Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
Stethoscoop
Behandeling

Intensive Care behandeling

Patiënten van wie één of meerdere belangrijke organen ernstig verstoord of bedreigd worden, behandelen en bewaken wij op een aparte afdeling: Intensive Care (IC).

Over deze behandeling

Wat we gaan doen

Tijdens een intensive care behandeling kunnen wij de volgende machines inzetten:

 

Beademingsapparaat

Dit apparaat geeft de patiënt zuurstof zodat hij kan ademen.

 

Dialysemachine

Als de nieren niet goed werken, neemt deze machine het over. De machine maakt het bloed schoon en stuurt het terug het lichaam in.

 

Hart/longmachine

Deze machine zorgt voor voldoende zuurstof in het bloed, zodat alle organen genoeg zuurstof krijgen. Ook kan de machine de pompfunctie van het hart overnemen.

 

Hersendrukmeting

Met een speciale drukmeter meten we de druk in het hoofd. Hierdoor zien we of er een zwelling is en of deze groter wordt.

 

Monitorbewaking

Iedere patiënt leggen we aan een monitor. Op die manier houden we bijvoorbeeld de hartslag, bloeddruk, hersendruk en hoeveelheid zuurstof bij.

 

Hoe gaan we te werk?

Vaak krijgt een patiënt op verschillende plekken in het lichaam dunne slangetjes of buisjes (infusen of katheters). Ook plakken we verschillende plakkers en gaan er snoeren van verschillende apparaten naar de patiënt.

 

Wat is het doel?

Het bewaken, ondersteunen en overnemen van belangrijke lichaamsfuncties die nodig zijn om in leven te blijven. Als de patiënt herstelt, bouwen we de ondersteuning zo snel mogelijk af.

Bijwerkingen & complicaties

Op de verpleegafdeling

De overgang van de Intensive Care naar een gewone afdeling kan groot zijn. We doen minder controles, er zijn minder verpleegkundigen en meestal is er geen bewakingsmonitor. Vooral patiënten die lang op de Intensive Care lagen, kunnen een gevoel van angst en onveiligheid hebben.

 

Patiëntenorganisatie IC Connect helpt voormalig intensive care patiënten. Kijk voor meer informatie op de website van IC Connect.  

 

Thuis

De periode op de Intensive Care kan bij patiënten klachten veroorzaken die gevolgen kunnen hebben op lichamelijk, psychisch en congnitief vlak. Dit wordt Post Intensvie Care Syndroom (PICS) genoemd.   

Resultaat

Wij proberen iedere Intensive Care patiënt in goede gezondheid terug te plaatsen naar de verpleegafdeling van het Erasmus MC of het oorspronkelijke ziekenhuis.

 

Om zo goed mogelijk te herstellen proberen we voor de patiënt de beste omgeving te creëren. We geven alle mogelijke ondersteuning, waarbij wij rekening houden met het behoud van kwaliteit van leven. Beslissingen worden altijd genomen door een team met verschillende specialisten waaronder een medisch-ethicus.

Komt u binnenkort bij ons voor een onderzoek, behandeling of operatie?

Wat kunt u verwachten? Wat neemt u mee? Alles wat u moet weten in een handig overzicht.
Bereid u voor