Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
bandage
Meedoen aan onderzoek

NAC-studie

Het effect van pre-operatieve chemotherapie bij spierinvasief blaaskanker voorspellen en de ontwikkeling van nieuwe therapieën.

Duur: doorlopende studie
Startdatum: juni 2017

Tijdens deze studie onderzoeken we waarom pre-operatieve chemotherapie bij sommige patiënten wel aanslaat en bij anderen niet. Dit doen we door de moleculaire eigenschappen van spierinvasief blaaskanker in kaart te brengen.

Over dit onderzoek

Welke patiënten kunnen deelnemen?

Wij hebben geen nieuwe deelnemers meer nodig voor deze studie.

Wat willen we bereiken?

In de NAC-studie brengen we de moleculaire eigenschappen van spierinvasief blaaskanker in kaart, om te ontdekken waarom pre-operatieve chemotherapie bij sommige patiënten wel aanslaat, maar bij anderen niet. Met die kennis willen wij in de toekomst deze therapie alleen beperken tot patiënten die daadwerkelijk baat hebben bij chemotherapie. Daarnaast onderzoeken we welke genetische afwijkingen betrokken zijn bij de resistentie tegen chemotherapie. Deze kennis gebruiken we om nieuwe therapieën te ontwikkelen waardoor de kankercellen weer gevoelig worden voor chemotherapie.

Wat gaan we doen?

Het Erasmus MC, UMC Utrecht, Franciscus Gasthuis en Vlietland, en VUmc slaan de handen ineen. Lichaamsmateriaal dat in het verleden in één van de centra is afgenomen voor de de diagnostiek en/of behandeling van spierinvasief blaaskanker onderzoeken we verder in het Erasmus MC om te bepalen welke genetische veranderingen betrokken zijn bij resistentie tegen chemotherapie.

Als we kunnen voorspellen of een patiënt niet goed reageert op chemotherapie, is het belangrijk dat we andere behandelingen aan kunnen bieden. We testen daarom nieuw ontwikkelde medicijnen op zogenaamde tumoroids. Dat zijn blaaskanker-tumorkweken die we uit de tumor in het lichaam van de patiënt halen. Het uiteindelijke doel is dat patiënten alleen behandelingen krijgen die ook daadwerkelijk effect hebben.

Veelgestelde vragen

Waar kan ik meer te weten komen over dit onderzoek?

Wij werken momenteel aan een website die meer informatie geeft over het (translationeel) onderzoek dat we doen op de afdeling urologie van het Erasmus MC. Zodra de website klaar is plaatsen we de link hier.

Heeft u vragen over dit onderzoek? We zijn bereikbaar per e-mail.