Over dit onderzoek
Wat we gaan doen
Wat is het?
Magnetic Resonance Imaging (MRI) is een techniek om informatie te verkrijgen over het menselijk lichaam. Bij de MRI wordt gebruik gemaakt van een zeer sterk magneetveld. Hiermee worden bepaalde signalen in het lichaam opgewekt. Deze signalen worden door een antenne(spoel) opgevangen en door een computer weer in beeld vertaald.
Hoe gaan we te werk?
Voor het betreden van de MRI-ruimte zal de laborant u vragen alle metalen of magnetische voorwerpen af te doen en buiten de onderzoekskamer te laten. Dit is nodig in verband met het magneetveld. Mocht u metaal of een implantaat in of op uw lichaam hebben, overleg dan met uw behandelend arts of het onderzoek veilig bij u verricht kan worden.
U gaat op de MRI-tafel liggen. De tafel wordt in de tunnel geschoven. De meeste onderzoeken duren een half uur tot een uur.
Wat is het doel?
Met MRI-onderzoek maken we dwars- of lengtedoorsneden van uw lichaam zichtbaar. Zo kan de arts zien of er afwijkingen zijn in organen, bloedvaten of andere lichaamsdelen.
Bijwerkingen & complicaties
Tijdens het onderzoek
Soms is het nodig MRI-contrastvloeistof toe te dienen. Voor het onderzoek wordt er een infuus bij u geprikt. Een enkele keer kunt u een bijwerking hebben, zoals een warm gevoel, metaalsmaak of misselijkheid. Dit verdwijnt na een paar minuten.
Bij een MRI werken we met een zeer sterk magneetveld. Daarom kan het gevaarlijk zijn als u met metaal naar binnen gaat. Daarom moet u voordat u de MRI-ruimte ingaat alles van metaal verwijderen.
Tijdens het MRI-onderzoek moet u een half uur lang heel stil op de MRI-tafel liggen. Als u dit vanwege angst voor kleine ruimten of pijn niet kunt, bespreek dit dan van tevoren met uw behandelend arts.
Thuis
U kunt na het onderzoek uw dagelijkse activiteiten oppakken. Krijgt u thuis toch last? Neemt u dan contact op met uw huisarts.