specialism
Specialisme

Intensive Care (IC)

Op de Intensive Care verlenen wij intensieve en speciale zorg aan patiënten in een levensbedreigende situatie. Belangrijke lichaamsfuncties zoals ademhaling en bloeddruk worden daarbij extra bewaakt en/of overgenomen.

Over dit specialisme

Wat we doen

Wat is dit specialisme?

Wij behandelen patiënten in een levensbedreigende situatie. Onze artsen en verpleegkundigen gebruiken speciale apparatuur. Zo kunnen zij lichaamsfuncties bewaken en overnemen. De zorg verschilt per patiënt:

Sommige patiënten weten vooraf dat zij op de Intensieve Care worden opgenomen. Voor andere patiënten, en hun naasten, komt dit onverwachts. Daar houden wij altijd rekening mee.

 

Wat willen we bereiken?

Samen proberen we ervoor te zorgen dat de onmisbare lichaamsfuncties van onze patiënten geen gevaar meer lopen. Ook proberen we dit te herstellen.

Als u geen intensieve zorg meer nodig heeft, plaatsen wij u over naar een verpleegafdeling. Daar kunt u verder herstellen. Soms heeft u geen academische (intensieve) zorg meer nodig. U kunt dan ook herstellen in een ander ziekenhuis. 

Waarom naar het Erasmus MC?

De Intensive Care (IC) heeft een regionaal samenwerkingsplan. Hierin hebben IC-afdelingen in de IC-regio afspraken vastgelegd. Elke IC-afdeling heeft zijn taken, verantwoordelijkheden en bevoegdheden beschreven. Het Erasmus MC levert, net als alle IC’s in Nederland, standaard IC zorg. Daarnaast biedt het Erasmus MC veel functies die niet alle IC’s hebben.

Aandoeningen die we behandelen en/of diagnosticeren

Op onze Intensive Care nemen wij ruim vierduizend patienten per jaar op. De helft van onze patiënten nemen wij op na een geplande operatie. De andere helft bestaat uit acute opnames zoals:

  • (Neuro)trauma
  • Neurologische aandoeningen
  • Bloedvergiftiging
  • Andere acute aandoeningen

Daarbij werken we samen met alle andere specialismen in het Erasmus MC.

Verandering uiterlijk en gedrag op de Intensive Care

Patiënten op de Intensive Care zijn ernstig ziek. Ze zien er soms door de dunne slangetjes en plakkers op het lichaam anders uit. Maar kunnen ook 'anders' reageren dan u gewend bent. Dit kan vervelend zijn om te zien.

Opgezwollen uiterlijk

Het gezicht, de armen en de benen zijn vaak dik en gezwollen, omdat de patiënt vocht vasthoudt.

 

Blauwe plekken

Deze plekken ontstaan doordat de bloedstolling door ziekte of medicijnen verstoord kan raken. 

 

Concentratie, geheugen, verward, onrustig

Vaak heeft een patiënt tijdelijk geheugen of concentratieproblemen. Soms is hij zelfs verward of onrustig.

 

Vastmaken van de handen

Soms maken we de handen van een patiënt vast aan het bed om te voorkomen dat hij de beademingsbuis eruit trekt.

 

Niet kunnen praten

Door het buisje in de keel, kan een patiënt niet praten. Als het buisje uit zijn keel is, mag hij na een half uur weer praten.

 

Dorst

Patiënten hebben vaak dorst. Zelfs veel drinken helpt niet. Dit heeft te maken met het ziek zijn van de patiënt.

 

Achtergrondinformatie

Samenwerking

Wij werken binnen het ziekenhuis intensief samen met:

Er is dagelijks contact met specialisten van andere afdelingen, om u zo goed mogelijk te behandelen. Bijvoorbeeld met de afdelingen neurologie, longziekten en chirurgie.

 

Wij hebben contact met ander Intensive Care’s in de regio. Het kan gebeuren dat uw behandeling in een ander ziekenhuis verder gaat.

Wetenschappelijk onderzoek

Wij doen voortdurend wetenschappelijk onderzoek naar betere en nieuwe behandelingen. Ook op de Intensive Care Volwassenen. Als we u betrekken bij een onderzoek, vragen we u (en/of uw contactpersoon) altijd vooraf om toestemming. 

De arts, verpleegkundige of onderzoeker legt altijd uit waarom wij het onderzoek doen en wat het precies inhoudt.

Soms zijn anonieme gegevens nodig voor wetenschappelijk onderzoek. Deze gegevens verzamelen wij op een manier waardoor niet te achterhalen is van welke patiënt zij zijn. Ook in dat geval kunt u (of uw contactpersoon) hier bezwaar tegen maken.


Behandelingen

Klinieken

Heeft u vragen?

Met vragen of opmerkingen kunt u terecht bij ons secretariaat:

Contactformulier
Checklist

Komt u binnenkort bij ons op bezoek?

Hoe bereidt u uw gesprek voor? Wat neemt u mee? Alles wat u moet weten in een handig overzicht.

Bereid u voor