Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
Stethoscoop
Onderzoek

Vruchtwaterpunctie

Tijdens een vruchtwaterpunctie halen we een kleine hoeveelheid vruchtwater uit de baarmoeder om cellen uit het vruchtwater te onderzoeken.

Over dit onderzoek

Wat we gaan doen

Wat is het?

Bij een vruchtwaterpunctie halen we met behulp van een naald een kleine hoeveelheid vruchtwater uit de baarmoeder. Vruchtwater is het vocht waar uw baarmoeder tijdens de zwangerschap mee gevuld is. In het vruchtwater zitten losse cellen van uw kind. Die cellen komen bijvoorbeeld van de huid. Met de vruchtwaterpunctie kunnen we vaststellen of uw baby een chromosoomafwijking heeft, bijvoorbeeld het syndroom van Down. Dit onderzoek voeren we uit vanaf een zwangerschapsduur van 15 weken en 3 dagen.

Hoe gaan we te werk?

Met behulp van een echoapparaat bepalen we eerst de juiste plek voor het inbrengen van de naald. Hierna brengen we de naald via de buikwand in en nemen we het vruchtwater af. Tijdens de punctie houden we de naald met de echo in beeld. Het inbrengen van de naald kan even pijn doen, het opzuigen van het vruchtwater niet. Het onderzoek duurt niet lang, het afnemen van het vruchtwater duurt zelfs maar een paar seconden.

Wat is het doel?

Met een vruchtwaterpunctie onderzoeken we of er bij uw ongeboren baby sprake is van een chromosoomafwijking.

Voorbereiding

Het is belangrijk dat uw bloedgroep en rhesusfactor bekend zijn vóór het plaatsvinden van de vruchtwaterpunctie. Het bloedprikken vindt plaats in de prikkamer/verpleegpost, deze is van maandag tot en met vrijdag open van 8.00 tot 16.30 uur.

Tijdens het onderzoek mag u één naaste meenemen. Bedenk dus voor het onderzoek of u iemand mee wilt nemen, en zo ja, wie. Voor het onderzoek vragen we u of wij de echobeelden die we tijdens het onderzoek maken anoniem mogen gebruiken voor onderwijsdoeleinden en wetenschappelijk onderzoek. Hier krijgt u een apart toestemmingsformulier voor.

Bijwerkingen & complicaties

Tijdens het onderzoek?

Het inbrengen van de naald kan even pijn doen. Sommige vrouwen voelen er niks van, andere vrouwen geven aan dat het vergelijkbaar is met het gevoel van het afnemen van bloed.

In het ziekenhuis

Na dit onderzoek bloedt u niet na, een pleister is niet nodig. U mag na het onderzoek direct weer naar huis. Het is wel belangrijk dat u tot de volgende dag rustig aan doet.

Thuis

Na het onderzoek kunt u enkele dagen last hebben van een menstruatieachtige pijn of een trekkerig gevoel in de onderbuik. Een vruchtwaterpunctie kan een infectie, een bloeding of een miskraam veroorzaken. De kans op een miskraam is 0,3 procent. Dit betekent dat 3 van de 1000 vrouwen waarbij een vruchtwaterpunctie wordt uitgevoerd, een miskraam krijgt. Het is niet altijd duidelijk of de miskraam ook echt door de vruchtwaterpunctie is veroorzaakt.

Uitslag

Het vruchtwater wordt in het laboratorium onderzocht. Meestal krijgt u de uitslag binnen drie weken. 

Wanneer neemt u contact op?

Neem contact met ons op wanneer u na de vruchtwaterpunctie:

  • Bloed of vocht verliest uit uw vagina.
  • Koorts of buikpijn heeft.

U kunt ons bereiken via mail of telefoonnummer (010) 703 39 17.

Checklist

Komt uw kind binnenkort bij ons voor een onderzoek, behandeling of operatie?

Wat kunt u verwachten? En wat vertelt u uw kind? Alles wat u moet weten in een handig overzicht.

Bereid u voor