Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
Laboratoriumspecialisme

Diagnostisch Laboratorium Endocrinologie

Inwendige Geneeskunde

Het diagnostisch laboratorium endocrinologie voert bepalingen uit in het kader van patiënt diagnostiek en wetenschappelijk onderzoek. Het laboratorium heeft een regionale en landelijke referentie positie, met name in de diagnostiek van adrenale, gonadale en schildklier functie.

Over dit specialisme

Wat we doen

Wij zijn het diagnostisch laboratorium endocrinologie (DLE); een ISO15189:2012 geaccrediteerd klinisch laboratorium voor gespecialiseerd endocrinologisch onderzoek.

Het diagnostisch laboratorium endocrinologie (DLE) is onderdeel van de afdeling interne geneeskunde van Erasmus MC. Door deze sterke link met de klinische afdeling kunnen wij optimaal schakelen tussen diagnostiek op maat en wetenschappelijk onderzoek.

Zo werken wij bijvoorbeeld mee in het onderzoek naar nieuwe geneesmiddelen, maar ook in onderzoek wat gericht is op het ontdekken van nieuwe biomerkers voor ziekte en de achterliggende pathofysiologie. De uitkomsten van dit onderzoek publiceren wij. Een overzicht van onze publicaties kunt u hier vinden.

Onze specialiteit ligt in de ontwikkeling van testen voor het meten van kleine moleculen in het bloed, zoals bijvoorbeeld steroïden en schildklierhormonen. We bieden onze testen aan voor analyse aan aanbieders binnen ons eigen ziekenhuis, maar ook daarbuiten.

Download hier het aanvraagformulier.

Meer informatie over onze testen kunt u vinden in onze eLabgids (link). In de eLabgids vindt u ook de informatie over de af te nemen buizen, de bewaar-, en verzendcondities en de referentie intervallen. Indien van toepassing wordt bij de test in de eLabgids ook vermeld wat eventuele storende factoren kunnen zijn, zoals dieet of medicamenten.

De kosten die verbonden zijn aan onze testen kunt u hier vinden:

Download hier onze ODV tarieven

Uitslagtermijnen / doorlooptijden

Het endocrinologie laboratorium heeft een vast rooster voor haar bepalingen. Echter, door tussenkomend spoedonderzoek kan het zijn dat een bepalingsdag wordt geruild of verschoven. Wij behouden het ons dan ook voor om een onderzoek te verplaatsen naar een andere dag.

Voor up-to-date informatie over doorlooptijden kunt u contact opnemen met het laboratorium:

Telefoon: 010-70435462

E-mail: dle@erasmusmc.nl


Praktisch

Onze standaard openingstijden zijn van maandag tot en met vrijdag, van 0800 tot 1800. Buiten deze tijden voeren wij op indicatie spoedonderzoek uit. Dit onderzoek vraagt u aan in overleg met de dienstdoende klinisch chemicus (bereikbaar via de telefooncentrale van Erasmus MC op +31(0)10-7040704).

Indien u vragen heeft over onze bepalingen, dan kunt u terecht op onderstaand e-mail adres.

dle@erasmusmc.nl

Wordt u liever telefonisch te woord gestaan, dan kunt u tijdens kantooruren ook bellen met 010-7035462.

Bij klachten verzoeken wij u contact op te nemen via e-mail, onder vermelding van uw contactgegeven (tenminste e-mail adres en telefoonnummer). Wij proberen u dan zo spoedig mogelijk te bereiken.

Onze laboratoriumspecialisten

Het diagnostisch laboratorium endocrinologie is ISO15189:2012 geaccrediteerd (M098). De vakinhoudelijke verantwoordelijkheid van het laboratorium wordt geborgd door de afdeling klinische chemie van Erasmus MC.

Er staat altijd een consulterende laboratoriumspecialist klaar om u te helpen bij de aanvraag of interpretatie van het onderzoek. In principe is dit een klinisch chemicus – endocrinoloog, en in zijn/haar afwezigheid wordt dit waargenomen door een collega klinisch chemicus.

U kunt de consulterend collega bereiken via de telefooncentrale van Erasmus MC op +31(0)10-7040704. U vraagt dan naar de dienstdoend klinisch chemicus voor Endocrinologie.


Dr. Sjoerd A.A. van den Berg

afdeling Klinische Chemie

Translationeel onderzoek

Het diagnostisch laboratorium endocrinologie werkt graag mee in het onderzoek naar nieuwe geneesmiddelen, maar ook in onderzoek wat gericht is op het ontdekken van nieuwe biomerkers voor ziekte en de achterliggende pathofysiologie. De uitkomsten van dit onderzoek publiceren wij. Een overzicht van onze publicaties kunt u hier vinden.

Heeft u vragen?

Gebruik ons contactformulier.

Contactformulier