Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
bandage
Meedoen aan onderzoek

ProBCI

Prospectieve blaaskanker infrastructuur

Duur: 3 jaar
Startdatum: 15-4-2020

Met dit project willen we het onderzoek naar de behandeling en behandeleffecten van blaaskanker verbeteren, om zo de prognose en kwaliteit van leven van patiënten met blaaskanker te verbeteren.

Over dit onderzoek

Welke patiënten kunnen deelnemen?

Alle patiënten met (spier)invasieve blaaskanker kunnen deelnemen. Ook patienten die uitzaaiingen van blaaskanker hebben kunnen deelnemen.

Wat zijn de voorwaarden?

Er zijn geen specifieke voorwaarden voor het deelnemen aan dit onderzoek.

Hoe kunt u zich aanmelden?

Als u wilt deelnemen kunt u dit aangeven bij uw behandelend uroloog of verpleegkundig specialist. Heeft u vragen over dit onderzoek? We zijn bereikbaar per e-mail.

Wat willen we bereiken?

Het doel van ProBCI is om onderzoek naar de behandeling en behandeleffecten bij blaaskanker te bevorderen, om zo de prognose en kwaliteit van leven van patiënten met blaaskanker te verbeteren. ProBCI biedt een platform om van zoveel mogelijk patiënten met blaaskanker gegevens te verzamelen en deze te gebruiken voor wetenschappelijk onderzoek.

Wat gaan we doen?

Van alle deelnemers verzamelen we relevante medische gegevens. Daarnaast nemen we eenmalig bloed af. Afhankelijk van uw behandeling nemen we vaker bloed bij u af. Dit zal zo veel mogelijk gecombineerd worden met standaard bloedafnames. Wanneer er tumorweefsel overblijft na noodzakelijke diagnostiek, gebruiken we dit weefsel voor wetenschappelijk onderzoek. 

Het kan zijn dat wij u benaderen om nieuwe, experimentele of ondersteunende behandelingen te ondergaan. Wie we hiervoor benaderen, bepalen we op basis van kenmerken van uw ziekte en door loting. Wij vragen u ook om vragenlijsten in te vullen over uw kwaliteit van leven voor, tijdens en na een behandeling. Dit is optioneel.

Veelgestelde vragen

Heb ik zelf voordeel bij deelname?

Nee, u heeft zelf geen direct voordeel van deelname aan dit onderzoek. Het is wel mogelijk dat wij u tijdens dit onderzoek benaderen voor een nieuwe, experimentele behandeling waar u mogelijk baat bij heeft. 

Waar wordt mijn bloed voor gebruikt?

Met uw bloed brengen wij uw DNA in kaart. Er bestaat een zeer kleine kans dat wij afwijkingen vinden die niets te maken hebben met uw blaaskanker, maar wel gevolgen kunnen hebben voor uw gezondheid of die van uw bloedverwanten. Dit wordt een nevenbevinding genoemd. U kunt aangeven of u hierover geïnformeerd wilt worden.