Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
Patiëntenfolder

Deroofing operatie

U heeft hidradenitis suppurativa (HS) en u krijgt een deroofing operatie. Deze operatie is nodig als uw ontstekingen steeds op dezelfde plek terugkomen, als u littekenvorming heeft of als er onderhuidse gangetjes zijn.

Download PDF

Over hidradenitis suppurativa

Hidradenitis suppurativa (afkorting HS) is een chronische ontstekingsziekte van de huid. Dit betekent dat de ontstekingen steeds terugkomen. Bij HS kunnen de ontstekingen in de oksels, liezen, schaamstreek, onder de borsten, op de billen, in de nek of op de rug zitten. De ontstekingen lijken in het begin op kleine puisten. Als de ontstekingen groter worden, ontstaan er gangetjes onder de huid. Ook zitten er vaak littekens op de huid. Lees meer over HS in ‘Hidradenitis supprativa’.

Over de behandeling

‘Deroofing’ betekent letterlijk ‘het dak eraf halen’. Tijdens een deroofing operatie snijdt de operateur de huid waar ontstekingen zitten weg. Uw wond kan groter zijn dan u verwacht. Dit komt omdat de ontstekingen onder de huid vaak dieper zitten dan u kan zien.

Voorbereiding

Onderzoek voor de operatie

De anesthesioloog (de arts die zorgt voor de verdoving) onderzoekt of u gezond genoeg bent voor de operatie. Hiervoor heeft u een gesprek, lichamelijk onderzoek, een gezondheidsvragenlijst en als het nodig is een aanvullend onderzoek. Tijdens dit gesprek bespreken zij met u welke vorm van verdoving u krijgt. U krijgt volledige narcose of een roesje. Welke vorm u krijgt hangt af van hoe groot de plek is waaraan u geopereerd wordt. Als het nodig is, of op uw verzoek, kunnen we u ook een ruggenprik geven.

Wondzorg

Voor de operatie krijgt u een verbandmiddelpakket thuis gestuurd (van de firma Mediq). Hierin zitten de verbandmiddelen die u in de eerste week na de operatie nodig heeft. Als u of uw partner het niet ziet zitten om de wond zelf te verzorgen, kunnen wij thuiszorg voor u aanvragen.

Plastuit

Bent u een vrouw en wordt u geopereerd in de liesstreek? Dan adviseren wij u een plastuit aan te schaffen en hiermee te oefenen voor de operatie. De plastuit zorgt dat de urine niet in het verband en in de wond loopt. Dit kan namelijk branderig aanvoelen. Plastuiten zijn verkrijgbaar via een drogist of webshop.

Stoppen met roken

Rookt u? Dan adviseren we u om te stoppen met roken. Roken vertraagt de genezing van de wond. Ook verslechtert roken uw lichamelijke conditie. Wij begrijpen dat dit heel lastig kan zijn. U kunt professionele begeleiding krijgen. Voor meer informatie gaat u naar www.rookvrijookjij.nl.

Wat neemt u mee?

 • nachtkleding
 • toiletspullen
 • makkelijke losse kleding voor na de operatie


Verloop van de behandeling

Het operatieteam bestaat uit een anesthesioloog, een dermatoloog en operatieassistenten. De anesthesioloog brengt u onder algehele narcose of onder sedatie (een roesje). Nadat de anesthesioloog de verdoving heeft gegeven, valt u in slaap. Wij maken de huid schoon en dekken u toe met steriele doeken. Daarna begint de operatie. De ontstekingen en gangetjes worden tot in het vet onder de huid weggehaald.

Na de behandeling

De wond

Na de operatie laten we uw wond open. We hechten de wond dus niet. Dit doen we omdat het de kans op nieuwe ontstekingen verkleint. De wond geneest vanzelf. De genezing duurt enkele weken tot maanden. Hoe lang de genezing duurt, hangt af van de grootte van de wond en uw algemene gezondheid. Het litteken wordt uiteindelijk kleiner dan de wond die u direct na de operatie heeft. U zal altijd een litteken blijven zien (zie afbeelding).

