Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
Patiëntenfolder

Nier-scan MAG-3 met Captopril

Bij volwassenen

U krijgt binnenkort een onderzoek naar uw nieren. We onderzoeken of de problemen met uw nieren de oorzaak zijn van uw te hoge bloeddruk. Hier leest u meer informatie over de voorbereiding op de scan, de scan zelf en wat u na het onderzoek kunt verwachten.

Download PDF

Let op!

Kom op tijd
Kunt u niet komen of bent u later? Laat ons dat zo snel mogelijk weten. De radioactieve vloeistof wordt speciaal voor u gemaakt. We kunnen de vloeistof niet lang bewaren. Dus als u te laat komt, kan het onderzoek misschien niet meer doorgaan.

Voor vrouwen (zwangerschap en borstvoeding)
Bent u zwanger, of probeert u zwanger te worden? Vertel dit dan zo snel mogelijk aan ons. Uw arts zal u dan vertellen of het onderzoek doorgaat.

Geeft u borstvoeding? Vertel ons dit ook. U mag na het onderzoek 24 uur lang geen borstvoeding geven. Zorg ervoor dat u voldoende voorraad heeft, of de eerste 24 uur flesvoeding geeft.

Wat is een nier-scan MAG-3 met Captopril?

Voor dit onderzoek verlagen we eerst uw bloeddruk. Daarna kijken we met een scan hoe goed uw nieren werken. We spuiten een licht radioactieve vloeistof in (MAG-3). De nieren nemen dit op en scheiden het uit via de urine. Op de scan zien we de radioactieve vloeistof in de nieren en daarna in de blaas. Zo kunnen we onderzoeken of uw nierproblemen de oorzaak zijn van uw hoge bloeddruk.

Voorbereiding

Voor de scan moet u een paar dingen voorbereiden:
 • Voor dit onderzoek moet u nuchter zijn. U mag vanaf 4 uur voor het onderzoek start niet eten of roken. U mag wel water drinken.
 • Voor het onderzoek start, moet uw blaas zo leeg mogelijk zijn.
 • Gebruikt u medicijnen tegen een hoge bloeddruk? Of plasmiddelen? Neem dan contact met ons op. Wij vertellen of u deze medicijnen mag blijven gebruiken. Of hoe lang voor het onderzoek u moet stoppen met deze medicijnen.
 • Doe kleren aan die makkelijk zitten. Er mag geen metaal op zitten. Dus geen metalen knopen, ritsen of beugels in de bh. Dit verstoort het beeld van de scan.
 • Wilt u muziek luisteren tijdens het onderzoek? Dat kan. Neemt u dan zelf een koptelefoon en muziekspeler mee.
 • Laat uw waardevolle spullen thuis.
 • U kunt een volwassen begeleider meenemen. De begeleider mag niet zwanger zijn.
 • Katheteriseert uw de blaas? Neem dan voldoende katheterisatie spullen hiervoor mee.
 • Bent u incontinent? Neem dan voldoende incontinentiemateriaal mee.


Aankomst

Het onderzoek is in het Erasmus MC. U meldt zich aan bij de aanmeldzuil in de centrale hal. U krijgt dan een dagticket, daarop staat waar u precies moet zijn.

Tijdens het onderzoek

Wat gaan we doen?

Bloeddruk meten
1 uur voor de scan meten we uw bloeddruk. U krijgt daarna u 1 of 2 tabletten bloeddrukverlagend middel (Captopril). Daarna meten we uw bloeddruk nog enkele malen.

1 uur voor de scan moet u ook een halve liter (500ml) drinken. Dit mag geen melk of melkproduct zijn. Vóór de scan moet uw blaas zo leeg mogelijk zijn.

Injectie
U wordt opgehaald in de wachtkamer en mag gaan liggen op een smal bed. Hier spuiten we de licht radioactieve vloeistof (MAG-3) in een bloedvat in uw arm.

Scan
Direct na de injectie maken we een scan van de nieren. Dit duurt 20 minuten. Blijf goed stil liggen tijdens de scan. Daarna mag u proberen om nog een keer te plassen, en maken we nog 1 foto van uw nieren. Soms maken we 1 uur na de injectie nog een extra foto. U hoort dit een paar minuten na de scan.

Soms krijgt u op een andere dag nogmaals dit onderzoek, maar dan zonder de bloeddruk-verlagende medicijnen. Als dit nodig is, laten we u dit weten.

Hoe lang duurt het?

Het hele onderzoek duurt ongeveer 2 uur.

Radioactiviteit

U krijgt tijdens het onderzoek een radioactieve vloeistof ingespoten. Dit betekent dat de vloeistof een onzichtbare straling afgeeft. Het gaat om heel weinig straling. De hoeveelheid straling is net zo weinig als bij een röntgenfoto. De kans op schade aan het lichaam is klein. De radioactieve vloeistof heeft geen bijwerkingen.


Na het onderzoek

U kunt na het onderzoek gewoon naar huis of naar uw werk. Daarbij kunt u gebruik maken van uw auto of het openbaar vervoer.

Na het onderzoek heeft u nog een klein beetje straling in uw lichaam. Dit duurt nog de hele dag. U mag in principe alles doen, maar let op met kleine kinderen. U mag kleine kinderen niet langer dan een half uur dicht tegen u aan houden. De laborant die het onderzoek bij u doet, kan u hier meer over vertellen.

Geeft u borstvoeding? Na het onderzoek moet u de melk 24 uur lang afkolven. U hoeft deze melk niet weg te gooien, maar u mag het invriezen. 24 uur na het onderzoek is de ingevroren melk weer veilig om te geven aan uw kind.

Gaat u binnen 48 uur na het onderzoek op reis met het vliegtuig? Meld dit dan aan ons. Wij geven u dan een brief mee. Hierin staat dat u een radioactieve vloeistof heeft gehad en dat dit niet gevaarlijk is voor u of voor andere mensen.

De uitslag

U krijgt de uitslag van het onderzoek van de arts die u behandelt. Als een behandeling met spoed nodig is, hoort u dat van uw arts.

Contact

Heeft u nog vragen? Bel dan met de afdeling Nucleaire Geneeskunde. Op de dag van het onderzoek kunt u uw vragen stellen aan de medewerker bij het onderzoek.
 • Afdeling Nucleaire Geneeskunde (van 08.00 - 16.30 uur): (010) 704 01 32
 • Algemeen nummer Erasmus MC: (010) 704 0 704