Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
Stethoscoop
Operatie

Decubitus

Graad 4 decubituswonden reiken tot op de onderliggende pezen, spier of bot. De wond is in de diepte vaak groter dan de huidwond doet vermoeden. Ook hier kan deze bedekt zijn door een dikke korst of stinkend afgestorven weefsel.

Over deze operatie

Aandoeningen

Bij dergelijke wonden is de kans op wondinfectie groot. Deze infectie kan reiken tot in het bot. Hiervoor dient de wond eerst (operatief) gereinigd te worden (verwijderen van afgestorven weefsel) en de eventuele wondinfectie te worden behandeld. Botinfecties (osteomyelitis) genezen traag en vereisen langdurige antibioticatherapie.

De wond die overblijft is vaak diep en geneest traag tot niet. Deze moet operatief worden behandeld. Door het verschuiven van nabijgelegen huid en/of spier in de wond (zogenaamde gesteelde lap) kan het botuitsteeksel worden bedekt en de wond gesloten. Dit is een intensieve ingreep die een lange revalidatie vereist na de operatie.
Deze revalidatie kenmerk zicht door langdurige aanwezigheid van drains en een totaal drukverbod gedurende 3 weken. Hiervoor is opname in een gespecialiseerde afdeling noodzakelijk.

De afdeling plastische chirurgie van het ErasmusMC heeft een uitgebreide kennis op het gebied van de  behandeling van doorligwonden en werkt hierbij nauw samen met de revalidatieafdeling Rijndam. U kunt een poliklinische afspraak maken voor evaluatie en behandeling van decubituswonden waarbij een op maat gemaakt behandelplan zal worden opgesteld.

Checklist

Komt u binnenkort bij ons voor een onderzoek, behandeling of operatie?

Wat kunt u verwachten? Wat neemt u mee? Alles wat u moet weten in een handig overzicht.
Bereid u voor