Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
logo voor centrum
Erkend expertisecentrum

Hersentumorcentrum

Welkom bij het hersentumorcentrum, waar we streven naar een betere kwaliteit van leven en betere overleving voor hersentumorpatiënten. Zie ook onze website: www.hersentumorcentrum.nl

Verhaal uit het centrum

Onderzoekers van het Erasmus MC Hersentumorcentrum zijn de eersten die aantonen dat een wakkere hersenoperatie een goede optie is voor patiënten met een glioblastoom. Met name voor relatief fitte patiënten onder de 70 jaar kan het maanden overlevingswinst opleveren.

Lees het hele verhaal

Over dit centrum

Wat we doen

Wat doet dit centrum?

Het Hersentumorcentrum is een centrum waarin dokters van verschillende specialismen, die gespecialiseerd zijn in hersentumoren,  nauw samenwerken.

We beschikken over de meest ver ontwikkelde, en moderne technieken voor de diagnostiek, de operatie, de bestraling en de behandeling met medicijnen van patiënten met hersentumoren. 

Elke patiënt bespreken we in een teamoverleg met alle betrokken specialisten en gespecialiseerde verpleegkundigen. Zo stellen we een individueel behandelplan samen. 

 

Wat willen we bereiken?

Ons doel is om de kwaliteit van leven en overleving van mensen met een hersentumor te verbeteren. Dit lukt alleen als we samenwerken. Daarom focussen wij als team op de patiënt en zijn persoonlijke situatie. Vanaf de diagnose tot en met de behandeling en follow-up.

Wat maakt dit centrum bijzonder?

Een zeer belangrijk doel van het Hersentumorcentrum is het vinden van nieuwe behandelingen tegen hersentumoren.

Steeds duidelijker wordt dat we de behandeling moeten aanpassen op specifiekemoleculaire eigenschappen binnen een hersentumor. Met andere woorden: de therapie tegen hersentumoren wordt steeds persoonlijker.

Daarom moeten laboratoriumonderzoekers enerzijds en artsen en verpleegkundigen anderzijds samenwerken en dat is precies wat ons Hersentumorcentrum beoogt. Binnen ons laboratorium werken meer dan 20 onderzoekers permanent aan hersentumoren. 

Aandoeningen en ziektebeelden

Primaire hersentumor, zoals

 1. het glioom:
 • glioblastoom
 • anaplastisch astrocytoom
 • laaggraadig astrocytoom
 • anaplastisch oligodendroglioom
 • laaggradig oligodendroglioom

2.en primair centraal zenuwstelsel lymfoom (PCZSL).

Verder:

 • Meningeoom
 • brughoektumor
 • hypofyseadenoom
 • schwannoom
 • schedelbasistumor
 • orbitatumor
 • meningeoom
 • chordoom
 • chondrosarcoom
 • hersenmetastasen (uitzaaiingen in de hersenen)

Acromegalie

Astrocytomen, IDH gemuteerd

Brughoektumoren

Ependymoom

Glioblastoom

Hersenlymfoom

Hersenmetastasen

Medulloblastoom (bij volwassenen)

Morbus Cushing

Niet Functioneel hypofyse Adenoom NFA

Oligodendroglioom

Prolactinoom

Rathkes cleft cyste

Zeldzame hersentumoren bij volwassenen

Samenwerking

We werken nauw samen met onderzoeksgroepen van andere afdelingen binnen het Erasmus MC, zoals de pathologie, genetica, bio-informatica, tumor-immunologie en virologie.

Binnen Nederland onderhouden we verschillende samenwerkingsverbanden met andere centra, waaronder het ETZ in Tilburg, HAGA en HMC+ in Den haag, LUMC in Leiden, UMCU in Utrecht en het VUMC in Amsterdam. Ook werken we samen met het Holland PTC in Delft voor eventuele protonenbestraling. Internationaal zijn we sterk betrokken bij het Europese kankeronderzoek verband (de EORTC), en we hebben nauwe banden met enkele vooraanstaande hersentumorinstituten in Europa en de Verenigde Staten.

Wetenschappelijk onderzoek

Het vinden van nieuwe behandelingen tegen hersentumoren is een zeer belangrijk doel van ons.

Steeds duidelijker wordt dat we de therapie moeten aanpassen op bepaalde eigenschappen binnen een hersentumorsoort. Therapie tegen hersentumoren wordt dus steeds persoonlijker.

Klinieken

Heeft u vragen?

Gebruik ons contactformulier.

Contactformulier
Checklist

Komt u binnenkort bij ons op bezoek?

Hoe bereidt u uw gesprek voor? Wat neemt u mee? Alles wat u moet weten in een handig overzicht.
Bereid u voor