Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
bandage
Aandoening

Dupuytren

De ziekte van Dupuytren is een bindweefselaandoening waarbij er in de handpalm knobbels ontstaan, die meestal uitgroeien tot strengen.

Dupuytren: over deze aandoening

Oorzaak

De vingers, vooral de pink en ringvinger staan in een buigstand en kunnen niet goed meer gestrekt worden. In principe zijn de knobbels of strengen niet pijnlijk.

 

De ziekte van Dupuytren begint meestal rond het zestigste levensjaar, vaker voor bij mannen dan bij vrouwen. Het kan aan één hand, maar ook aan beide handen optreden. Hoe jonger, hoe agressiever de vorm. Het kan ook (zelden) voorkomen in de voet en/of penis.

 

De precieze oorzaak is niet bekend. Er is een erfelijke factor: meer kans als een familielid ook deze aandoening krijgt, dan wanneer de aandoening niet in de familie voorkomt.


Symptomen en gevolgen

De ziekte van Dupuytren begint langzaam met knobbels in de handpalm, die een onderhuidse streng kunnen vormen. Na verloop van tijd trekt de vinger krom en kan deze niet volledig meer gestrekt worden. Het lukt dan niet om de hand plat op de tafel te leggen. De buigpezen hebben niets met dit ziekteproces te maken. De knobbels ontstaan tussen de huid en de pezen.


Wat wij voor u doen

Onderzoek en diagnose

Er wordt lichamelijk onderzoek uitgevoerd.

Het is niet nodig verder onderzoek te doen. In het algemeen wordt er gekozen voor een operatie wanneer u de hand niet meer plat op de tafel kan leggen wanneer er een pen onder wordt geschoven. 


Behandeling

Enzymbehandeling  Op het internet is hier veel over te vinden. Wij voeren deze behandeling uit op speciale indicatie.


Operatie

Checklist

Komt u binnenkort bij ons op bezoek?

Hoe bereidt u uw gesprek voor? Wat neemt u mee? Alles wat u moet weten in een handig overzicht.
Bereid u voor