Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
bandage
Aandoening

Quervain

Met uw duim kunt u allerlei bewegingen maken. Die bewegingen zijn o.a. mogelijk door de aanwezigheid van verschillende pezen in de duim. Een pees is de verbinding tussen spier en bot. Wanneer een spier wordt aangespannen dan trekt de pees aan het bot, waardoor een lichaamsdeel beweegt. In de duim lopen drie pezen die zorgen voor het strekken en het naar buiten bewegen van de duim. Twee van deze pezen lopen door een nauwe tunnel (peesschede) aan de duimzijde van de pols. Doordat de peesschede aan de binnenzijde een slijmvlieslaag heeft, glijdt de pees hier makkelijk door heen.

Quervain: over deze aandoening

Wat is Quervain?

Bij een (pees)schede ontsteking van de Quervain (ook wel Morbus de Quervain genoemd) zijn deze twee pezen of de peesschede geïrriteerd (ontstoken). Door de ontstekingsreactie kunnen de pezen niet goed door de koker bewegen. De oorzaak van de ontstekingsreactie is niet bekend. Het wordt soms geassocieerd met overbelasting of herhaalde bewegingen.


Symptomen en gevolgen

Bij een (pees)schede ontsteking van de Quervain kunt u last hebben van:

  • pijn en zwelling aan de duimzijde van de pols met soms uitstraling naar de onderarm

  • verergering van de klachten bij het strekken of buigen van de duim


Wat wij voor u doen

Onderzoek en diagnose

Tijdens het lichamelijk onderzoek wordt vaak de Finkelsteintest door de arts uitgevoerd. Er is slechts zelden aanvullend onderzoek nodig. 


Behandeling

  • Rust en ontstekingsremmers

  • Spalktherapie - Hierbij dient zowel de pols als de duim geïmmobiliseerd te worden. U dient de spalk 3-6 weken te dragen.

  • Injectie met ontstekingsremmers (corticosteroïden) - Het effect van de injectie kunt u merken binnen enkele dagen tot weken. Soms is het zinvol om de injectie op een later moment te herhalen. Veelvuldig injecteren is echter niet verstandig.

    Vaak wordt er een combinatie van bovenstaande behandelingen toegepast.


Checklist

Komt u binnenkort bij ons op bezoek?

Hoe bereidt u uw gesprek voor? Wat neemt u mee? Alles wat u moet weten in een handig overzicht.
Bereid u voor