dit deel van het MR-arthrogram duurt ongeveer 20 minuten.
contrastvloeistof in gewricht

Mogelijke bijwerkingen van de contrastvloeistof


U kunt een vol gevoel in uw gewricht krijgen, maar het mag geen pijn doen. Na de injectie gaat u naar de MRI-kamer voor het MRI-onderzoek.

Overgevoeligheid
Als u eerder overgevoelig heeft gereageerd op MRI-contrastvloeistof op basis van gadolinium of jodium, moet u dit bespreken met uw behandelend arts. Het is belangrijk dat u dit voorafgaand aan het onderzoek ook vertelt aan de laborant of de radioloog. Ook wanneer u een nierfunctiestoornis heeft, medicatie gebruikt of allergisch bent voor bepaalde stoffen, bespreekt u het best met uw behandelend arts of we bij u veilig MRI-contrastvloeistof kunnen toedienen.

Vrouwen


Zwangerschap
Hoewel er geen schadelijke effecten van MRI bekend zijn, doen wij het onderzoek liever niet als u zwanger bent. Als u zwanger bent, of denkt zwanger te zijn, kunt u het best contact opnemen met uw behandelend arts. Ook begeleiders die zwanger zijn raden wij af om tijdens het scannen in de MRI-onderzoeksruimte te verblijven.

Borstvoeding
Maar een heel klein deel van het MRI-contrastmiddel komt in de moedermelk terecht. Daarnaast kunnen de maag en darmen van het kindje het contrastmiddel niet goed opnemen. Uw kindje krijgt het contrastmiddel dus niet binnen via borstvoeding. U mag na het onderzoek gewoon borstvoeding blijven geven

Over dit onderzoek


Verloop van het onderzoek


Het is verstandig om voor het onderzoek plaatsvindt nog even naar het toilet te gaan.

Let op: laat alles van metaal en magnetische voorwerpen in het kleedhokje achter als u de MRI-kamer ingaat.

Het onderzoek
 • Tijdens het onderzoek bent u alleen in de MRI-kamer. Op deze manier ontstaan er zo min mogelijk storingen in het magneetveld. De artsen en laboranten zien u door een raam.
 • Als we de foto's maken, hoort u kloppende of ratelende geluiden (vergelijkbaar met bijvoorbeeld een boormachine).
 • U krijgt oordoppen om het geluid te dempen en een noodbel om contact met de laborant te maken.
 • We leggen de MRI-spoel op uw lichaam en maken hem vast.
 • Hierna schuiven we de tafel in de MRI-tunnel.
 • Het deel van uw lichaam dat gescand moet worden, ligt in het midden van de tunnel.
 • U blijft zo stil mogelijk liggen, want als u beweegt stoort dit de opname.
 • We werken snel om zo goed mogelijk gebruik te maken van de contrastvloeistof.
arthrogram Het onderzoek duurt in totaal 30 minuten.

Na het onderzoek


Dit onderzoek doen we omdat u last heeft van een gewricht. De meeste patiënten voelen 1 tot 2 dagen een milde afname van de pijn. Dit komt omdat we niet alleen contrastmiddel maar ook wat verdoving injecteren, om het aanprikken van het gewricht te verzachten. Als de verdoving is uitgewerkt, voelt het gewricht weer zoals voor het onderzoek. Om overbelasting te voorkomen, adviseren wij u om het 2 dagen rustig aan te doen.

Bijwerkingen en complicaties


De mogelijke bijwerkingen van de MRI-contrastvloeistof staan hierboven genoemd onder het kopje MRI-contrastvloeistof. Wij verwachten niet dat u hiervan eenmaal thuis nog last heeft. Mocht u thuis toch last hebben van een bijwerking of andere complicatie, neemt u dan contact op met uw huisarts.

De uitslag


De radioloog bestudeert de foto’s en vergelijkt ze met eventuele vorige onderzoeken. Uw behandelend arts ontvangt hiervan een verslag en bespreekt de uitslag met u tijdens uw eerstvolgende afspraak.

Heeft u nog vragen?


Neemt u gerust contact op met de polikliniek radiologie als u nog vragen heeft.

Contact


Polikliniek radiologie (van 8.00 - 16.30 uur):
(010) 704 20 06.

Planbureau radiologie (van 8.00 - 16.30 uur):
(010) 704 02 65.