Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
logo voor centrum
Centrum

Schildkliercentrum

Binnen ons centrum werken internist-endocrinologen, chirurgen, radiologen, pathologen, nucleair geneeskundigen, oogartsen en internist-immunologen samen om elke patiënt de best passende behandeling te geven.

Over dit centrum

Wat we doen

Wat doet dit centrum?

Het Centrum voor Schildklieraandoeningen richt zich vooral op drie schildklierproblemen:

  • De diagnose en behandeling van schildklierknobbels en schildklierkanker
  • Wij bieden de behandeling van problemen rondom de (oog)ziekte van Graves
  • Wij vinden en onderzoeken zeldzame afwijkingen in de aanmaak en werking van het schildklierhormoon

Ons ziekenhuis maakt deel  uit van het regionale Schildklier Netwerk www.schildkliernetwerk.nl

In dit netwerk werken artsen uit verschillende ziekenhuizen nauw samen door kennis en ervaring met elkaar te delen. Zie https://www.youtube.com/watch?v=a3apMN5RA5o voor een film met uitleg.

 

Regionaal SchildklierNetwerk

Binnen het academisch ziekenhuis behandelen wij voornamelijk patiënten die al in de regionale ziekenhuizen gezien zijn. Wij ontvangen wekelijks verwijzingen van huisartsen. e verwijzing van elke patiënt wordt binnen het medisch team besproken, en afhankelijk van hoe ingewikkeld de zorg is, kan het zijn dat wij adviseren dat een patiënt(e) uitstekend in één van de regionale ziekenhuizen van het SchildklierNetwerk terecht kan voor onderzoek en/of behandeling van een mogelijke aandoening aan de schildklier. 

Het doel is om de huidige behandelingen te verbeteren en nieuwe therapieën te ontwikkelen, via een beter begrip van deze ziekten. Dit is in lijn met de nationaal en internationaal leidende positie van het Erasmus MC als doorverwijzingscentrum voor complexe schildklieraandoeningen. Om de zorg voor schildklierpatiënten in het zuidwestelijke deel van Nederland te verbeteren, is het "Schildkliernetwerk"  opgericht, een samenwerking tussen het Academisch Centrum voor Schildklierziekten van het Erasmus MC en 10 andere ziekenhuizen in het zuidwesten van Nederland. 

Via dit Schildkliernetwerk kan het Academisch Centrum ook onderzoek doen en de behandeling van patiënten met meer voorkomende schildklieraandoeningen verbeteren.

https://www.beterketen.nl/project/28/

Aandoeningen en ziektebeelden

Het Schildkliercentrum Rotterdam richt zich met name op drie schildklieraandoeningen: 

1. Schildklierknobbels en schildklierkanker

2. (Oog)ziekte van Graves

3. Schildklierhormoonresistentie

Erfelijke endocriene tumoren

Onze polikliniek(en)

Polikliniek Endocrinologie / Ne gebouw 3e verdieping

Verpleegafdeling: Rg10

Dagbehandeling: Ng 4

Endocrinologie

Oncologische Chirurgie

Samenwerking

Regionaal overleg binnen het SchildklierNetwerk

Het regionaal SchildklierNetwerk heeft 2 keer per maand een gezamenlijk patiëntenoverleg met meerdere specialismen, waarin, indien nodig, de diagnose en de gewenste behandeling van patiënten besproken kunnen worden. Op deze manier krijgt iedere patiënt  de beste schildklierzorg op de beste plek.

https://www.beterketen.nl/project/28/ en https://www.youtube.com/watch?v=a3apMN5RA5o

Wetenschappelijk onderzoek

Het doel is om, door een beter begrip van deze ziekten, de huidige behandelingen te verbeteren en nieuwe therapieën te ontwikkelen voor patiënten.

Meedoen aan wetenschappelijk onderzoek is niet verplicht. U kunt op ieder moment beslissen om niet deel te nemen aan een onderzoek.

Wij vragen iedere patiënt om deel te nemen aan wetenschappelijk onderzoek. De meeste patiënten vragen we deel te nemen aan onderzoek dat de ziekte en behandeling registreert. Verder vragen we patiënten om deel te nemen aan onderzoek waar er extra bloed wordt afgenomen; dit vindt plaats op momenten dat er al een bloedafname gepland staat.

Operatie

Onderzoeken

Bij het Schildklier Centrum worden diverse onderzoeken verricht met het doel een zo juist mogelijke diagnose te kunnen stellen.

De volgende onderzoeken zijn mogelijk:

  • CT-scan / CT van de hals
    CT staat voor "Computed Tomography". Dit is een onderzoek waarbij röntgenstraling wordt gebruikt om afbeeldingen van het lichaam te maken.

    Het onderzoek vindt plaats in een CT scanner. De scan duurt niet lang, meestal hoeft u maar enkele minuten op de onderzoekstafel te liggen. Tijdens het onderzoek krijgt u in de meeste gevallen contrastmiddel toegediend. Hiervoor wordt voorafgaand aan het onderzoek een plastic buisje in een bloedvat in de arm ingebracht. Hier zult u weinig last van hebben. Het contrastmiddel dient ertoe dat de bloedvaten en organen aankleuren op de scan, zodat eventuele afwijkingen op de scan beter zichtbaar zijn. Het ingespoten contrastmiddel kan een warm gevoel in hoofd, keel en onderbuik veroorzaken. Dit trekt na enkele minuten weer weg.


  • Echo
  • MRI
  • Punctie echo hals

Heeft u vragen?

Gebruik ons contactformulier.

Contactformulier
Checklist

Komt u binnenkort bij ons op bezoek?

Hoe bereidt u uw gesprek voor? Wat neemt u mee? Alles wat u moet weten in een handig overzicht.
Bereid u voor