Oksel voor de operatie en oksel met litteken na de operatie
Links: oksel voor de operatie
Rechts: oksel met litteken na de operatie

Naar huis

Na de operatie zijn er twee opties: u kunt dezelfde dag naar huis of u blijft één nacht in het ziekenhuis. Dit hangt af van de grootte en de plek van de wond.

Pijnbehandeling

Volg na de operatie het pijnstiller-opbouwschema hieronder. Zo heeft u zo min mogelijk pijn. Vaak begint de pijn pas drie dagen na de operatie. De pijn na de operatie verschilt per persoon. Meestal vinden patiënten de operatiewond minder pijnlijk dan de ontsteking die er voor de operatie was.

Pijnstiller-opbouwschema

Stap 1

MedicijnTablet van ... (dosis)Hoeveel keer per dag mag u dit maximaal innemen?Waarom neemt u dit medicijn?
Paracetamol2 van 500 mg of 1 van 1000 mg
4 Het helpt tegen pijn.


Heeft u nog steeds pijn? Ga dan naar stap 2.

Blijf paracetamol in ieder geval in de eerste weken na de operatie slikken. Neem de dosering die hierboven in de tabel staat. Heeft u na drie tot vier weken geen pijn meer? Dan kunt u proberen te stoppen met paracetamol.

Stap 2

MedicijnTablet van ... (dosis)Hoeveel keer per dag mag u dit maximaal innemen?Waarom neemt u dit medicijn?
Paracetamol2 van 500 mg of 1 van 1000 mg4Het helpt tegen pijn.
Naproxen 250 mg3Het helpt tegen pijn.
Omeprazol (maagzuurremmers)20 mg1Het gaat maagklachten tegen, die het medicijn naproxen veroorzaakt.


Heeft u minder pijn? Ga dan weer terug naar stap 1.

Heeft u nog steeds pijn? Ga dan naar stap 3.

Stap 3

MedicijnTablet van ... (dosis)Hoeveel keer per dag mag u dit maximaal innemen?Waarom neemt u dit medicijn?
Paracetamol 2 van 500 mg of 1 van 1000 mg4Het helpt tegen pijn.
Naproxen 250 mg3Het helpt tegen pijn.
Omeprazol (maagzuurremmers)20 mg1Het gaat maagklachten tegen, die het medicijn naproxen veroorzaakt.
Oxycontin 10 mg2Het helpt tegen pijn.
Oxynorm* 5 mg6Het helpt tegen pijn.
Macrogol (laxeermiddel)10 gram1Het voorkomt verstopping van uw darm, wat oxycontin veroorzaakt.


*Let op: misschien hoeft u geen oxynorm. Uw arts overlegt met u of u oxynorm neemt.
Let op: oxycontin en oxynorm zijn een soort morfine. Als u deze medicijnen te lang gebruikt, kunt u er verslaafd aan raken. Gebruik oxycontin en oxynorm daarom alleen bij hevige pijn. Gebruik oxycontin en oxynorm vooral voordat u uw wond gaat verzorgen. Bouw het gebruik van oxycontin en oxynorm af en stop zo snel mogelijk, omdat er een risico is op verslaving. Ga weer terug naar stap 2.

Afbouwen medicatie
Meestal nemen uw pijnklachten na 14 dagen af. Als uw pijnklachten afnemen, kunt u de pijnmedicatie afbouwen. Bouw eerst af met de sterkste pijnstillers (oxycontin en oxynorm) (stap 3). Bouw daarna af met naproxen (stap 2). Bouw daarna af met paracetamol (stap 1).

