Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
bandage
Aandoening

Rathkes cleft cyste

Restant van het zakje van Rathke

Rathkes cleft cyste, of het zakje van Rathke, is een zeer zeldzame goedaardige cyste aan de hypofyse die al voor de geboorte aanwezig is.

Rathkes cleft cyste: over deze aandoening

Wat is Rathkes-cleft-cyste?

Rathkes cleft cyste is een zeer zeldzame goedaardige aandoening van de hypofyse die al voor de geboorte aanwezig is. Een Rathkes cleft cyste is een zakje gevuld met vocht dat geen hormonen aanmaakt. De tumor wordt meestal gevonden als hij al wat groter is en druk uitoefent op omringende weefsels waardoor er uitval van de normale functie ontstaat. Drukt hij op de oogzenuw dan kan er uitval van de gezichtsvelden ontstaan, waardoor de zijkanten van uw zicht verdwijnen.

Deze aandoening geeft niet bij iedereen aanleiding tot klachten en daarom is het niet bekend hoeveel mensen in Nederland deze aandoening hebben.

Soorten

De Rathkes cleft cyste geeft vaak pas klachten als ze op het omliggende weefsels drukt. Zoals bijvoorbeeld de oogzenuw. Dan ontstaat er uitval van de gezichtsvelden, hierdoor verdwijnen de zijkanten van uw zicht. Als ze druk uitoefent op de hypofyse, kan deze niet goed funtioneren. De hormonen van de hypofyse regelen de werking van andere organen in het lichaam, zoals de schildklier, de bijnieren en de geslachtsklieren. Dankzij deze hormonen kunt u zich lichamelijk inspannen, hebt u zin in seks, groeit u als kind, plast u niet te veel en niet te weinig, zweet u als het warm is.

Oorzaak

Nog voor de geboorte bij het ontstaan van de hypofyse moet een stukje darmweefsel vastgeplakt worden aan een stukje hersenweefsel. Tijdens dit proces, ontstaat het zakje van Rathke. Normaal gezien verdwijnt dit zakje voor de geboorte, maar als het niet goed aan elkaar geplakt is dan kan er een Rathkes cleft cyste ontstaan.

Symptomen en gevolgen

Een Rathkes cleft cyste geeft vaak pas klachten als het op het omliggende weefsels drukt, bijvoorbeeld op de hypofyse, waardoor deze niet meer goed functioneert. De hypofyse is een belangrijke hormoonklier die aan de basis van de hersenen hangt en hormonen aanmaakt. Deze hormonen regelen de werking van andere organen in het lichaam, zoals de schildklier, de bijnieren en de geslachtsklieren. Bij druk op de oogzenuw ontstaat er uitval van de gezichtsvelden. Hierdoor verdwijnen de zijkanten van uw zicht.

Wat wij voor u doen

Onderzoek en diagnose

Naast het bloedonderzoek vindt er ook een beeldvormend onderzoek (MRI) plaats of worden bestaande beelden herbeoordeeld.

Voor details betreffende de operatie klik op onderstaande link

Onderzoeken om hormoontekorten aan te tonen

Met wie heeft u te maken?

Gedurende de behandeling kunt u de volgende specialisten tegenkomen:

Internist-endocrinoloog; voor hormonale adviezen en behandeling

Neurochirurg; voor een operatie aan de hypofyse of voor een afwijking in de hypofyse regio

KNO; voor een operatie aan de hypofyse of voor een afwijking in de hypofyse regio

Vepleegkundig specialist; voor hormonale adviezen en behandeling

Radiotherpeut; voor een mogelijke bestraling

Checklist

Komt u binnenkort bij ons op bezoek?

Hoe bereidt u uw gesprek voor? Wat neemt u mee? Alles wat u moet weten in een handig overzicht.
Bereid u voor