Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
Specialisme

Maag-, darm- en leverziekten

Ons specialisme is gericht op de zorg voor alle aandoeningen die te maken hebben met de maag, darmen en lever (MDL). Maar ook andere organen die helpen bij uw spijsvertering, zoals de alvleesklier en galblaas.

Over dit specialisme

Wat we doen

Wat is dit specialisme?

Ons vakgebied is heel breed. We onderzoeken en behandelen aandoeningen aan verschillende organen van de spijsvertering. Voorbeelden van aandoeningen die de MDL-artsen behandelen zijn de ziekte van Crohn, levercirrose en chronische ontstekingen.

Onderzoek

Klachten aan de organen van uw spijsvertering kunnen vele oorzaken hebben. Om uit te vinden wat er aan de hand is, kunnen we allerlei testen doen. Een veelgebruikt middel is de endoscopie: daarbij bekijken we uw organen met een camera.

Laboratorium

Binnen ons specialisme hebben we een groot MDL-laboratorium waar we allerlei andere onderzoeken kunnen doen, bijvoorbeeld van bloed en ontlasting.

Waarom naar het Erasmus MC?

De afdeling Maag-Darm-Leverziekten is het grootste MDL-centrum van Nederland. Jaarlijks ontvangen wij ruim 21.000 patiënten op onze polikliniek en voeren we zo’n 9.000 kijkonderzoeken (endoscopieën) uit in het Endoscopiecentrum. Ook is er een groot levertransplantatieprogramma, waarbij jaarlijks ruim 130 patienten worden geëvalueerd voor een transplantatie en er vinden ongeveer 90 transplantaties per jaar plaats. 

Voorloper

(Inter)nationaal lopen we voorop bij de behandeling van ziekten aan darmen en alvleesklier, leverziekten en tumoren in maag, darmen en lever. Daarnaast zijn onze MDL-artsen gespecialiseerd in levertransplantaties

Aandoeningen en ziektebeelden

Verwijzen

Via de website Verwijzen van het Erasmus MC kunnen medisch specialisten hun patient doorverwijzen naar één van onze poliklinieken, een onderzoek in het Endoscopiecentrum en/of functietesten bij het MDL-laboratorium. 

Wetenschappelijk onderzoek

Er is al veel bekend over MDL-aandoeningen, maar veel ook niet. Het is daarom van belang om onderzoek te blijven doen om onze kennis uit te breiden en in de toekomst (nog) betere therapie voor deze aandoeningen te kunnen bieden. Met wetenschappelijk onderzoek worden nieuwe medicijnen getest en methoden uitgeprobeerd om zich te bewijzen in de praktijk. Mensen die meewerken aan wetenschappelijk onderzoek, ook wel clinical trials genoemd, dragen bij aan de ontwikkeling van de geneeskunde.

Het kan zijn dat de arts vraagt of u wilt meewerken aan een klinisch onderzoek. Deelname aan onderzoek is altijd vrijwillig. Denk hierover even rustig na, voordat u besluit al dan niet mee te doen.

Op de research pagina van de afdeling MDL kunt u meer lezen over het onderzoek dat wij doen. Dit gedeelte van‌ ‌onze‌ ‌website‌ ‌is gericht‌ ‌op‌ ‌onderzoekers.‌ ‌Daarom‌ ‌is‌ ‌deze‌ ‌
pagina‌ ‌in‌ ‌het‌ ‌Engels‌ ‌geschreven.‌ ‌De‌ ‌inhoud‌ ‌van‌ ‌de‌ ‌pagina‌ ‌is‌ ‌misschien‌ ‌ook‌ ‌minder‌ ‌makkelijk‌ ‌te‌ ‌begrijpen. 

Stichting voor Lever en Maag-Darm Onderzoek (SLO) 
Diverse specialisten van de afdeling MDL zijn bestuurslid van de Stichting voor Lever- en Maag- Darm Onderzoek (SLO). Deze stichting heeft als doel om wetenschappelijk onderzoek en kennis op het gebied van de ziekten van de lever, galwegen, alvleesklier en maag- darmstelsel te bevorderen. Daarnaast houdt de SLO zich bezig met onderzoek op het gebied van de leverchirurgie en levertransplantatie. Door financiële steun van de SLO zijn o.a. per jaar tientallen medewerkers op de afdeling aangesteld om wetenschappelijk onderzoek te verrichten. Meer informatie vindt u op de website van de SLO (deze website is ook Engelstalig). 

Onze polikliniek(en)

Operatie(s)

Klinieken

Checklist

Komt u binnenkort bij ons op bezoek?

Hoe bereidt u uw gesprek voor? Wat neemt u mee? Alles wat u moet weten in een handig overzicht.
Bereid u voor