Verzorgen van de wond

Als u niet heeft gekozen voor thuiszorg, maakt u de wond zelf schoon. U krijgt verbandmiddel thuisgestuurd voor de operatie. U moet zelf betadinezalf kopen. Dit wordt helaas niet vergoed door de zorgverzekering. Voer de volgende stappen uit:

 • De eerste twee weken na de operatie: spoel de wond twee keer per dag onder douche.
 • Langer dan twee weken na de operatie: spoel de wond één keer per dag onder de douche. Geleidelijk kunt u het om de dag doen.
 • Dep de wond droog met een gaasje.
 • Breng een dun laagje betadinezalf aan op de wond. U kunt dit ook op het silicone laagje aanbrengen en vervolgens op of in de wond leggen.
 • Bedek de hele wond met de silicone laagjes.
 • Dek de wond af met het absorberende verband. Bent u geopereerd aan uw oksel? Dan kunt u het verband vastmaken met de fixatie-pleister.
Tijdens uw controle in het ziekenhuis bestellen wij nieuw verbandmiddel voor u. Komt u tussendoor verbandmiddel te kort? U kunt direct bij de leverancier Mediq herhaalproducten bestellen (zie ‘Contact’).

Oefeningen

Bent u aan uw oksel geopereerd? Dan kan het litteken te strak groeien. Blijf uw arm en schouder bewegen, zodat het litteken soepel wordt. Het is belangrijk dat u vanaf 48 uur na de operatie meerdere keren per dag oefeningen doet waarbij u ‘rek’ op de wond zet (zie afbeelding). Als u dit niet doet, bestaat het risico dat u de arm niet meer volledig kunt optillen. Dit heet contractuur.

Linkerarm omhoog rechterarm omhoog

Controle

Een week na de operatie komt u voor de eerste controle. De controle vindt plaats op de polikliniek Dermatologie bij de verpleegkundige. Hij/zij controleert uw wond en bespreekt hoe het gaat met het verzorgen van de wond. Als het nodig is, bestellen we nieuwe verbandmiddelen voor u.

Vier weken na de operatie komt u weer voor controle. Soms is het nodig om vaker voor controle te komen.

Voeding

Gezonde voeding zorgt dat uw wond sneller geneest. Wij adviseren u om veel voeding met eiwitten te eten of drinken. Deze voedingstoffen helpen bij de genezing van uw wond.
Voeding met veel eiwitten zijn:

 • Zuivel (zoals Vifit protein, Breaker protein, Skyr en magere kwark).
 • Kaas.
 • Vlees (in mager vlees, zoals biefstuk, zitten meer eiwitten dan in vet vlees), gevogelte, vis en vleesvervangers (zoals tofu, eieren, kaassouffles of sojaburgers).
 • Eieren.
 • Noten en pinda’s.
 • Groenten. (Peulvruchten bevatten de meeste eiwitten. Daarnaast bevatten ook alle soorten bonen en erwten veel eiwitten.)

Werken na de operatie

Houd er rekening mee dat u na de operatie niet alles kunt doen. Of en wanneer u weer kunt werken, hangt af van waar uw wond zit, hoe groot de wond is en wat voor werk u doet. Overleg met uw bedrijfsarts en leidinggevende wat u wel en niet mag. Het is belangrijk om voorzichtig in beweging te blijven.

Bijwerkingen en complicaties

Nabloeding

Er is een kleine kans dat de wond thuis weer gaat bloeden (nabloeden). Als de wond gaat bloeden, drukt u een droge, opgerolde, schone theedoek tegen de wond. Houd de theedoek 20 minuten lang steeds tegen de wond, zonder de doek ervan af te halen. Dit is meestal genoeg om de bloeding te stoppen. Blijft de wond bloeden? Neem dan contact met ons op (zie ‘Contact’). Woont u ver van het Erasmus MC? Laat u dan behandelen bij een ziekenhuis bij u in de buurt.

