Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
Stethoscoop
Onderzoek

ERG onderzoek

Elektro-retinogram

Een ERG onderzoek is een registratie van de elektrische activiteit van het netvlies (de retina) als reactie op licht in een donkere en in een lichte omgeving.

Over dit onderzoek

Wat we gaan doen

Een ERG meet de reactie van uw netvlies op licht. Het onderzoek vindt plaats in een kamer met rood licht. Tijdens het onderzoek kijkt u in een bolstimulator en ziet u lichtflitsen. De reactie op de lichtflitsen wordt gemeten. Voordat de laborant speciale contactlens elektroden op uw oog plaatst, worden uw ogen gedruppeld om de pupillen te verwijden. Deze druppels moeten 20 minuten in het donker inwerken. Daarna wordt uw oog met druppeltjes verdoofd en worden lenselektroden geplaatst. Hierdoor gaat u wazig zien. Daarna begint het onderzoek.

Het is belangrijk dat u begeleiding meeneemt, omdat u direct na het onderzoek niet scherp  kunt zien.Tijdens het onderzoek kunt u uw eigen contactlenzen niet dragen.

Het ERG onderzoek wordt uitgevoerd door een laborant KNF en duurt  60 min.

Hoe gaan we te werk?

Tijdens het onderzoek zit u op een onderzoeksbank. De laborant plaatst de lens elektroden voorzichtig op uw oog. U zit tijdens het onderzoek  in het donker en daarna in het licht. Het is belangrijk dat u tijdens het onderzoek zo rustig mogelijk zit. Het onderzoek is pijnloos; sommige mensen hebben moeite de contactlezen te verdragen.

Voor meer belangrijke informatie verwijzen we u naar de patiëntenfolder.

Wat is het doel?

Het doel van het ERG onderzoek is om te beoordelen hoe het netvlies functioneert.

Bijwerkingen & complicaties

Tijdens het onderzoek kunt u de contactlens elektroden op uw oogbol als vervelend ervaren. Door de oogdruppels kunt u minder goed/wazig zien.

Thuis.

Na het onderzoek kunt u mogelijk enige uren wat wazig zien en last van het daglicht hebben. Het advies is om een om een zonnebril mee te brengen en vervoer naar huis te regelen. Zelf autorijden wordt afgeraden

Uitslag

Na het onderzoek kan nog geen informatie gegeven worden over de uitslag van het onderzoek. De registratie wordt eerst nog uitgewerkt en beoordeeld door een arts. U wordt verzocht zelf een afspraak te maken met uw specialist. Hij zal u op de hoogte stellen van de resultaten.Het  duurt ongeveer 2 weken voordat de utslag zeker bij uw behandelend arts bekend is.
Checklist

Komt u binnenkort bij ons voor een onderzoek, behandeling of operatie?

Wat kunt u verwachten? Wat neemt u mee? Alles wat u moet weten in een handig overzicht.
Bereid u voor