Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
Profielfoto van Liesbeth van Rossum
Zorgverlener

Prof.dr. E.F.C. (Liesbeth) van Rossum

Internist-endocrinoloog

  • Specialisme
  • Endocrinologie
  • Aandachtsgebied
  • Obesitas (Centrum Gezond Gewicht), Algemene endocrinologie, Bijnieraandoeningen
  • BIG nummer:
  • 99052799901
Extern profiel

Over

Even voorstellen

Mijn grootste interesses gaan uit naar mensen met hormoonziekten en naar mensen die last hebben van obesitas. Bij complexe vormen van obesitas doen we diagnostiek naar onderliggende oorzaken en ziekten. Met ons multidisciplinaire behandelteam zoeken we samen met de patiënt naar een behandeling op maat.

Werkervaring & opleidingen

Werkervaring

Liesbeth van Rossum is internist-endocrinoloog en hoogleraar op het gebied van obesitas en stressonderzoek in het Erasmus MC in Rotterdam. Zij is mede-oprichter van het Centrum Gezond Gewicht en bekleedt diverse bestuurlijke functies waaronder het voorzitterschap van het Partnerschap Overgewicht Nederland en is de Europese leider van het thema Obesity, Diabetes, Nutrition and Metabolism van de European Society of Endocrinology. Ze wordt in haar werk gedreven door de mensen die ze als arts in haar spreekkamer ziet. Samen met collega Mariëtte Boon schreef ze met het boek ‘’VET belangrijk, feiten en fabels over voeding, vetverbranding en verborgen dikmakers’’, dat inmiddels een prijswinnende internationale bestseller is gebleken. Als bestuursvoorzitter van het Partnerschap Overgewicht Nederland is zij nauw betrokken bij de oa invoering van de gecombineerde leefstijlinterventies in de basiszorgverzekering en bij het Nationaal Preventie Akkoord. In de afgelopen 2 jaar stond ze in de top 10 meest invloedrijke vrouwen in de Gezondheidszorg en in 2021 werd ze ook tot “Rotterdamse Vrouw van het Jaar’’ benoemd.

 

Opleiding

Na haar onderzoek op het gebied van obesitas in Baltimore in de VS deed zij in 2000 (cum laude) artsexamen aan de Erasmus Universiteit Rotterdam en promoveerde tijdens haar opleiding tot internist in 2005 (cum laude) op het gebied van corticosteroïden, obesitas en andere stress-gerelateerde ziekten.

Zij ontving diverse onderzoeksbeurzen (oa, Veni en Vidi subsidies) en (inter)nationale prijzen voor haar onderzoek.

Podcast: Hoe belangrijk is vet voor het lichaam?

Niet elk “pondje gaat door het mondje”. Professor Liesbeth van Rossum geldt als een groot talent op haar onderzoeksgebied, de invloed van hormonen op onze gezondheid.Veelgevraagd door de media, lid van de Jonge Akademie en co-auteur van het boek Vet Belangrijk dat inmiddels de zevende druk beleeft en vertaald wordt in twintig talen. Zij richtte het Centrum Gezond Gewicht op, waar innovatieve obesitasbehandelingen op maat ontwikkeld worden.

Liesbeth-van-Rossum

De podcast is te beluisteren via:

Podcast: Over de relatie tussen Covid-19 en overgewicht

In deze podcastaflevering vertelt Professor Liesbeth van Rossum (internist-endocrinoloog) over het verband tussen Covid19 en overgewicht. Ze concludeert dat 70 tot 80 procent van de coronapatiënten die op de IC belanden, kampt met overgewicht. Het immuunsysteem blijkt minder in staat te reageren op binnendringende virussen en bacteriën. Van Rossum geeft ook tips voor een gezondere leefstijl.

Liesbeth van Rossum

De podcast is te beluisteren via:

Heeft u vragen?

Gebruik ons contactformulier.

Contactformulier