Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
Centrum

Zwangerschapspsychiatrie

Heeft u een psychiatrische aandoening en een kinderwens? Of bent u al zwanger? Wij helpen u. Voor, tijdens en na uw zwangerschap.

Over dit centrum

Wat we doen

Het opsporen en behandelen van psychiatrische aandoeningen tijdens en na de zwangerschap is heel belangrijk. Hierbij kunt u denken aan de volgende situaties:

  • Als er tijdens de zwangerschap psychiatrische aandoeningen zijn, is er een verhoogde kans op complicaties, zoals vroeggeboorte.
  • Als de moeder een verhoogde hoeveelheid stresshormonen heeft, wordt het kind hier ook aan blootgesteld. Het ongeboren kind kan een hyperreactief stresssysteem ontwikkelen.
  • Wanneer er psychiatrische aandoeningen zijn, zijn er vaak ook andere risicofactoren die de zwangerschap en het kindje zelf beïnvloeden. Bijvoorbeeld middelengebruik, minder goed voor zichzelf zorgen en andere psychosociale problemen.
  • Een bevalling kan een psychiatrische aandoening doen ontstaan of verergeren.
  • Als er psychiatrische aandoeningen aanwezig zijn bij de moeder en/of vader is bijna altijd de ouder-kindrelatie verstoord. Dit kan negatieve gevolgen hebben voor de ontwikkeling van het kind.

Wat willen we bereiken

Het doel van ons centrum is het garanderen van onze multidisciplinaire expertise (diagnostiek, preventie en behandeling) op het gebied van psychiatrische aandoeningen in relatie tot de zwangerschap, de postpartumperiode en de vroege kindontwikkeling. Deze expertise hebben wij gebundeld in één centrum. Nationaal en internationaal willen wij toonaangevend zijn in het onderzoek op dit gebied.

 

Samenwerking

Wetenschappelijk onderzoek

Wij doen internationaal toonaangevend onderzoek. Het onderzoek is bijvoorbeeld gericht op biologische achtergronden van zwangerschapspsychiatrische aandoeningen en hoe deze te behandelen. Of op de invloed van een ouder met een aandoening op de ontwikkeling van een kind.

Klinieken

Checklist

Komt u binnenkort bij ons op bezoek?

Hoe bereidt u uw gesprek voor? Wat neemt u mee? Alles wat u moet weten in een handig overzicht.
Bereid u voor