Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
education-book
Medische vervolgopleiding

Chirurg

Interesse in een baan als AIOS Chirurgie?

Duur: 6 jaar

De opleiding chirurgie in de regio Rotterdam kenmerkt zich door een brede en academische vorming van de AIOS en een grote cohesie door de geografisch gunstig gelegen perifere ziekenhuizen en nauwe samenwerking van de opleiders. Dankzij de korte afstanden tussen de klinieken bestaat een grote mate van uitwisselbaarheid van stages.

Over deze opleiding

Overzicht

In opleiding komen

De opleiding chirurgie duurt 6 jaar, waarvan 4 jaar algemene chirurgie en de laatste 2 jaar differentiatie.

De sollicitaties voor de opleiding worden landelijk georganiseerd en vinden twee maal per jaar plaats via de Nederlandse Vereniging voor Heelkunde (NVvH).

ROC

Binnen onze regio werkt de ROC (Regionale Opleidingscommissie) nauw samen en komt maandelijks bij elkaar.

De ROC bestaat uit de opleiders van de perifere opleidingsziekenhuizen in de regio alsmede uit de opleider en plaatsvervangend opleider van het Erasums MC. Daarnaast vaardigen de regionale assistenten 1 assistent af, die de assistenbelangen binnen deze commissie behartigt. Naast (de invloed van) landelijke ontwikkelingen staan opleidingsschema's, differentiatieplannen, regionaal onderwijs en voortgang van de assistenten op de agenda.

Al brengt de arts-assistent (AIOS, arts-in-opleiding-tot-specialist) langere perioden in 1 ziekenhuis door, het is de regio die de AIOS een volwaardige opleiding biedt. De opleidersgroepen uit de diverse ziekenhuizen werken nauw met elkaar samen om de opleiding de hoogste kwaliteit te kunnen bieden. Dit regionale opleidingsplan beschrijft hoe de opleiding Heelkunde binnen de regio Rotterdam is vormgegeven.
Leidend is het landelijke opleidingsplan SCHERP 2.0, van de Nederlandse Vereniging voor Heelkunde. Het Regionale Opleidingsplan en daarvan afgeleid de implementatie per ziekenhuis (lokale opleidingsplan) en het individueel opleidingsplan van de AIOS is de manier waarop in onze regio de opleiding heelkunde wordt uitgevoerd.

De opleiders uit de regio verzorgen gezamenlijk de opleiding heelkunde. Zij profiteren van elkaars expertise en maken samen beleid. Zo ontstaat één krachtige opleiding op 7 locaties in een regio met uitstraling. De opleiding is van hoge kwaliteit en is aantrekkelijk voor artsen uit het hele land. Zo wordt de AIOS in alle 7 moderne competenties ruim geschoold. In het bijzonder wetenschappelijke verdieping en technische vaardigheden staan bij ons hoog in het vaandel. Maar ook leert hij/zij kritisch denken over indicatiestelling en consequenties van het chirurgisch handelen voor patiënt en gezondheidszorg. Hij/zij is zich bewust van de eisen die aan de moderne gezondheidszorg en aan de moderne chirurg gesteld worden. Hij/zij wordt begeleid om zelf de sterke en minder sterke punten te ontdekken en krijgt de gelegenheid om zich door aanvullende scholing maximaal te ontplooien. 

In de regio Rotterdam zijn de opleidingsziekenhuizen:

  • Erasmus MC - opleider dr. S.M. Lagarde
  • Amphia Ziekenhuis - opleider dr. E. Veen
  • Franciscus Gasthuis en Vlietland - opleider dr. M.M. Poelman
  • IJsselland ziekenhuis - opleider dr. P.G. Doornebosch
  • Reinier de Graaf Groep - opleider dr. D. Roos
  • Ikazia ziekenhuis - opleider dr. W.J. Vles
  • Maasstad ziekenhuis – opleider dr. B. Fioole
  • Albert Schweitzer Ziekenhuis - opleider dr. J.A.M. Avontuur
     

Waarom bij Erasmus MC?

Een gezonde bevolking en excellente zorg door onderzoek en onderwijs. Daarvoor staat het Erasmus MC.

Baanbrekend werken, grenzen verleggen en voorop lopen. In onderzoek, onderwijs en zorg. Bij ons werken denkers die doen. Gedreven aanpakkers die met veel verstand van zaken werken aan het verbeteren en vernieuwen van de zorg van vandaag en de gezondheid van morgen.


De afdeling Heelkunde van het Erasmus MC is één van de grootste van Nederland en richt zich op patiëntenzorg, onderwijs en onderzoek. De afdeling heeft wereldwijd een vooraanstaande rol in het klinisch wetenschappelijk onderzoek ter verbetering van bestaande behandelingen en/ of ontwikkeling van nieuwe behandelingen. 

Praktische informatie

Aanmelden en voorwaarden

Hoe kun je je aanmelden?

Meer inlichtingen zijn te verkrijgen bij Onderwijs en Opleiding Heelkunde (oenoheelkunde@erasmusmc.nl / 010-7031207) of bij het Onderwijsbureau Heelkunde (010-7033727).