Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
Stethoscoop
Onderzoek

TCD onderzoek

Vaat onderzoek met ultrageluid.

Een TCD is een onderzoek van de bloedvaten in de hersenen. De stroomsnelheid van het bloed wordt weergegeven op een beeldscherm en hoorbaar gemaakt op een luidspreker.

Over dit onderzoek

Wat we gaan doen

Bij transcraniële doppler sonografie wordt met ultrageluid met een transducer (echokop) gekeken naar de doorbloeding, de stroomsnelheid en de stroomrichting van een aantal vaten in uw hersenen. 
De stroomsnelheid wordt ook hoorbaar gemaakt; dit is een fluitend geluid op het ritme van uw hartslag. Soms wordt er ook geleidingsgel op uw oogleden aangebracht, waarna er een echokop op uw oogleden geplaatst wordt.Tot slot wordt de geleidingsgel na het onderzoek verwijderd. Het onderzoek is niet pijnlijk en niet schadelijk.

Het TCD onderzoek wordt uitgevoerd door een laborant KNF en duurt 30-45 minuten.

Hoe gaan we te werk?

Tijdens het onderzoek ligt u op een onderzoekbank. Het is belangrijk dat u tijdens het onderzoek zo rustig mogelijk ligt. Er wordt een geleidingsgel voor uw oren aangebracht. Met een echokop (transducer) wordt voor uw oren heen en weer bewogen. Zo wordt er gezocht naar de bloedvaten.

Voor meer belangrijke informatie verwijzen we u naar de patiëntenfolder.

Wat is het doel?

Het doel van een TCD onderzoek is inzicht krijgen in de bloedvoorziening van de hersenen.

Uitslag

Na het onderzoek kan nog geen informatie gegeven worden over de uitslag van het onderzoek. De registratie wordt eerst nog uitgewerkt en beoordeeld door een arts. U wordt verzocht zelf een afspraak te maken met uw specialist. Hij zal u op de hoogte stellen van de resultaten. Het duurt ongeveer 2 weken. Voordat de uitslag bij de behandelend arts bekend is
Checklist

Komt u binnenkort bij ons voor een onderzoek, behandeling of operatie?

Wat kunt u verwachten? Wat neemt u mee? Alles wat u moet weten in een handig overzicht.
Bereid u voor