Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
Stethoscoop
Operatie

Buikwandcorrectie

Een bolle buik door overtollig vet binnenin de buikholte kan door een operatie niet worden gecorrigeerd.

Over deze operatie

Wat we gaan doen

Wat is deze operatie

De operatie vindt plaats onder algehele narcose. Bij een buikwandcorrectie wordt het teveel aan huid en onderhuids vet verwijderd. Daarbij kan eventueel de stevigheid van de buikwand worden hersteld door het peesblad van de spieren in te korten. Er wordt een horizontale snede laag op de onderbuik gemaakt, zodat het litteken nog door een bikinibroekje kan worden bedekt. Meestal wordt er ook een snede om de navel gemaakt. De navel wordt dan op een nieuwe plek in de buikhuid geplaatst. De wond wordt onderhuids gehecht met oplosbaar hechtdraad. Er worden drains (slangetjes) in de wond achtergelaten. Het kan zijn dat de drains poliklinisch worden verwijderd. Afhankelijk van de uitgebreidheid van de ingreep is de opnameduur twee tot vier dagen.

Voorbereiding

Wij raden u aan om voor de operatie een stevig pantybroekje (step-in) aan te schaffen en deze mee te nemen naar het ziekenhuis bij opname. Indien u rookt, is het belangrijk dat u hiermee stopt, aangezien roken slecht is voor de wondgenezing.

Bijwerkingen & complicaties

Kort na de operatie

Net als bij iedere andere operatie bestaat er een risico op een complicatie in de vorm van een bloeduitstorting (hematoom), een infectie en een gestoorde wondgenezing. Om de kans op de hierboven genoemde complicaties zo klein mogelijk te houden is het raadzaam om voor de operatie te vermageren tot het normale gewicht is bereikt. Ook is het van groot belang dat u niet rookt. Een stoornis in de wondgenezing betekent meestal een wat langere opname en nacontrole. Soms treedt een vermindering van het gevoel op in het onderste gebied van de buikhuid. Hoewel het litteken doorgaans fraai geneest, hebben sommige mensen een aanleg tot vorming van brede, rode en wat onregelmatig gevormde littekens. Dit kan indien nodig na ongeveer een jaar gecorrigeerd worden.

Thuis

De step-in moet u dragen. Na enkele dagen mag u douchen. Het is verstandig om dan nog rustig aan te doen. Spanning op de wond moet worden vermeden, dus u mag nog niet werken, sporten, tillen en autorijden. Na twee weken komt u voor wondcontrole op de polikliniek. De gehele herstelperiode duurt in de praktijk zes weken.

 

Resultaat

Een buikwandcorrectie geeft voor veel mensen een grote vermindering van de klachten. De littekens zijn acceptabel, de rugklachten en het smetten van de huid zijn vaak verdwenen.

Meer informatie over een buikwandcorrectie vindt u op de website van de Nederlandse vereniging plastische chirurgie:

NVPC

Checklist

Komt u binnenkort bij ons voor een onderzoek, behandeling of operatie?

Wat kunt u verwachten? Wat neemt u mee? Alles wat u moet weten in een handig overzicht.
Bereid u voor