Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
Stethoscoop
Operatie

Voorhoofdsoperatie bij brachycefalie

Bij deze operatie worden de vormafwijkingen van het voorhoofd en bovenste helft van de oogkassen gecorrigeerd door botdelen in een betere positie te plaatsen.

Over deze operatie

Wat we gaan doen

De opname

Is een dag voor de operatie. Op deze dag bereiden we de ingreep voor. We voeren de operatie uit bij kinderen van zes tot negen maanden.

Tijdens de operatie

We maken  het bot van het voorhoofd samen met de bovenrand van de oogkassen los. Vervolgens herstellen we de vorm van deze botstukken en plaatsen ze terug. We zetten de botstukken vast met oplosbare hechtdraden. Het litteken loopt over de schedel, van oor naar oor en wordt gehecht met oplosbare hechtdraden.

Na de operatie

Uw kind gaat voor de veiligheid over naar de Intensive Care afdeling. De ochtend na de operatie mag uw kind naar de verpleegafdeling. De totale opname duurt gemiddeld vijf dagen. Uw kind hoeft na de operatie geen helm te dragen.

Hoe gaan we te werk?

U krijgt drie weken voor de operatie bericht over de operatiedatum. Het kan zijn dat we de operatie uitstellen als uw kind ziek is, als er geen IC-bed vrij is, of als we een spoedoperatie bij een ander kind moeten uitvoeren. 

Het kan voorkomen dat we de operatie op de dag van de geplande operatie om deze redenen uitstellen. We plannen  dan zo snel mogelijk een nieuwe datum.

Wat is het doel?

Het doel van de operatie is om:

  • de schedel  en oogkassen een normale vorm te geven;
  • de kans op te hoge hersendruk te verlagen.

Bijwerkingen & complicaties

Tijdens de behandeling

Als complicatie van de operatie kan een scheurtje in het hersenvlies optreden. Dit kunnen we tijdens de operatie goed herstellen en het heeft geen gevolgen.

Op de verpleegafdeling

De ochtend na de operatie brengen we uw kind van de Intensive care naar de verpleegafdeling. Op die dag neemt de zwelling van de oogleden en het hoofd toe. De ogen kunnen drie dagen lang niet goed open. Dit herstelt vanzelf. Het is goed om knuffels en muziek van thuis mee te nemen wat uw kind herkent door voelen en horen. 

De oren kunnen wat gaan afstaan (“flaporen”) en ook dit herstelt spontaan.

Thuis

Als uw kind koorts van 38 graden of meer krijgt, pijn aangeeft, of als de wond rood is of open is gegaan, is het goed om contact op te nemen. 

U kunt overdag bellen met de verpleegkundig specialist op 06-20154268 of met de verpleegafdeling waar uw kind lag.

Na 17.00 uur of in het weekend kunt u contact opnemen met de telefoniste via (010) 704 0 704 en vragen naar de dienstdoende assistent plastische chirurgie.

Resultaat

Door de operatie herstellen we de vorm van het voorhoofd en de oogkassen. Het risico op verhoogde hersendruk is na deze operatie laag. Behandeling door de kroonnaden te verwijderen gevolgd door het dragen van een helm geeft naar onze mening een minder goed resultaat.

Op volwassen leeftijd kunnen er nog restafwijkingen aanwezig zijn, zoals deukjes aan de zijkanten van het voorhoofd. Indien gewenst kunnen we deze met een kleine operatie verbeteren.

Wanneer neemt u contact op?

U neemt contact met ons op als:

  • de wond rood is of open is gegaan;
  • uw kind pijn aangeeft;
  • uw kind koorts heeft van 38 graden of meer.
Checklist

Komt u binnenkort bij ons voor een onderzoek, behandeling of operatie?

Wat kunt u verwachten? Wat neemt u mee? Alles wat u moet weten in een handig overzicht.
Bereid u voor