Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
logo voor centrum
Onderwijsaanbieder

Traumatologie (SDBREL)

Stop de bloeding, red een leven

Het Erasmus MC is het grootste traumacentrum van Nederland. Onze afdeling traumatologie bezit veelzijdige expertise, inclusief op het gebied van levensbedreigende bloedingen.

Over ons

Algemeen

Ongevallen zijn nog steeds de meest voorkomende doodsoorzaak onder jongeren in Nederland. Jaarlijks ontvangen wij meer dan 500 ernstig gewonde patiënten. De patiënten zijn doorgaans afkomstig uit heel Zuidwest-Nederland welke 2,2 miljoen inwoners telt.

Helaas vinden relatief gezien meer geweldsincidenten plaats in regio Rotterdam-Rijnmond dan elders in Nederland. Sterfte door ongeval leidt niet alleen tot verlies van (gezonde) levensjaren, maar ook tot een grote maatschappelijke last.

Door diverse ontwikkelingen is de kans om te overlijden aan een ernstig ongeval gelukkig sterk afgenomen, maar het kan altijd beter! Door meer aandacht en kennis over levensbedreigende bloedingen kunnen wij onze maatschappij weerbaarder maken.

Hiertoe zijn wij in samenwerking met het VUMC Amsterdam een opleidingsinstituut geworden voor Stop De Bloeding – Red Een Leven (SDBREL). Dit is een landelijk initiatief opgezet door traumachirurg dr. Leo Geeraedts en gebaseerd op de ‘Stop the Bleed’-campagne uit de Verenigde Staten. Hierin wordt het nut en de noodzaak van het zo vroeg mogelijk stoppen van levensbedreigend bloedverlies aanbevolen. Het is de eerste gecertificeerde cursus in Nederland waarbij je leert hoe je bloedingen stopt als omstander. Want uiteindelijk kan iedereen, met vrij eenvoudige handelingen, een ernstige bloeding stoppen.

Onze opleiding(en)

De volgende cursussen kunnen worden gevolgd in het VUMC Academie Amsterdam:

  • Opfriscursus voor instructeurs SDBREL
  • Docent-instructeurscursus SDBREL

 

Onderstaande cursussen worden gegeven in het Erasmus MC:

Basiscursus SDBREL

Instructeurscursus SDBREL

Samenwerking(en)

VUMC Academie

Praktische informatie

Heeft u vragen?

Gebruik ons contactformulier.

Contactformulier