Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
Profielfoto Helga Merkun
Zorgverlener

H.J. (Helga) Merkun-Wieland

Diëtist

  • Specialisme
  • Kinderallergologie
  • Aandachtsgebied
  • Kinderen met voedselovergevoeligheid (allergie en intolerantie)
Neem contact op  

Over

Even voorstellen

Ik werk als diëtist op locatie KinderHaven en Erasmus MC Sophia. Hier help ik ouders met de uitvoering van het allergiedieet. Wij zien vooral complexe allergieën. Een voedselallergie voor meerdere basisproducten zoals tarwe, melk en ei maken het moeilijk om volwaardig te kunnen eten. Verder zet ik mijn warenkennis van voedselovergevoeligheid in om bij de intake te screenen op mogelijke klachtenveroorzakers en daar waar het kan het dieet juist minder streng te maken.

Ik ben liever de diëtist van “het toestaan” dan van “het verbieden”, omdat het belangrijk is om te weten wat wél gegeten kan worden. Als diëtist denk ik mee in receptuur bij voedselprovocaties en probeer het dieet waar mogelijk uit te breiden als voedselprovocaties of testen negatief zijn.

Werkervaring & opleidingen

Direct na mijn stage ben ik in 1991 als diëtist in dienst getreden bij het Erasmus MC en heb ik meerdere specialismen ondersteund. Vanaf 1992 werk ik op de polikliniek allergologie, waarbij mijn interesse in voedselallergie altijd is gebleven. Ik ben begonnen met de behandeling van volwassen patiënten, maar het aantal kinderen nam sterk toe.

Vanaf 2008 werk ik ook op locatie KinderHaven, waar ik samenwerk met kinderarts-allergologen, gespecialiseerde verpleegkundigen, longartsen en dermatologen. Ik ben sinds september 2017 voorzitter van de Diëtisten Alliantie Voedsel Overgevoeligheid (DAVO), een landelijk gespecialiseerd kennisnetwerk van de Nederlandse Vereniging van Diëtisten.