Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
bandage
Meedoen aan onderzoek

Prostaatconsult

Duur: Het prostaatconsult bij Star-shl is eenmalig. Daarna bewaren we uw gegevens, zodat we u in de toekomst kunnen blijven volgen.
Startdatum: Doorlopend sinds januari 2014.

Huisartsen in de regio Rotterdam hebben de mogelijkheid patiënten met een verhoogde PSA-waarde in het bloed en/of plasklachten door te verwijzen naar het prostaatconsult (in samenwerking met medisch diagnostisch centrum Star-shl) voor een advies op maat voor het verlenen van prostaatzorg. De verzamelde gegevens worden ook gebruikt om de Prostaatwijzer verder te verbeteren en in de toekomst nieuwe patiënten met prostaatproblemen beter te kunnen helpen.

Over dit onderzoek

Welke patiënten kunnen deelnemen?

U kunt meedoen aan dit onderzoek als u door uw huisarts bent doorverwezen naar de Star-shl voor een prostaatconsult vanwege een verhoogde PSA-bloedwaarde en/of plasklachten.

Wat zijn de voorwaarden?

U kunt meedoen aan dit onderzoek als:

  • U een verhoogde PSA-bloedwaarde en/of plasklachten heeft, waarvoor aanvullend onderzoek gewenst is. 
  • U geen eerdere prostaatkankerdiagnose of behandeling aan prostaatkanker heeft gehad.

Hoe kunt u zich aanmelden?

Uw huisarts verwijst u door naar Star-shl voor een prostaatconsult. U kunt zich hier niet zelf voor aanmelden.

Heeft u vragen over dit onderzoek? We zijn bereikbaar via  e-mail.

Wat willen we bereiken?

Tijdens het consult voeren we de verzamelde gegevens in in de Prostaatwijzer. Deze Prostaatwijzer helpt u en uw huisarts bij de beslissing of eventueel verder onderzoek bij een uroloog nodig is. Daarnaast helpt het uw huisarts een passend advies en een passende behandeling te geven wanneer u plasklachten heeft.

Wat gaan we doen?

Het prostaatconsult bij de Star-shl wordt uitgevoerd door artsen van de afdeling Urologie van het Erasmus MC. Het consult bestaat uit een vraaggesprek en een lichamelijk onderzoek. Daarnaast maken we een echo van uw prostaat.

De bevindingen van deze onderzoeken zetten we in uw Prostaatwijzer, waarna we een passend advies aan u en uw huisarts geven over verder onderzoek bij een uroloog. Mocht er sprake zijn van plasklachten, dan krijgen u en uw huisarts daar ook een advies voor. Het rapport van het consult met alle benodigde gegevens en adviezen sturen we naar uw huisarts.

Veelgestelde vragen

Waarom vragen wij u om toestemming?

Wij willen graag over uw gegevens beschikken zodat wij u in de toekomst kunnen blijven volgen. Wij gebruiken deze gegevens om de Prostaatwijzer verder te verbeteren en in de toekomst nieuwe patiënten met prostaatproblemen beter te kunnen helpen. Om de inzage in uw medische gegevens makkelijker te maken, vragen wij u of we uw burgerservicenummer mogen registreren. Dit is echter niet verplicht.

Deelnemende centra

Wij werken samen met:

  • Huisartsenpraktijken in de regio Rotterdam.
  • STAR-shl.