Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
bandage
Aandoening

Voedselallergie

Een voedselallergie is een onverwachte en niet voorspelbare reactie van het afweersysteem op een voedingsmiddel met ongewenste klachten tot gevolg.

Voedselallergie: over deze aandoening

Wat is Voedselallergie?

Een allergie voor een voedingsmiddel betreft altijd een allergie voor één of meerdere eiwitten in het voedingsmiddel. Een allergie bestaat dus niet voor vetten of suiker. In geval van een voedselallergie maakt het lichaam allergische afweerstoffen die reageren met deze voedseleiwitten die ook wel allergenen worden genoemd.

Het is niet bekend hoeveel patiënten er in Nederland zijn met een voedselallergie. Geschat wordt dat tot 5% van de kinderen en dat tot 2% van de volwassenen een voedselallergie heeft. Dit zijn lang niet altijd ernstige allergieën. Op de kinderleeftijd komt meestal een melk, kippenei, noten en pinda allergie voor. Op de volwassenleeftijd meestal een pinda of noten allergie. Andere meer voorkomende voedselallergieën zijn: vis, schelp en schaaldieren, sesam, selderij, mosterd, tarwe, soja en andere peulvruchten.

Soorten

Er bestaan twee soorten voedselallergie:
Een voedselallergie veroorzaakt door eiwitten (allergenen) in het voedingsmiddel zelf. Deze voedselallergie kan leiden soms ernstige reacties (anafylaxie). Een voorbeeld is een ernstige allergische reactie na inname van een pinda of vis met uitgebreide galbulten, misselijkheid en braken en benauwdheid.

Een voedselallergie als gevolg van allergie voor allergenen in stuifmeel van bomen en grassen. Het gaat dan om patiënten die eerst allergisch worden voor een eiwit in stuifmeel van bomen en daar hooikoorts klachten van krijgen. Omdat hetzelfde eiwit ook in steen- en pitfruit (zoals appel, peer, perzik) sommige noten, en pinda, selderij en rauwe wortel zit kunnen ze hier ook op reageren. Deze allergische klachten zijn vaak mild en lokaal. Het betreft jeuk, irritatie of lichte zwelling in de mond of keel na eten van bijvoorbeeld appel,. Bekend is dat deze klachten niet optreden als het voedingsmiddel bewerkt of verhit is geweest. De reactie treedt niet op bij eten van appelmoes of appeltaart. Deze vorm heet ook wel kruisallergie.

Oorzaak

De oorzaak van een allergie is een verkeerde gerichte reactie van het afweersysteem op een voedingsmiddel. Patiënten met voedselallergie hebben ook vaker eczeem, astma en hooikoorts of huisstofmijtenallergie. Dat komt omdat er een gemeenschappelijke aanleg is voor deze allergische aandoeningen wat ook wel atopie wordt genoemd.

Symptomen en gevolgen

Patiënten met een voedselallergie kunnen de volgende klachten krijgen:
• Mond-keelholte: jeuk en irritatie of wat zwelling in de mond of keelholte (oral allergy klachten)
• Huid en slijmvliezen: jeuk, roodheid, bultjes, zwellingen
• Maag-darmkanaal: buikpijn misselijkheid, braken en diarree
• Luchtwegen: gevoel van dikke keel, hoesten, heesheid, piepen benauwdheid
• Bloedcirculatie: slap worden, minder aanspreekbaar zijn, lage bloeddruk

Wat wij voor u doen

Onderzoek en diagnose

Huidtest, bloedonderzoek of provocatietest.

Huidtest

Provocatietest

Met wie heeft u te maken?

Komt u binnenkort bij ons op bezoek?

Hoe bereidt u uw gesprek voor? Wat neemt u mee? Alles wat u moet weten in een handig overzicht.
Bereid u voor