Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
Patiëntenfolder

TESE-behandeling

De TESE-behandeling vindt plaats wanneer er geen zaadcellen in het sperma aanwezig zijn. Het is een operatie op de chirurgische dagbehandeling waarbij de balzak en teelbal geopend worden. Dit doen we om te kijken of er zaadcellen aanwezig zijn die ingevroren kunnen worden. U vindt hier meer informatie.

Download PDF

Wat is een TESE-behandeling?

De TESE-behandeling vindt plaats wanneer er geen zaadcellen in het sperma zijn aangetroffen. Bij deze operatie worden de balzak en teelbal geopend. Uit de teelbal wordt een biopt genomen. De analist onderzoekt het materiaal. Zijn er zaadcellen aanwezig, dan wordt het materiaal ingevroren. De TESE-procedure doen we op beide teelballen. We vinden in ongeveer de 50% van de TESE-operaties zaadcellen.

Verloop van de behandeling

De operatie vindt plaats op de chirurgische dagbehandeling. U krijgt hiervoor een oproep thuis gestuurd. De operatie vindt meestal plaats onder sedatie, wat betekent dat u slaapt tijdens de operatie. Op de polikliniek anesthesie wordt dit voorafgaand aan de operatie met u besproken.

Voorbereiding

Behandeling uitstellen
Heeft u in de 3 maanden voorafgaand aan de behandeling koorts gehad of bent u ziek geweest? In dat geval is het belangrijk de behandeling uit te stellen. Ziekte of koorts kan namelijk aanwezige zaadcellen vernietigen. Het duurt 70 dagen om zaadcellen aan te maken. Voor een goed resultaat is het beter de ingreep naar een later moment te verschuiven.

Vervoer
Vanwege de verdoving en de kans op nabloeden mag u zelf niet naar huis lopen, fietsen, auto rijden of met openbaar vervoer reizen. Daarom raden wij u aan iemand mee te nemen die u naar huis brengt.

Strakke onderbroek
Neem een strakke onderbroek of zwembroek mee om na de ingreep aan te doen. Dit helpt om de pijn te verminderen.

Tijdens de operatie

Op de operatiekamer wordt de balzak zo nodig geschoren. Met chloorhexidine wordt de balzak ontsmet en er worden steriele doeken omheen gelegd. Via een snede in de balzak legt de uroloog de teelbal vrij. De teelbal is omgeven door een kapsel. Dit kapsel wordt met een kleine snede geopend, zodat een deel van het teelbalweefsel verwijderd kan worden. Dezelfde procedure volgt aan de andere kant. Daarna sluit de uroloog de wond met oplosbare hechtingen. De operatie duurt in totaal ongeveer 45 minuten.

Na de operatie

De uroloog bespreekt de uitslag met u en uw partner voordat u met ontslag gaat. U hoort dan of er wel of geen zaadcellen bij de operatie zijn gevonden. Als er geen complicaties zijn, mag u dezelfde dag naar huis.

Leefregels
Hoewel het een kleine operatie is, is het verstandig na de operatie rustig aan te doen. Zo herstelt u het beste en vermindert de kans op nabloedingen.
  • Neem de eerste 3 tot 4 dagen volledige rust. Mensen met een actief beroep adviseren wij 7 dagen volledige rust te nemen. Deze rustperiode vermindert de kans op nabloedingen.
  • De eerste 4 weken na de operatie kunt u beter niet sporten.
  • De eerste week moet u een strakke onderbroek of zwembroek dragen. Deze houdt de balzak op zijn plaats, waardoor de pijn vermindert.
  • Bij pijn na de operatie kunt u paracetamol innemen.
  • De dag na de operatie mag u weer douchen.
  • Zitbaden, zwemmen en saunabaden zijn pas weer toegestaan als de wond goed genezen is.
  • Gemeenschap kan vanaf de zevende dag, als de pijn het toelaat.

Nacontrole

Twee weken na de operatie komt u naar de polikliniek voor nacontrole. U hoort dan ook de definitieve uitslag. Als er zaadcellen zijn ingevroren, vragen we u een bewaarovereenkomst te ondertekenen. We nemen in dat geval ook bloed en urine af voor screening op seksueel overdraagbare aandoeningen. Voor de uitslagen van het bloed- en urineonderzoek heeft u twee weken later een telefonische afspraak.

Kosten

De kosten voor het invriezen en de opslag van de zaadcellen worden in rekening gebracht bij uw verzekeraar. De kosten voor de opslag gaan af van het eigen risico. U krijgt jaarlijks een acceptgiro van de debiteurenafdeling van het Erasmus MC. Voor actuele tarieven kunt u kijken op de website van de Nederlandse Zorgautoriteit: www.nza.nl.

Contact

Afzeggen afspraak of vragen over datum ingreep
Als u verhinderd bent, geef dit dan minimaal 1 week van tevoren door aan de ok-planning van de chirurgische dagbehandeling. In dat geval kan de operatietijd voor iemand anders gebruikt worden. Heeft u vragen over de datum van de operatie, dan kunt u ook contact opnemen met de ok-planning.

De ok-planning is bereikbaar op telefoonnummer (010) 703 95 00 van maandag t/mvrijdag van 09.00 uur tot 11.00 uur en van 14.00 tot 16.00 uur of via e-mail: planninguro@erasmusmc.nl

Overige vragen
Als u aanvullende vragen heeft over de operatie, kunt u een telefonische afspraak maken bij de uroloog.

De polikliniek is op werkdagen bereikbaar van 08.30 tot 11.30 uur en van 12.30 tot 15.30 uur op telefoonnummer (010) 704 01 16. U kunt ook een mail sturen naar: voortplantingscentrum@erasmusmc.nl