Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
bandage
Aandoening

Acute gedissemineerde encephalomyelitis (ADEM)

ADEM is een auto-immuunziekte van de oogzenuwen, de hersenen en het ruggemerg.

Acute gedissemineerde encephalomyelitis (ADEM): over deze aandoening

Wat is ADEM?

ADEM staat voor acute gedissemineerde encephalomyelitis en is een ziekte van de zenuwen. Hierbij treden ontstekingen op in de hersenen, het ruggenmerg en de oogzenuwen. ADEM ontstaat acuut en heeft effect op het hele zenuwstelsel.

Bij ADEM keert het afweersysteem zich plotseling tegen delen van het eigen lichaam. Hierdoor raakt de myelineschede beschadigd. Myelineschede is een soort beschermlaagje rond de zenuwen. Door de beschadigingen kunnen signalen vanuit de hersenen minder goed doorgegeven worden. Hierdoor kan er bijvoorbeeld sprake zijn van verminderd zicht, of krachtverlies in armen en benen.

Hoe vaak komt het voor?

Elk jaar krijgen ongeveer tien kinderen in Nederland de diagnose ADEM.

Oorzaak

We begrijpen nog niet goed waarom sommige kinderen ADEM krijgen. Wel weten we dat zowel genetische- als omgevingsfactoren een belangrijke rol moeten spelen. Ook is het duidelijk dat het afweersysteem (ook wel immuunsysteem genoemd) een belangrijke rol speelt.

Symptomen en gevolgen

Kinderen met ADEM reageren anders dan normaal. Ze kunnen bijvoorbeeld geprikkeld of verward zijn en er is wel eens sprake van een gedaald bewustzijn. Sommige kinderen krijgen epileptische aanvallen. Dan kan een opname op de intensive care afdeling nodig zijn. Afhankelijk van waar de ontsteking precies zit, verschillen de klachten(uitvalsverschijnselen). Bijvoorbeeld: als de oogzenuw van uw kind ontstoken is, ziet hij niet meer goed. Als er een ontsteking in het ruggenmerg is, kan uw kind zijn benen niet goed voelen en bewegen. Ook zijn er dan vaak problemen met plassen. Meestal herstellen kinderen van ADEM. Wel zijn er soms restverschijnselen. Bijvoorbeeld: leer- of gedragsproblemen, een aandachtstoornis of problemen met de motoriek.

Wat wij voor u doen

Onderzoek en diagnose

  • Vaak is er een MRI-scan van de hersenen en het ruggenmerg nodig om de diagnose te stellen.
  • Om een onsteking in het hersenvocht vast te stellen is soms een ruggenprik  noodzakelijk.

Behandeling

ADEM behandelen we met methylprednisolon via een infuus. Soms is ook behandeling met intraveneuze immuunglobulinen (IVIG) noodzakelijk.

Met wie heeft u te maken?

  • Kinderneuroloog.
  • Neuroloog in opleiding.
  • Verpleegkundig specialist.
  • Neuropsycholoog.
  • Uroloog.
  • Revalidatie arts.

Komt u hier voor een eerste bezoek?

Hoe bereidt u uw gesprek voor? En wat vertelt u uw kind? Alles wat u moet weten in een handig overzicht.
Bereid u voor