Gevoelloosheid

Soms snijden we tijdens de operatie huidzenuwen door. Dit kunnen wij niet voorkomen. Hierdoor kan uw litteken gevoelloos worden. Soms komt het gevoel na maanden tot jaren weer terug. In andere gevallen komt het gevoel niet meer terug.

Wondinfecties

Omdat de wond na de operatie openblijft, komen wondinfecties bijna nooit voor. Ook niet als u geopereerd wordt rond de geslachtdelen of de anus. Is de wond warm, rood, gezwollen, pijnlijk, komt er pus uit en heeft u koorts (>38,5 °C)? Dan heeft u misschien toch een wondinfectie. Neem dan contact op (zie ‘Contact’). Zit er een geel tot grijs laagje op de wond? Dit is geen infectie, maar wondbeslag. U kunt het beslag wegvegen met een nat gaasje.

Hypergranulatie

Als de wond te snel dichtgroeit, kan wondvlees boven de huid uitsteken. Dit heet hypergranulatie, ook bekend als wild vlees. Door hypergranulatie geneest de wond minder snel en worden de littekens minder mooi. Het komt vaak voor, maar is niet iets om u zorgen over te maken. Hypergranulatie moet behandeld worden. Als we zien dat u hypergranulatie heeft, krijgt u een recept voor zalf. Dat brengt u aan op de wond totdat de hypergranulatie is verdwenen.

Pijnlijke streng bovenarm (axillary web syndrome)

Bent u geopereerd aan uw oksel? Dan bestaat de kans dat er na de operatie een verharde streng ontstaat. Deze bijwerking wordt ook wel ‘axillary web syndrome’ (AWS) genoemd. De streng heeft dezelfde kleur als uw huid en loopt vanuit uw oksel richting uw elleboog, aan de binnenkant van uw bovenarm. Dit kan pijnlijk zijn. De verharde streng zorgt ervoor dat u uw arm minder kunt bewegen. De streng verdwijnt bijna altijd vanzelf na ongeveer drie maanden. Heeft u veel pijn? Dan kunnen wij u doorverwijzen naar een gespecialiseerde oedeem-fysiotherapeut. Hij/zij kan u helpen met actief strekken en massagetechnieken.

Wanneer contact opnemen?

Neem contact met ons op als:

 • Uw wond blijft bloeden na 20 minuten stevig afdrukken.
 • Uw wond warm, rood, gezwollen en pijnlijk is, er pus uit de wond komt en u koorts heeft (>38,5 °C)

Het resultaat

Korte termijn

De wond geneest na een aantal weken tot maanden. Dit hangt af van de grootte van de wond en uw algemene gezondheid. Na de operatie is de kans klein dat u op het litteken een nieuwe ontsteking krijgt. Gebeurt dit toch? Dan kan het zijn dat u een nieuwe (meestal kleinere) operatie nodig heeft.

Lange termijn

Met de deroofing operatie willen we zorgen dat ontstekingen niet meer terugkomen. Maar HS is een chronische aandoening. Dit betekent dat u om het litteken heen nieuwe ontstekingen kunt krijgen. Om de kans op nieuwe ontstekingen zo klein mogelijk te houden, helpt het om te stoppen met roken of op een gezond gewicht te komen. Daarnaast maken we de kans zo klein mogelijk met medicijnen die de ontstekingen remmen.

Contact


 • Polikliniek Dermatologie: (010) 704 01 10. U kunt ook mailen naar afspraak.derma@erasmusmc.nl Graag uw achternaam, geboortedatum en patiëntennummer melden in uw mail.
 • Bij noodgeval buiten werktijden kunt u contact opnemen met de Spoedeisende Hulp van het Erasmus MC: (010) 704 0 704. Deze is 24 uur per dag bereikbaar. Vraag naar de dienstdoende dermatoloog.
 • Leverancier Mediq: (088) 888 9400. Voor het nabestellen van verbandmiddel. Of mail naar info@mediqcombicare.nl.