Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
specialism
Specialisme

Chirurgie

Heelkunde

Ons specialisme Chirurgie is onderverdeeld in de deelspecialismen Oncologische en Gastro-Intestinale Chirurgie, Transplantatiechirurgie, Traumachirurgie en Vaatchirurgie.

Over dit specialisme

Wat we doen

Wat is dit specialisme?

Ons vakgebied is heel breed. Vandaar dat onze chirurgen zich specialiseren in diverse aandachtsgebieden en kennen we de volgende deelspecialismen binnen de chirurgie of heelkunde:

 • Oncologische en Gastro-Intestinale chirurgie (OGC):
  Dit specialisme houdt zich bezig met de behandeling van borstkanker, (bij)schildklieraandoeningen, bijnieraandoeningen, neuro-endocriene tumoren, slokdarm- en maagkanker, wekedelen- en huidtumoren, (endel)darmkanker en uitzaaiingen naar buikvlies en lever. Ook specifieke complexe goedaardige aandoeningen vallen onder dit specialisme. Verder kent de OGC nog een subspecialisme, namelijk de algemene abdominale chirurgie, waarbinnen operaties aan verschillende organen in en rond de buik, zoals blinde darm, galblaas, lies, buikwand, plaatsvinden.
 • Transplantatiechirurgie:
  Het specialisme transplantiechirurgie houdt zich bezig met transplantaties van nieren en de lever. Transplantaties van hart en longen vallen onder het specialisme cardiothoracale chirurgie.
 • Traumachirurgie:
  De traumachirurgie of ongevalschirurgie is een specialisme dat de letsels als gevolg van allerlei soorten ongevallen of geweldsincidenten behandelt.
 • Vaatchirurgie:
  Dit specialisme omvat alle behandelingen en operaties aan de bloedvaten, met uitzondering van de slagaders rond het hart en de hersenen. Denk aan vernauwingen of juist verwijdingen in de bloedvaten.

Wanneer u meer wilt weten over de verschillende specialismen, klik op het betreffende specialisme.

Alle chirurgen werken nauw samen met andere specialisten van het Erasmus MC. Denk bijvoorbeeld aan anesthesisten, plastisch chirurgen, neurochirurgen, orthopeden, radiologen.

Waarom naar het Erasmus MC?

Onze chirurgen zijn (inter)nationaal hoog gewaardeerd. We staan bekend om onze expertise en ervaring met complexe aandoeningen en behandelingen. Wat daarbij helpt is de uitstekende samenwerking met onze collega’s in binnen- en buitenland, zowel binnen de patiëntenzorg als op wetenschappelijk onderzoeksgebied.

Aandoeningen en ziektebeelden

De aandoeningen die we binnen de chirurgie behandelen, kunt u vinden door te klikken op de verschillende deelspecialismen:

Via de website Verwijzen van het Erasmus MC kunnen medisch specialisten hun patiënt doorverwijzen naar één van onze poliklinieken of diagnostiek aanvragen. Per specialisme wordt specifieke verwijsinformatie gevraagd.

Alvleesklierkanker

Levertumoren

Wetenschappelijk onderzoek

Het is belangrijk om onderzoek te blijven doen om onze kennis uit te breiden en in de toekomst (nog) betere therapieën, behandelingen en/of operaties voor de diverse aandoeningen te kunnen bieden. Zo worden bijvoorbeeld nieuwe medicijnen getest of nieuwe methoden uitgeprobeerd om zich in de praktijk te bewijzen.

U draagt bij aan de ontwikkeling van de geneeskunde wanneer u meewerkt aan dit wetenschappelijk onderzoek, ook wel clinical trials genoemd. Deelname aan zo'n onderzoek is altijd vrijwillig. U kunt er rustig over nadenken voordat u besluit wel of niet aan een dergelijk onderzoek mee te doen.

Op de pagina's van de diverse deelspecialismen binnen de chirurgie vindt u wat er aan wetenschappelijk onderzoek wordt gedaan.

Onze polikliniek(en)

De poliklinieken binnen ons specialisme chirurgie kunt u vinden door te klikken op de verschillende deelspecialismen:

Endocrinologie

Operatie

De behandelingen en operaties die we binnen de chirurgie uitvoeren, kunt u vinden door te klikken op de verschillende deelspecialismen:

Via de website Verwijzen van het Erasmus MC kunnen medisch specialisten hun patiënt doorverwijzen naar één van onze poliklinieken of diagnostiek aanvragen. Per specialisme wordt specifieke verwijsinformatie gevraagd.

Klinieken

De klinieken binnen ons specialisme chirurgie kunt u vinden door te klikken op de verschillende deelspecialismen:

Heeft u vragen?

Gebruik ons contactformulier.

Contactformulier

Komt u binnenkort bij ons op bezoek?

Hoe bereidt u uw gesprek voor? Wat neemt u mee? Alles wat u moet weten in een handig overzicht.
Bereid u voor