Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud

Zomacton

U maakt gebruik van de ZomaJet-injector (stempel-pen) om het groeihormoon Zomacton toe te dienen. De Inspectie voor de Gezondheidszorg en Jeugd en de fabrikant van deze stempel-pen hebben een oproep gedaan aan alle ziekenhuizen om per direct te stoppen met het gebruik van deze stempel-pen. Dit heeft gevolgen voor uw behandeling.
We snappen dat dit een hele verandering is en willen u zo goed mogelijk begeleiden in de overstap naar een ander groeihormoon. In deze brief leest u hier meer over.

Wat is het probleem?

Het gaat om een zeer kleine kans (1-2 per 1.000.000 injecties) dat de stempel-pen kapot gaat tijdens het gebruik, waardoor u zich kan verwonden. Daarom adviseren wij u dringend om te stoppen met het gebruik van deze stempel-pen.
Als ziekenhuis kunnen wij geen verantwoordelijkheid nemen voor het voortzetten van het gebruik van de stempel-pen. Belangrijk: er is géén probleem met het groeihormoon zelf of de werking van het groeihormoon. Dus het medicijn zelf is veilig maar de toedieningsvorm niet.

Wat betekent dit voor de behandeling van u?

De Zomacton flacons, waar het groeihormoon in zit, zijn zonder de stempel-pen niet bruikbaar. U krijgt daarom zo snel mogelijk groeihormoon van een ander merk met de pen die daar bij hoort. Dit zal een systeem zijn met een naald. In de komende weken ontvangt u een oproep voor het overzetten naar een alternatief merk groeihormoon. U ontvangt deze oproep per brief. We bieden daarbij de mogelijkheid voor een instructie online of fysiek in het Erasmus MC .

Effecten van de onderbreking

Dit betekent dat er een tijdelijke onderbreking van een aantal weken in de behandeling met groeihormoon kan ontstaan. Wij doen onze uiterste best om deze onderbreking zo kort mogelijk te laten zijn. Er zitten geen gezondheidsrisico's aan het tijdelijk stoppen van de groeihormoon behandeling.

Nieuwe behandeling

Om het nieuwe merk groeihormoon toe te dienen, wordt een andere pen gebruikt.
Er is helaas geen ander naaldloos systeem beschikbaar. Het nieuwe systeem is een pen met een kleine naald, vergelijkbaar met een pen waarmee patiënten met suikerziekte hun insuline dagelijks toedienen. We realiseren ons dat de overstap naar een systeem met naald voor sommige mensen niet eenvoudig zal zijn. Vanuit het ziekenhuis zal het omzetten van stempel-pen naar pen met naaldsysteem begeleid worden.

Wat doe ik met de materialen?

Het is belangrijk dat u alle materialen inwisselt voor de nieuwe materialen die u voor het nieuwe merk groeihormoon krijgt (Zomajet-injector, de flacons Zomacton en de Zomajet injectiekoppen). Hierover krijgt u instructie bij de omzetting naar een andere pen.

Heeft u vragen?

Wij kunnen ons voorstellen dat u naar aanleiding van deze brief vragen heeft of meer informatie wilt hebben. Wij werken aan een oplossing en zullen u uitnodigen voor een instructie met een nieuwe pen. Mocht u toch vragen hebben die niet kunnen wachten dan kunt u een mail sturen naar k.vanderzwaan@erasmusmc.nl.
Wij verzoeken u om naam, geboortedatum en patiëntnummer in de mail te vermelden.