Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
Algemene informatie

LifestylerPro

Gecombineerde leefstijlinterventie met cognitieve gedragstherapie (GLI plus)

Het GLI plus programma van het Centrum Gezond Gewicht van het Erasmus MC is een anderhalf jaar durende multidisciplinaire leefstijlinterventie voor mensen met ernstig overgewicht. Het doel is om mensen te begeleiden naar een gezondere leefstijl die bij hun individuele omgeving en behoeftes past en hiermee op een gezonde manier gewicht te verliezen en fysiek en mentaal fitter te worden.

Het traject

Het traject bestaat uit zowel groepssessies als enkele individuele sessies. Tijdens de groepssessies ondersteunen we deelnemers bij het aanpassen van hun eetgedrag middels cognitieve gedragstherapie. Daarnaast krijgen deelnemers uitleg over gezonde voeding en lichamelijk activiteit. Thuis gaan de deelnemers zelf aan de slag om de opgedane kennis en de nieuwe eet- en beweeg gewoontes te integreren in hun dagelijkse leven. 

Groepssessies

Tijdens de eerste 1,5 uur van elke groepssessie bespreken we voedingsadviezen en methoden tot gedragsverandering. Dit wordt gedaan onder leiding van een diëtist en psycholoog. Door middel van cognitieve gedragstherapie leren de deelnemers om te gaan met moeilijke momenten en eetbuien. Daarnaast is er aandacht voor andere mogelijke oorzaken van gewichtstoename zoals sociale factoren, slaap, stress, depressie en angstklachten. 

Na de sessie met voedingsadviezen en cognitieve gedragstherapie volgt 1,5 uur lichamelijk activiteit in groepsverband. Onder leiding van een fysiotherapeut krijgen deelnemers bijvoorbeeld kracht- en/of cardiotraining. Ook leren deelnemers hoe ze beweging op kunnen nemen in hun dagelijks leven. Zo kan ook het beoefenen van een nieuwe sport zoals tennissen of basketballen deel uitmaken van de lichamelijke activiteit. 

Planning 

In de eerste 10 weken van de interventie vinden de groepssessies wekelijks plaats. Daarna wordt de frequentie geleidelijk afgebouwd naar bijeenkomsten om de week in week 11 t/m 18, maandelijkse bijeenkomsten in week 19 t/m 26 en vervolgens driemaandelijkse bijeenkomsten tot 1,5 jaar na het begin van het programma. 

Ook zijn er (para)medische consulten met artsen en paramedici van het Erasmus MC vóór de start van de interventie, na de eerste 10 weken van de behandeling en aan het einde van het programma (na 1,5 jaar).

Publicaties