Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
Patiëntenfolder

Endo-echoscopie

Bij een endo-echoscopie (endoscopische echografie) bekijkt een arts met een dunne, flexibele kijker (de endo-echoscoop) de slokdarm, de maag, de alvleesklier, de galwegen, de lever of de endeldarm. Aan het uiteinde van deze speciale endoscoop zit een klein echo-apparaatje, waar geluidsgolven uitkomen. Hiermee kan de arts alles goed bekijken. We kunnen met de endoscoop ook kleine stukjes weefsel weghalen om te onderzoeken. Dit noemen we een punctie.

Download PDF

Voorbereiding

Om het onderzoek goed en veilig te kunnen doen, moeten uw slokdarm en maag leeg zijn. Hiervoor moet u zich voorbereiden.
 • Heeft u het onderzoek 's ochtends? Dan mag u vanaf middernacht niets meer eten.
 • Heeft u het onderzoek 's middags? Dan mag u 's ochtends een beschuit eten. Dit mag tot 6 uur voor het onderzoek. Daarna mag u niks meer eten.
 • Tot twee uur voor het onderzoek mag u nog wel water of thee drinken. Ook uw medicijnen kunt u tot twee voor het onderzoek met wat water innemen.
 • Vanaf twee uur voor het onderzoek moet u volledig nuchter zijn. Dit betekent dat u niks meer mag eten of drinken.
 • Gebruikt u bloedverdunnende medicijnen of medicijnen voor suikerziekte? Dan moet u dit vóór het onderzoek aangeven bij de arts die het onderzoek voor u heeft aangevraagd. We zullen u dan vertellen wat u moet doen met de medicijnen voor het onderzoek.
 • Verder vragen wij u om voor het onderzoek een gezondheidsvragenlijst in te vullen. Hierover heeft u een email ontvangen. Vult u de vragenlijst niet in, dan kan het onderzoek niet doorgaan.

Het onderzoek

Tijdens het onderzoek ligt u op uw linkerzijde op het onderzoeksbed. Heeft u een kunstgebit? Dan vragen wij u om deze uit te doen. We vragen u ook om uw eigen gebitsbakje mee te nemen.
Om het onderzoek makkelijker te maken verdoven we uw keel met een spray. Ook krijgt u een drankje tegen schuimvorming in de maag. Daarna krijgt u een bijtring tussen uw tanden. U kunt een kokhalsreflex krijgen als we de endoscoop inbrengen. Dit gevoel neemt weer af als de endoscoop in de slokdarm zit. Probeer te ontspannen en rustig te ademen. Daarna schuiven we de endoscoop langzaam op naar de plek die we moeten onderzoeken.

Het onderzoek duurt ongeveer 45 minuten.

Om het onderzoek makkelijker voor u te maken, geven we u een 'roesje'. U kunt hier meer over lezen in de folder Roesje bij een endoscopisch onderzoek.
Als u een roesje krijgt, dan is het belangrijk dat u begeleiding meeneemt. Uw begeleiding moet u in de wachtkamer komen ophalen. Uw begeleiding kan zich melden bij de balie.
Neemt u geen begeleiding mee? Dan kunt u geen roesje krijgen. Dit is voor uw eigen veiligheid en de veiligheid in het verkeer.

Na het onderzoek

Na het onderzoek wordt u naar de uitslaapkamer gebracht. Als u weer goed wakker bent, krijgt u wat te eten en drinken en daarna kunt u met uw begeleiding naar huis. Dit is ongeveer 1 uur na het onderzoek. U kunt de rest van de dag suf en vergeetachtig zijn. U mag daarom 12 uur niet alleen deelnemen aan het verkeer. U mag dus geen auto, (brom-)fiets of scootmobiel besturen. U mag dus ook niet alleen lopend, met openbaar vervoer of met de taxi naar huis.

Soms heeft u tijdens het onderzoek via het infuus antibiotica gekregen. Dan krijgt u ook nog een recept mee voor een kuur van 3-5 dagen die u thuis moet afmaken.

Bijwerkingen en complicaties

Het kan zijn dat uw keel na het onderzoek even gevoelig is. Koud drinken of een ijsje eten helpt.

Complicaties door dit onderzoek komen weinig voor. De kans op een complicatie neemt toe als de arts tijdens het onderzoek een ingreep doet.
 • Als we een punctie doen, is er een klein risico op een (milde) alvleesklierontsteking, infectie of buikpijn van voorbijgaande aard.
 • Een andere complicatie is een nabloeding. Als deze tijdens het onderzoek optreedt, kunnen we dit vaak meteen behandelen. Heel soms treedt een bloeding ook later op.
 • Een zeer zeldzame, maar ernstige complicatie, is een scheurtje in de darmwand (perforatie).

Wanneer contact opnemen?

Neem contact op met de dienstdoende maag-, darm-, en leverarts als:
 • U zwarte ontlasting heeft
 • U koorts heeft
 • U veel buikpijn blijft houden
U vindt deze contactgegevens op het nazorgformulier. Dit groene formulier heeft na het onderzoek ontvangen van de verpleegkundige.

De uitslag

Uw behandelend/verwijzend specialist krijgt de uitslag van het onderzoek. Soms geeft de arts die het onderzoek gedaan heeft u een voorlopige uitslag. Het kan zijn dat u andere onderzoeken of behandelingen nodig heeft. Uw eigen arts zal dan met u bespreken wat er gaat gebeuren.

Contact

 • Heeft u na het lezen nog vragen over het onderzoek of de voorbereiding? Belt u dan tijdens kantooruren op (010) 703 02 57 of stuur een e-mail naar prescopie@erasmusmc.nl.
 • Wilt u de afspraak wijzigen of bent u door omstandigheden te laat voor uw afspraak? Neem dan zo snel mogelijk tijdens kantooruren contact met ons op (010) 704 02 66.
Wij voeren vaak spoedprocedures uit of behandelingen duren soms langer dan vooraf gepland. Wij vragen uw begrip als u onverhoopt langer moet wachten.