Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
Stethoscoop
Onderzoek

24-uurs EEG

Een 24-uurs EEG is een opname van de hersenactiviteit gedurende ongeveer 24 uur. Deze activiteit wordt geregistreerd gedurende uw dagelijkse activiteiten.

Over dit onderzoek

Wat we gaan doen

Een EEG is een registratie van de elektrische activiteit van de hersenen. Het EEG wordt opgeslagen op een recorder. De recorder zit in een tasje met een riem om uw taille. U draagt de recorder ongeveer 24 uur bij u. Het onderzoek is pijnloos en stelt u zelfs in staat om uw normale werkzaamheden uit te voeren. Waarschijnlijk is er al eens een kortdurend EEG van u gemaakt. Een lange opnametijd maakt het (beter) mogelijk om een eventuele stoornis in de hersenfunctie te registreren, zeker als de afwijkingen slechts af en toe aanwezig zijn.

Wilt u thuis vóór het onderzoek uw haren wassen en daarna voorafgaand aan het onderzoek  geen haarlak, gel of vet meer gebruiken.

Het plakken van de elektroden en aansluiten van de recorder wordt uitgevoerd door 2 laboranten KNF en duurt  60-75 minuten.

Hoe gaan we te werk?

Uw hoofd wordt opgemeten. Daarna plakt de laborant elektroden met contactpasta en klei op uw hoofd. De recorder die u bij u draagt hoeft u niet te bedienen.  U krijgt een dagboek mee om de tijdstippen van uw activiteiten en eventuele aanvallen in op te schrijven. Na de opnameperiode brengt u de recorder en het dagboek terug.

Voor meer belangrijke informatie verwijzen we u naar de patiëntenfolder.

Wat is het doel?

Het doel van een EEG is meer te weten te  komen over de hersenactiviteit. Er wordt gekeken naar de normale activiteit (zoals bij een gezond persoon) en naar eventuele afwijkende activiteit.

Uitslag

Na het onderzoek kan nog geen informatie gegeven worden over de uitslag van het onderzoek. De registratie wordt eerst nog uitgewerkt en beoordeeld door een arts. U wordt verzocht zelf een afspraak te maken met uw specialist. Hij zal u op de hoogte stellen van de resultaten. Het  duurt ongeveer 2 weken voordat de arts de uitslag zeker in zijn/haar bezit heeft.

Wanneer neemt u contact op?

Mocht u tijdens de registratie thuis dringende vragen hebben dan kunt u tijdens kantooruren contact opnemen met de afdeling klinische neurofysiologie.

 

Komt u binnenkort bij ons voor een onderzoek, behandeling of operatie?

Wat kunt u verwachten? Wat neemt u mee? Alles wat u moet weten in een handig overzicht.
Bereid u voor