Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
Stethoscoop
Onderzoek

Huidtest

Skin prick test, intracutane test

Bij een huidtest brengen we de allergene stof in met speciale naaldjes door de huid (de skin prick test) of net onder de huid met inspuitingen (de intracutane test).

Over dit onderzoek

Wat we gaan doen

Priktest

Bij de priktest druppelen we eerst de oplossingen met allergeen op de huid, daarna volgt een prikje doorheen de druppel tot in de huid. Deze test gebruiken we in het onderzoek bij voedselallergie en inhalatieallergie.

Intracutane test

Bij de intracutane test spuiten we een kleine hoeveelheid (0.03ml) allergeenoplossing oppervlakkig in de huid. Deze test gebruiken we bij een geneesmiddelenallergie en insectengif allergie. Voor beide tests lezen we de reactie na vijftien minuten af.

Wat is het doel?

Met de huidtest gaan we na of uw kind allergische stoffen heeft tegen het verdachte middel. Dit betekent niet altijd dat uw kind allergisch is. Oriënterend screenend onderzoek, waarbij we grote aantallen middelen tegelijk testen, heeft daarom geen zin. Vooral bij patiënten met een allergie voor gras- en /of boompollen treft men vaak vele positieve uitslagen aan die het gevolg zijn van kruisreactie tussen pollen en voedingsmiddelen.

Bijwerkingen & complicaties

Tijdens het onderzoek

Een reactie elders in het lichaam door de test is zeldzaam omdat we maar een minimale hoeveelheid allergeen gebruiken. Wel kan er jeuk optreden op de plaats van de test. Mocht uw kind toch tijdens of na de huidtest last krijgen van niezen, jeuk in de ogen, kortademigheid of andere klachten, dan dient u dit meteen te melden.

De arts kan deze klachten direct behandelen. Bij een sterke allergie kan naast de directe reactie ook na ongeveer zes uur opnieuw op die plaats een jeukende bult optreden. Deze verdwijnt weer in de loop van de volgende dagen.

Uitslag

De arts zal direct na het onderzoek de uitslag met uw kind en u bespreken.

Komt uw kind binnenkort bij ons voor een onderzoek, behandeling of operatie?

Wat kunt u verwachten? En wat vertelt u uw kind? Alles wat u moet weten in een handig overzicht.
Bereid u voor