Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
logo voor centrum
Erkend expertisecentrum

Expertisecentrum voor zwangerschapsziekten

In ons centrum behandelen we interne ziekten bij zwangerschap. Van veelvoorkomende ziekten als diabetes en pre-eclampsie (zwangerschapsvergiftiging), tot zeldzame aandoeningen als acute leververvetting en het HELLP-syndroom.

Over dit centrum

Wat we doen

Wat doet dit centrum?

Wij bieden zorg aan zwangere vrouwen met een interne ziekte. Interne ziekten zijn aandoeningen die het functioneren van interne organen aantasten, zoals diabetes, schildklieraandoeningen en hoge bloeddruk. Ons centrum biedt patiënten de best mogelijke behandeling. Daarbij houden we rekening met de gezondheid van zowel moeder als kind. 

Zeldzame aandoeningen

In ons centrum behandelen wij patiënten met een zeldzame zwangerschapsziekte, zoals leververvetting of het HELLP-syndroom. Dit doen wij als onderdeel van een multidisciplinair team samen met gynaecologen en andere specialisten. Hierdoor hebben wij alle ervaring en kennis in huis om deze patiënten de juiste zorg te bieden.

Levensloopzorg

Wij bieden niet alleen zorg tijdens de zwangerschap, maar ook ervoor en erna. Zo begeleiden wij vrouwen voorafgaand aan hun zwangerschap wanneer ze een hoger risico hebben op zwangerschapscomplicaties, bijvoorbeeld door een aandoening of door medicijngebruik. Daarnaast begeleiden wij vrouwen ook na de zwangerschap, bijvoorbeeld wanneer ze een zwangerschapsvergiftiging hebben doorgemaakt. Zij blijven bij ons onder controle zodat we risicofactoren voor hart- en vaatziekten op tijd kunnen opsporen. Ook kunnen we vrouwen helpen bij de voorbereiding op een nieuwe zwangerschap.

Wat maakt dit centrum bijzonder?

Ons centrum focust zich volledig op de behandeling van interne ziekten bij zwangere vrouwen, en heeft als enige centrum in Nederland een internist die gespecialiseerd is in zwangerschapsziekten.

Samenwerking

Door samen te werken met verschillende specialisten kunnen we elke patiënt de best mogelijke behandeling geven. Zo hebben we regelmatig contact met gynaecologen, kinderartsen en hematologen. Ook delen we vaak kennis uit met andere expertisecentra in het Erasmus MC.

Thuiscontrole app

Wij zijn continu bezig om onze zorg te verbeteren en gebruiken daarvoor de nieuwste technologieën. Patiënten kunnen bij ons bijvoorbeeld thuis zelf hun bloeddruk en bloedsuiker meten met de luscii-app. Door deze digitale app kunnen wij de gezondheid van patiënten monitoren zonder dat de patiënt hiervoor naar het ziekenhuis hoeft te komen.

Erkend expertisecentrum

Ons centrum is officieel erkend als expertisecentrum voor 'acute leververvetting tijdens zwangerschap' door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Wij zijn het enige centrum in Nederland met een erkenning voor deze aandoening.

Aandoeningen die we behandelen en/of diagnosticeren

Wij behandelen interne ziekten bij zwangere vrouwen zoals:

Onze polikliniek(en)

Samenwerking

Wij werken veel samen met andere specialismen in het ziekenhuis waaronder:

 • Gynaecologie.
 • Endocrinologie.
 • Hematologie.
 • Cardiologie.
 • Longziekten.
 • MDL.
 • Immunologie.
 • Reumatologie.
 • Nefrologie.

Wetenschappelijk onderzoek

Binnen ons centrum verrichten we veel wetenschappelijk onderzoek naar interne ziekten tijdens zwangerschappen. Onze artsen en onderzoekers zijn betrokken bij verschillende onderzoeken, waaronder:

 • Pre-eclampsie (zwangerschapsvergiftiging)
  We onderzoeken of er biomarkers zijn die snel aantonen dat een zwangere vrouw een zwangerschapsvergiftiging heeft. Deze biomarkers kunnen bijvoorbeeld in het bloed of urine van de vrouw worden gevonden. Door deze biomarkers te meten kunnen we sneller een diagnose stellen en de juiste behandeling starten.
 • Schildklieraandoeningen
  We onderzoeken of de schildklierfunctie van de moeder de zwangerschap en de  ontwikkeling van de baby beïnvloedt. Dit doen we onder andere voor de ziekte van Graves, een aandoening waarbij de schildklier teveel hormonen aanmaakt.
 • Zwangerschapsdiabetes
  Met ons onderzoek proberen we verschillende vragen over zwangerschapsdiabetes te beantwoorden, waaronder:
  - Hoe worden de suikerwaarden in het lichaam gereguleerd tijdens de zwangerschap?
  - Wat voor invloed hebben hormonen op de kans om zwangerschapsdiabetes te ontwikkelen?
  - Zijn er factoren die kunnen voorspellen welke behandeling het beste werkt voor vrouwen met zwangerschapsdiabetes?

Verwijzing

Neem contact op met uw zorgverlener voor een verwijzing naar ons centrum.

Heeft u vragen?

Gebruik ons contactformulier.

Contactformulier

Komt u hier voor een eerste bezoek?

Hoe bereidt u uw gesprek voor? En wat vertelt u uw kind? Alles wat u moet weten in een handig overzicht.
Bereid u voor