Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
profielfoto Marie-Lise Vincent- van Veelen
Zorgverlener

Dr. M.L.C. (Marie-Lise) van Veelen

Neurochirurg, hoofd subafdeling kinderneurochirurgie

  • Specialisme
  • Neurochirurgie, Kinderhersencentrum
  • Aandachtsgebied
  • Kinder-neuro-oncologie en craniofaciale chirurgie
  • BIG nummer:
  • 39024416101

Over

Even voorstellen

Neurochirurgie is een technisch uitdagend vak, waarbij je vaak te maken hebt met ernstige aandoeningen. Ik vind het een uitdaging om kinderen en ouders zo goed mogelijk onder de arm te nemen en door die moeilijke fase heen te begeleiden. Mijn grootste voldoening is als een kind op zijn 18e afscheid komt nemen en vertelt welke opleiding hij gaat doen.

Vaak gaat het in mijn vakgebied om complexe aandoeningen, en bij veel kinderen is er sprake van gecombineerde aandoeningen. Om deze aandoening goed te kunnen behandelen is het noodzakelijk de hersenen nog beter te leren begrijpen. Daarom heeft het Erasmus MC Sophia Kinderziekenhuis al haar ervaring en expertise op dit gebied vanuit verschillende specialismen gebundeld en het Kinderhersencentrum opgericht. Ik ben kartrekker van het Kinderhersencentrum. 

Kinderhersencentrum

In het Kinderhersencentrum werken verschillende specialisten én wetenschappers samen om de beste zorg te bieden aan kinderen met aandoeningen van hoofd, hersenen en zintuigen. Door de wetenschap directer te betrekken bij de zorg zetten we een belangrijke stap in het realiseren van gezondheidswinst voor kinderen met een aandoening aan de hersenen. In het Kinderhersenlab, een onderdeel van het Kinderhersencentrum, komt deze directe samenwerking tot uiting. We zijn het eerste kinderhersencentrum van Europa. Lees meer over het Kinderhersencentrum.

Werkervaring & opleidingen

Ik heb geneeskunde gestudeerd aan de Universiteit Utrecht. Daarna heb ik bij het Erasmus MC de opleiding tot neurochirurg gedaan. Mijn specialisatie tot kinderneuroloog was in het Hôpital Necker - Enfants Malades in Parijs. Inmiddels ben ik gepromoveerd, mijn onderzoek betreft technische innovatie van de behandeling van kinderen met een aangeboren schedelvormafwijking en de analyse en behandeling van verhoogde schedeldruk bij deze kinderen. Vanaf 2000 ben ik werkzaam als kinderneurochirurg in het Erasmus MC Sophia.

Samen met het team zorgen we voor kinderneuro-oncologische zorg, craniofaciale chirurgie en chirurgische behandeling van aangeboren afwijkingen van het centraal zenuwstelsel. Sinds 2018 ben ik betrokken bij de oprichting van het Kinderhersencentrum en benoemd tot kartrekker van dit centrum.