Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
Verpleegkundige specialisatie

Aandachtsvelder kwetsbare oudere

Startmoment: 1 x per jaar
Duur: 3 lesdagen
Onderwijsaanbieder: Erasmus MC Academie

Ben je verpleegkundige en heb je affiniteit met zorg voor ouderen. Wil je als aandachtsvelder “kwetsbare oudere” aan de slag en ben je op zoek naar handvatten om deze rol in te vullen, dan is deze scholing wellicht iets voor jou.

Over deze opleiding

Overzicht

De aandachtsvelder “kwetsbare ouderen” is een verpleegkundige met voldoende ervaring van én affiniteit met de oudere zorgvrager. De aandachtsvelder richt zich op één specifiek domein binnen de totale zorgverlening. De expertise van de aandachtsvelder “kwetsbare ouderen” richt zich met name op het gebied van de kwetsbaarheid die kan optreden bij iedere oudere boven de 70 jaar, die opgenomen wordt in het ziekenhuis.

De aandachtsvelder “kwetsbare ouderen” beschikt over deskundigheid t.a.v. de kwetsbaarheid van zorgvragers boven de 70 jaar. Buiten zijn/haar normale dagelijkse werkzaamheden op de afdeling/team heeft de aandachtsvelder extra taken en verantwoordelijkheden op het gebied van het ondersteunen van  kwetsbare ouderen op afdeling op het micro, meso en macroniveau.   Hij /zij is extra geschoold op het gebied van de kwetsbare ouderen.

Inhoud

Tijdens de scholing verbreedt je jouw perspectief en leer je over hoe je de risico’s voor kwetsbare ouderen kan verminderen door het in kaart brengen van de problemen m.b.t. five geriatric giants. Je leert de eerste symptomen van delier, dementie of depressie te herkennen, de juiste verpleegkundige interventies toe te passen en de communicatie te verbeteren.
Je leert welke activiteiten je kan initiëren om de kwaliteit van zorg voor ouderen op de eigen werkplek te verbeteren. Je leert hoe je juridische en ethische kwesties bespreekbaar kan maken binnen het team. Je verwerft inzichten op het gebied van communiceren met ouderen met een verstoring in de cognitie.

Resultaat

Ons uitgangspunt is dat leren vooral plaatsvindt in de praktijk en de transfer van theoretische kennis en inzichten naar het eigen handelen essentieel zijn voor competentieontwikkeling. Voor de afronding van deze scholing hebben we daarom  gekozen voor praktijkopdrachten. Bij een voldoende resultaat ontvang je een certificaat.

Overige informatie

Aanpassing voor maatwerk is mogelijk.

Praktische informatie

Startdata

Bij voldoende deelnemers start de scholing Aandachtsvelder kwetsbare oudere 1 x per jaar. Sluitingsdatum van de inschrijving is 1 maand van tevoren.

Zie roosterplanning.

Toelatingseisen

 • Diploma verpleegkunde, BIG geregistreerd; 
 • Dienstverband met een zorginstelling (of werkzaam als ZZP); 
  Werkzaam met ouderen  

Programma

Het onderwijs dat wij tijdens deze opleiding aanbieden  is competentiegericht opgezet en heeft als uitgangspunt dat je naast de inspirerende colleges leert door met medestudenten samen te werken, met vakdocenten te discussiëren en door  het toepassen van de door jouw opgedane inzichten in een context specifieke (simulatie)omgeving.

Ons uitgangspunt is ook dat leren vooral plaats vindt in de praktijk en dat de vertaalslag van de theoretische kennis en de inzichten naar het eigen handelen essentieel zijn voor competentieontwikkeling. De praktijkopdrachten kunnen in de eigen zorgsetting gemaakt worden.

Om je te helpen specifieke kennis, inzichten en ervaring te verwerven en deze toe te passen in de praktijk staan de volgende lesonderdelen tot je beschikking:

De volgende onderwerpen komen aanbod:

 • Geriatrische reuzen, klinisch redeneren en communicatie met ouderen
 • Veroudering en gevolgen voor organen, functieverlies en behandeling
 • Delier depressie en dementie
 • Senior friendly hospitals
 • Voeding, ondervoeding en sarcopenie
 • Polyfarmacologie bij ouderen
 • Ethische dilemma’s en wetgeving gericht op ouderen
 • Pijn bij ouderen
 • Familieparticipatie

Kosten

Bekijk hier de prijs van deze opleiding. Een korte versie van het prijzenoverzicht unit Intensieve Zorg vind je hier.

Voorbereiding

Ter voorbereiding en verwerking van inzichten zijn er praktijkopdrachten en volg je een e-learning programma

Nieuws

Hoe kun je je aanmelden?

Algemene voorwaarden

Heeft u vragen?

Gebruik ons contactformulier.

Contactformulier