specialism
Specialisme

Maag-, darm- en leverziekten

Ons specialisme is gericht op de zorg voor alle aandoeningen die te maken hebben met de maag, darmen en lever (MDL). Maar ook andere organen die helpen bij uw spijsvertering, zoals de alvleesklier en galblaas.

Over dit specialisme

Wat we doen

Wat is dit specialisme?

Ons vakgebied is heel breed. We onderzoeken en behandelen aandoeningen aan verschillende organen van de spijsvertering. Voorbeelden van aandoeningen die onze MDL-artsen behandelen zijn de ziekte van Crohn, levercirrose en chronische ontstekingen.

Onderzoek

Klachten aan de organen van uw spijsvertering kunnen vele oorzaken hebben. Om uit te vinden wat er aan de hand is, kunnen we allerlei testen doen. Een veelgebruikt middel is de endoscopie: daarbij bekijken we uw organen met een camera.

Laboratorium

Binnen ons specialisme hebben we een groot MDL-laboratorium waar we allerlei andere onderzoeken kunnen doen, bijvoorbeeld van bloed en ontlasting.

Waarom naar het Erasmus MC?

De afdeling Maag-Darm-Leverziekten is het grootste MDL-centrum van Nederland. Jaarlijks ontvangen wij ruim 17.000 patiënten op onze polikliniek en voeren we zo’n 11.000 kijkonderzoeken (endoscopieën) uit. Ook is er een groot levertransplantatieprogramma, waarbij jaarlijks ruim 100 patienten worden geëvalueerd voor een transplantatie.

Voorloper

(Inter)nationaal lopen we voorop bij de behandeling van ziekten aan darmen en alvleesklier, leverziekten en tumoren in maag, darmen en lever. Daarnaast zijn onze MDL-artsen gespecialiseerd in levertransplantaties.

Een patiënt doorverwijzen naar ons

Aandoeningen die we behandelen en/of diagnosticeren

Samenwerking

Diverse specialisten van de afdeling MDL zijn bestuurslid van de Stichting voor Lever- en Maag- Darm Onderzoek (SLO). Deze Stichting heeft als doel om wetenschappelijk onderzoek en kennis op het gebied van de ziekten van de lever, galwegen, alvleesklier en maag- darmstelsel te bevorderen. Daarnaast houdt de Stichting zich bezig met onderzoek op het gebied van de leverchirurgie en levertransplantatie. Door financiele steun van de SLO zijn o.a. per jaar tientallen medewerkers op de afdeling aangesteld om wetenschappelijk onderzoek te verrichten. Voor meer informatie over de SLO verwijzen wij u naar de website: www.liver-gi.nl

Operatie

Behandelingen

Heeft u vragen?

Met vragen of opmerkingen kunt u terecht bij ons secretariaat:

Contactformulier
Checklist

Komt u binnenkort bij ons op bezoek?

Hoe bereidt u uw gesprek voor? Wat neemt u mee? Alles wat u moet weten in een handig overzicht.

Bereid u voor