Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
Stethoscoop
Onderzoek

EOG onderzoek

Elektro-oculogram

Een EOG onderzoek is een registratie van de elektrische activiteit van het netvlies (de retina).

Over dit onderzoek

Wat we gaan doen

Met het EOG onderzoek wordt de elektrische activiteit van uw netvlies (de retina) onderzocht. De laborant druppelt eerst een vloeistof in uw ogen om uw pupillen te verwijden. Deze moeten 20 minuten inwerken in het donker. Hierdoor gaat u wat wazig zien. Het eerste kwartier zal het onderzoek in het donker plaatsvinden, het volgende kwartier in het licht. Uw ogen krijgen eerst de tijd om aan het donker te wennen. De laborant plaatst een bolstimulator voor uw gezicht en vraagt u de daarin verspringende rode lichtjes met uw ogen te volgen.

Het is belangrijk dat u begeleiding meeneemt, omdat u direct na het onderzoek niet scherp kunt zien. Tijdens het onderzoek kunt u uw eigen contactlenzen niet dragen.

Het EOG onderzoek wordt uitgevoerd door een laborant KNF en duurt  60 min.

Hoe gaan we te werk?

Tijdens het onderzoek zit u op een onderzoekbank. De laborant plaatst de elektroden voorzichtig aan de zijkanten van uw ogen. U zit tijdens het onderzoek vooral in het donker. Het is belangrijk dat u tijdens het onderzoek zo rustig mogelijk zit. Het onderzoek is pijnloos.

Voor meer belangrijke informatie verwijzen we u naar de patiëntenfolder.

Wat is het doel?

Het doel van het EOG onderzoek is om te beoordelen hoe het netvlies functioneert in het donker en in het licht.

Bijwerkingen & complicaties

Door de oogdruppels kunt u minder goed of wazig zien.

Thuis.

Na het onderzoek kunt u mogelijk enige uren wat wazig zien en last van het daglicht hebben. Het advies is om een zonnebril mee te brengen en vervoer naar huis te regelen. Zelf autorijden wordt afgeraden.

Uitslag

Na het onderzoek kan nog geen informatie gegeven worden over de uitslag van het onderzoek. De registratie wordt eerst nog uitgewerkt en beoordeeld door een arts. U wordt verzocht zelf een afspraak te maken met uw specialist. Hij zal u op de hoogte stellen van de resultaten. Het  duurt ongeveer 2 weken voordat de uitslag zeker bij de behandelend arts bekend is.
Checklist

Komt u binnenkort bij ons voor een onderzoek, behandeling of operatie?

Wat kunt u verwachten? Wat neemt u mee? Alles wat u moet weten in een handig overzicht.
Bereid u voor