Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
bandage
Aandoening

Essentieel trombocytose

Essentiële trombocytose is een aandoening waarbij er teveel bloedplaatjes geproduceerd worden. Dit geeft een verhoogde kans op het krijgen van bloedpropjes (trombose) of soms juist bloedingen.

Essentieel trombocytose: over deze aandoening

Wat is Essentieel trombocytose?

Als er teveel bloedplaatjes in het bloed zitten, is de kans op het krijgen van bloedpropjes (trombose en/of longembolieën) vergroot. Bij extreem hoge waardes van de bloedplaatjes is er juist een verhoogde kans op het krijgen van bloedingen.

Veel gehoorde klachten zijn vermoeidheid, jeuk, concentratiestoornissen, hoofdpijn, nachtzweten, klachten van spieren/botten, bloedingen enz.
Indien er een kans op trombose ontstaat, kunnen er zich diverse klachten voordoen. Dat hangt af van de plaats waar de trombose is ontstaan. Voorbeelden zijn hartklachten (bijvoorbeeld hartinfarct), klachten van wazig zien en/of neurologische klachten.

Soorten

Uitgebreide informatie over deze aandoening vindt u op de website van de patiëntenvereniging.

Wat wij voor u doen

Onderzoek en diagnose

Onderzoek kan bestaan uit het uitvragen van klachten, lichamelijk onderzoek en bloedonderzoek. Soms is het nodig om ook een beenmergonderzoek te ondergaan.

Researcher is aan het werk

Met wie heeft u te maken?

Bij deze aandoening heeft u te maken met een internist-hematoloog.

Afhankelijk van de klachten en complicaties kan het nodig zijn om ook de neuroloog of cardioloog bij de begeleiding te betrekken.
Checklist

Komt u binnenkort bij ons op bezoek?

Hoe bereidt u uw gesprek voor? Wat neemt u mee? Alles wat u moet weten in een handig overzicht.
Bereid u voor